12 najikonickejších jedál sveta: Ktoré z nich ste už ochutnali?
3. 3. 2025, 16:16


Zdroj: Shutterstock
Najikonickejšie jedlá sveta: "Rechta" - tradičné alžírske rezance.
4. Rechta
Obľúbené jedlo severoafrickej kuchyne, najmä v Alžíri, pozostáva z tenkých domácich rezancov (nazývaných rechta ), ktoré sa vyrábajú z múky, vody a soli, niekedy sa pridáva aj semolinová múka. Príprava je dosť prácna, preto sa rechta servíruje najmä pri špeciálnych príležitostiach, náboženských sviatkoch, je obľúbeným jedlom počas posvätného mesiaca ramadán, kedy sa konzumuje po západe slnka na prerušenie pôstu.
Uvarené rezance sa podávajú s omáčkou (marga), na základe paradajok alebo bielej omáčky s cibuľou a cícerom, ale aj s cuketou, zemiakmi a mrkvou. Pripravuje sa k nim aj jahňacie alebo kuracie mäso ochuté škoricou, koriandrom, rímskou rascou.
Zdroj: Shutterstock
Najikonickejšie jedlá sveta: brazílska picanha.
3. Picanha
Ikonický kúsok hovädzieho mäsa, ktorý je mimoriadne obľúbený najmä v Brazílii a ďalších krajinách Južnej Ameriky. Je to vrchná časť hovädzej špičky (sirloin cap) – trojuholníkový sval pokrytý hrubou vrstvou tuku, ktorý dodáva mäsu šťavnatosť a chuť pri grilovaní.
Najčastejšie sa picanha griluje na špíze (churrasco štýl) – mäso sa nakrája na hrubé prúžky, napichne sa na špíz v tvare „C“ a griluje sa na ohni. Prípadne sa pečie alebo restuje aj vcelku alebo nakrájaná na steaky. Pripravuje sa tradične so soľou a čiernym korením bez marinády, aby sa zachovala čistá chuť mäsa. Ako príloha sa často podáva farofa (pražený maniok), chimichurri omáčka alebo jednoduchá ryža a fazuľa.
Zdroj: Shutterstock
Najikonickejšie jedlá sveta: Neapolitana pizza (neapolská).
2. Pizza Napoletana
Základ neapolskej pizze je jednoduchý, ale presne stanovený. Pravá neapolská pizza musí spĺňať prísne pravidlá, ktoré určuje Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Cesto sa pripravuje len zo štyroch surovín: múka typu 00 (jemná talianska múka), voda, soľ a droždie.
Necháva sa kysnúť aspoň 8 – 24 hodín a nesmie sa vaľkať valčekom, tvaruje sa ručne! Na paradajkový základ sa používa len paradajková omáčka z paradajok San Marzano, ktoré rastú okolo sopky Vezuv. Obloží sa mozzarellou di bufala (z byvolieho mlieka), alebo fior di latte (bežná mozzarella z kravského mlieka). Bazalka jej dodáva tradičnú arómu.
Pravá neapolská pizza sa pečie v peci na drevo pri teplote okolo 450 °C len 60 – 90 sekúnd! To jej dáva typické vláčne cesto a chrumkavé okraje (cornicione), ktoré sa nepotierajú olejom.
Zdroj: Shutterstock
Najikonickejšie jedlá sveta: tradičné kolumbijské jedlo lechona.
1. Lechona
Tradičné kolumbijské jedlo, ktoré pochádza z regiónu Tolima. Ide o plnené pečené prasiatko, ktoré sa pomaly pečie v hlinenej peci niekoľko asi 12 hodín, až kým nie je koža chrumkavá a mäso šťavnaté. Prasa sa pred pečením naplní zmesou ryže, hrachu, cibule, korenín a niekedy aj bravčového mäsa.
Zvyčajne sa podáva na slávnostiach, rodinných oslavách alebo počas špeciálnych príležitostí - Vianoce, Nový rok a rôzne festivaly. Prasa zvyčajne váži okolo 100 kilogramov, čo znamená, že dokáže uživiť desiatky ľudí. Mäso je marinované v zmesi zelenej cibuľky, cesnaku, rasce, čierneho korenia a soli.
Lechona sa servíruje na čiernom keramickom tanieri. V Kolumbii je obľúbeným street foodom a často sa podáva s arepou (plackou z kukuričnej múky) alebo bielym chlebom.