3 TOP PARADAJKOVÉ POLIEVKY: Mňam, uvarte RÝCHLY OBED ako naši známi šéfkuchári!
31. 1. 2022, 14:14 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Shutterstock
Ak varíte paradajkovú, mala by byť paradajková skrz-naskrz. Milujú ju deti aj oveľa starší hladoši... a pánboh zaplať, hotovú ju máte raz-dva. Sľubujeme, doma sa budete všetci zalizovať. Dobrú chuť!
Zdroj: Martin Mikláš
Zdroj: Martin Mikláš
Zdroj: Matej Kalina
Galéria k článku
Recept na túto geniálnu polievku máme od šéfkuchára Tomáša Siku z račianskej reštaurácie Con Forchetta. „Mozzarellky v peste sú skvelá vychytávka. Ak ich do polievky neminiete všetky, v chladničke vám v uzavretom pohári vydržia tri dni. Výborne ochutia cestoviny, šaláty alebo ciabatty,“ radí Tomáš.
Paradajková polievka s mozzarellkami v peste
Zdroj: Dobré jedlo/Martin Mikláš
Pridajte do nej mozzarellky v peste a porciu olivového oleja. Mňam!
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 1,2 kg drvených paradajok
- 1 menšia žltá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stonky zeleru
- pol drievka škorice
- 2 bobkové listy
- čerstvá bazalka
- minimozzarellky
- obľúbené pesto (bazalkové)
- parmezán";i:10;s:60:"soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, kryštálový cukor";i:11;s:31:"olivový olej (extra panenský)
POSTUP:
- Na troche oleja orestujte cibuľku a cesnak nakrájaný nadrobno. Pridajte nakrájaný zeler, škoricu, bobkové listy a stonky z bazalky. Dobre orestujte, osoľte, okoreňte a zalejte paradajkami. Nechajte odpariť asi 200 ml tekutiny a varte 25-30 minút, kým zeler úplne nezmäkne.
- Mozzarellky dobre obaľte v bazalkovom peste a nechajte odpočívať – ideálne aj 2 hodiny.
- Z polievky vyberte bobkové listy a škoricu, dochuťte ju cukrom, soľou a korením podľa potreby.
- Nakoniec do nej vmiešajte za lyžicu olivového oleja, kôpku nastrúhaného parmezánu a nasekanú bazalku. Podávajte s mozzarellkami v peste.
„Zbožňujem pizzu, rizotá, krupotá, cestoviny a polievky – najviac toskánsku paradajkovú," prezradil nám Marcel Ihnačák. A páči sa, venoval aj svoj báječný recept.
Toskánska paradajková polievka
Zdroj: Vlado Holina
Táto je výnimočná. Marcel do nej pridáva ako základ chlebík, ktorý opečie na dobrom olivovom oleji.
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 100 ml extra panenského olivového oleja
- 4 krajce pšeničného chleba
- 4 strúčiky cesnaku
- 1,5 kg čerstvých zrelých paradajok (v zime radšej z konzervy)
- zväzok čerstvej bazalky
- 600 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- parmezán
- soľ a mleté čierne korenie
POSTUP:
- Do veľkého antikorového kastróla nalejte väčšie množstvo olivového oleja a zohrejte ho. Pridajte chlieb pokrájaný na menšie kocky a opražte do zlatista. Potom vsypte posekaný cesnak a smažte tiež do zlatista.
- Pridajte nakrájané paradajky a polovicu bazalky. Zalejte vývarom a ochuťte. Varte na slabšom ohni asi hodinu. Občas premiešajte, aby sa chlieb neprichytil o dno.
- Do hotovej polievky vsypte zvyšnú nasekanú bazalku, zľahka premiešajte a podávajte. Najlepšie s postrúhaným parmezánom a poliatu troškou kvalitného extra panenského olivového oleja.
„Samozrejme, v lete namiesto pretlaku použite čerstvé paradajky. Uvarené prepasírujte, pridajte malé množstvo vody a už nezahusťujte múkou," radí autor tohto skvelého receptu, ktorý nás vrátil do detských čias, Ľuboš Mego. Šéfkuchár Dobrého jedla a autor projektu Živá kuchyňa.
Paradajková polievka z detstva
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Paradajková polievka podľa dvorného kuchára Dobrého jedla. Náš Ľuboš v nej syrom rozhodne nešetrí :)
4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g paradajkového pretlaku
- 1 l vody
- 2-3 guľôčky nového korenia
- 2 bobkové listy
- 1 cibuľa
- 30 g masla alebo oleja
- 30 g hladkej múky
- soľ, cukor podľa chuti
- syr na strúhanie
POSTUP:
- Paradajkový pretlak zrieďte v hrnci s vodou, pridajte nové korenie, soľ, nahrubo nakrájanú cibuľu a bobkové listy. Všetko spolu varte asi 15 minút.
- Na masle alebo oleji opražte múku a pomaly, za stáleho miešania, pridávajte tekutinu z polievky. Zahustenú polievku ešte pár minút povarte, ak treba, zrieďte vodou. Polievku preceďte. Dochuťte soľou a cukrom a na tanieri postrúhaným syrom.