Reklama

3 skvelé recepty na GAŠTANOVÉ JAZÝČKY: Ktorý si odložíte na Vianoce?

Gaštanové jazýčky.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Koláčik, ktorého príprava vám nezaberie veľa času a poteší všetky maškrtné jazýčky. A aby sa vám slinky zbiehali ešte viac, ponúkame množstvo ďalších sladkých gaštanových inšpirácií!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    MiIan Junior Zimnýkoval a Juraj Bača listujú v Dobrom jedle

    Gaštanové jazýčky

    20-25 kusov, príprava 30 minút + tuhnutie

    POTREBUJETE:

    • 2 kocky kvalitného gaštanového pyré
    • 1 lyžica džemu bez jadierok (marhuľový, ríbezľový)
    • 125 g zmäknutého masla
    • 120 g mletých vlašských orechov (môžu byť zmiešané s mandľami)
    • 100 - 130 g mletých piškót
    • 1 lyžica trstinového práškového cukru
    • 1-2 lyžice rumu alebo vaječného likéru
    • horká čokoláda na poliatie
    • smotana na šľahanie na ozdobenie
    • trocha vanilkového cukru

    POSTUP:

    1. Z pyré, džemu, masla, orechov, piškót, cukru a rumu vymiešajte tuhé cesto.
    2. Vytvarujte z neho sploštený valec zabaľte do potravinovej fólie a nechajte deň stuhnúť v chladničke.
    3. Z valca potom krájajte asi 1 cm hrubé plátky. Môžete ich zľahka ohnúť do mierneho oblúka.
    4. Každý polejte rozpustenou, mierne vychladnutou čokoládovou polevou a dajte do chladu. Pred podávaním ozdobte šľahačkou osladenou trochou vanilkového cukru.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Domáce MASLO - urobíte si ho rýchlo, ľahko a jednoducho

      Jazýčky z varených gaštanov

      10 - 15 kusov, príprava 50 minút  + tuhnutie

      Zdroj: Dobré jedlo

      Gaštanové jazýčky so šľahačkou.

      POTREBUJETE:

      • 500 g jedlých uvarených gaštanov
      • 150 g mletých Be-Be keksov alebo okrúhlych piškót
      • 100 g práškového cukru + na posypanie
      • 1 balíček vanilínového cukru
      • 50 g masla
      • 2 lyžice čokoládovo-orieškovej pasty (napríklad Nutella)
      • 1 lyžica rumu - alebo podľa chuti (alebo pár kvapiek rumovej esencie)
      • čokoládová poleva
      • šľahačka, gaštanové pyré a varené gaštany na ozdobu

      POSTUP:

      1. Gaštany uvarené vo vode olúpte, rozmixujte alebo pomeľte na mäsovom mlynčeku. Pridajte keksy, práškový a vanilínový cukor, zmäknuté maslo, Nutellu a rum.
      2. Premiešajte, hmotu zabaľte do fólie a nechajte 2 hodiny mierne stuhnúť v chladničke.
      3. Hmotu na doske jemne posypanej cukrom rozvaľkajte na hrúbku asi 1 - 1, 5 cm a formičkou vykrajujte okrúhle alebo podlhovasté tvary.
      4. Polejte čokoládovou polevou. Nechajte vychladnúť a pred podávaním navrstvite šľahačku, posypte gaštanovým pyré a prípadne ozdobte uvareným gaštanom.

      Gaštanové jazýčky s karamelovým likérom

      Zdroj: Dobré jedlo

      Gaštanové jazýčky

      Náš tip:

      Z hmoty na jazýčky môžete pripraviť aj guľky a vyváľať ich v strúhanom kokose alebo v mletých orechoch.

      Prečítajte si tiež: