Ľahký obed či večera? Losos vám vždy ulahodí (RECEPTY)

Nemusíte byť ani veľkými milovníkmi rýb, aby ste si nepochutnali na lososovi. Naše recepty sú overené, každý si pride na svoje.

Zdroj foto: Dobré jedlo, Instagram

VÝDATNÁ LOSOSOVÁ POLIEVKA

Lahodná lososová polievky.
Lahodná lososová polievky.

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

  • 300 g lososa
  • 1 fenikel
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipka šafranu
  • 150 ml paradajkového pyré
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 3 stredne veľké zemiaky (uvarené v šupke)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • za hrsť čerstvých byliniek (koriander, tymian)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 3 lyžice olivového oleja
  1. Lososa umyte, osušte, stiahnite kožu a nakrájajte na väčšie kusy. Fenikel nakrájajte na menšie kúsky, ošúpanú cibuľu na mesiačiky.
  2. V hrnci rozohrejte olej a opečte lososa, fenikel, cibuľu a prelisovaný cesnak. Ochuťte soľou, korením, šafranom, pridajte paradajkové pyré, víno a premiešajte. Zalejte zeleninovým vývarom a varte asi 10 minút.
  3. Asi polovicu lososa z polievky vyberte aj s niekoľkými kúskami fenikla a odložte. Veľmi krátko pomixujte ponorným mixérom.
  4. V polovici varenia vmiešajte do polievky uvarené zemiaky nakrájané na kocky a odloženého lososa a fenikel. Na záver pridajte citrónovú šťavu, vymiešanú smotanu, podľa potreby osoľte. Nechajte prejsť varom a odstavte. Vmiešajte nasekané bylinky a servírujte ozdobené vňaťou z fenikla.

 

PENA Z ÚDENÉHO LOSOSA S KARDAMÓMOM

Lososová pena na oslavu.
Lososová pena na oslavu.

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, CHLADENIE 45 MINÚT

  • 250 g údeného lososa – do šípky: Pozrite, ktorý vyhral v našom veľkom teste (str. XXX)
  • 150 ml kyslej smotany
  • 1 citrón
  • kôprová vňať (do peny aj na ozdobu)
  • 1 lyžička sušeného kardamómu
  • štipka soli, pol lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
  1. V mixéri rozmixujte polovicu údeného lososa s kyslou smotanou, citrónovou kôrou z polovice umytého citróna a 1 lyžicou citrónovej šťavy. Zmes ochuťte čiernym korením, štipkou soli, kôprovou vňaťou a kardamómom. Všetko spolu do hladka rozmixujte.
  2. Rozmixovanú zmes preložte do misy a vmiešajte druhú polovicu lososa nakrájaného na väčšie kúsky a zľahka premiešajte. Penu rozdeľte do pohárov, jemne posypte korením a ozdobte kôprovou vňaťou. Podávajte vychladené.

LOSOSOVÝ TATARÁK

Za tatarák dáme dušu.
Za tatarák dáme dušu.

2 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, CHLADENIE 1 HODINA

  • 200 g lososa bez kože a kostí
  • 1 malá cibuľa
  • 1-2 lyžičky plnotučnej horčice (prípadne kombinujte s francúzskou)
  • 1 lyžička limetovej alebo citrónovej šťavy
  • 1 žĺtok
  • hrianky s cesnakom ako príloha
  • soľ, mleté biele korenie
  1.  Filetu z lososa opláchnite studenou vodou, osušte a špičkou ostrého noža naškriabte na umelej doske alebo na kameni (z drevenej dosky by sa mohli uvoľniť malé triesky). Väčšie kúsky ryby posekajte. Mäso preložte do misy spolu s cibuľou nakrájanou na jemno. Ochuťte opatrne horčicou. Na začiatok pridajte len jednu lyžičku, aby ste neprerazili chuť lososa. Podľa toho pridajte ďalšiu lyžičku. Osoľte, okoreňte a na záver pokvapkajte limetovou šťavou.
  2. Všetky ingrediencie v miske vidličkou dobre premiešajte. Ochutnajte a podľa potreby ešte osoľte, okoreňte, prípadne pridajte horčicu. Odložte do chladu asi na hodinu. Žĺtok môžete vmiešať do tataráka spolu s ostatnými ingredienciami alebo ho naservírujte pre zaujímavejší efekt do jamky v strede vytvarovanej kôpky tataráka.
  3. K tataráku pripravte hrianky. Potrite ich dobre očisteným celým strúčikom cesnaku a môžete servírovať.

 

LOSOSOVÉ FAŠÍRKY SO ŠALÁTOM

A čo tak fašírky?
A čo tak fašírky?

8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, CHLADENIE 1 HODINA, VYPRÁŽANIE 10 MINÚT

  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 400-500 g lososa aj s kožou
  • viazanička petržlenovej vňate
  • 1 biocitrón
  • 1-2 lyžice polohrubej múky (podľa potreby)
  • 1 vajce
  • strúhanka na obaľovanie (môžu byť aj pomleté ovsené vločky)
  • olivový olej
  • soľ, farebné korenie

NA ŠALÁT:

  • polovica hlávky ľadového šalátu
  • syr feta
  • provensalské korenie
  • olivový olej
  1. Neošúpané zemiaky umyte a dajte variť do osolenej vody. Po uvarení ich zlejte a na chvíľu ponorte do studenej vody. Ošúpte a pretlačte cez mriežku rovno do väčšej misy. Vidličkou ich ešte roztlačte a nechajte vychladnúť.
  2. Lososa osoľte, posypte čerstvo pomletým farebným korením a položte na rozohriaty olej kožou dole. Pečte krátko z oboch strán. Po upečení z lososa stiahnite kožu a natrhajte ho na malé kúsky.
  3. K roztlačeným zemiakom pridajte vychladnutého lososa, nasekanú petržlenovú vňať, kôru a šťavu z citróna, múku, vajce a podľa chuti osoľte a okoreňte. Všetko spolu dobre vymiešajte a z masy vytvarujte 8-10 rovnakých bochníkov. Nechajte ich v chlade stuhnúť aspoň hodinu. Potom ich obaľte v strúhanke a vypražte na rozpálenom oleji z každej strany 4 až 5 minút.
  4. Šalát pripravte z umytých, osušených listov ľadového šalátu natrhaných na kúsky. Posypte rozdrobenou fetou, provensalským korením a pokvapkajte olivovým olejom. Zľahka premiešajte a podávajte s teplými fašírkami.