Reklama

3 TOP PARADAJKOVÉ POLIEVKY: Mňam, uvarte RÝCHLY OBED ako naši známi šéfkuchári!

d

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ak varíte paradajkovú, mala by byť paradajková skrz-naskrz. Milujú ju deti aj oveľa starší hladoši... a pánboh zaplať, hotovú ju máte raz-dva. Sľubujeme, doma sa budete všetci zalizovať. Dobrú chuť!

Recept na túto geniálnu polievku máme od šéfkuchára Tomáša Siku z račianskej reštaurácie Con Forchetta. „Mozzarellky v peste sú skvelá vychytávka. Ak ich do polievky neminiete všetky, v chladničke vám v uzavretom pohári vydržia tri dni. Výborne ochutia cestoviny, šaláty alebo ciabatty,“ radí Tomáš.

Paradajková polievka s mozzarellkami v peste

Zdroj: Dobré jedlo/Martin Mikláš

Pridajte do nej mozzarellky v peste a porciu olivového oleja. Mňam!

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 1,2 kg drvených paradajok
  • 1 menšia žltá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stonky zeleru
  • pol drievka škorice
  • 2 bobkové listy
  • čerstvá bazalka
  • minimozzarellky
  • obľúbené pesto (bazalkové)
  • parmezán";i:10;s:60:"soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, kryštálový cukor";i:11;s:31:"olivový olej (extra panenský)

POSTUP:

  1. Na troche oleja orestujte cibuľku a cesnak nakrájaný nadrobno. Pridajte nakrájaný zeler, škoricu, bobkové listy a stonky z bazalky. Dobre orestujte, osoľte, okoreňte a zalejte paradajkami. Nechajte odpariť asi 200 ml tekutiny a varte 25-30 minút, kým zeler úplne nezmäkne.
  2. Mozzarellky dobre obaľte v bazalkovom peste a nechajte odpočívať – ideálne aj 2 hodiny.
  3. Z polievky vyberte bobkové listy a škoricu, dochuťte ju cukrom, soľou a korením podľa potreby.
  4. Nakoniec do nej vmiešajte za lyžicu olivového oleja, kôpku nastrúhaného parmezánu a nasekanú bazalku. Podávajte s mozzarellkami v peste.

„Zbožňujem pizzu, rizotá, krupotá, cestoviny a polievky – najviac toskánsku paradajkovú," prezradil nám Marcel Ihnačák. A páči sa, venoval aj svoj báječný recept.

Toskánska paradajková polievka

Zdroj: Vlado Holina

Táto je výnimočná. Marcel do nej pridáva ako základ chlebík, ktorý opečie na dobrom olivovom oleji.

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 100 ml extra panenského olivového oleja
  • 4 krajce pšeničného chleba
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1,5 kg čerstvých zrelých paradajok (v zime radšej z konzervy)
  • zväzok čerstvej bazalky
  • 600 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • parmezán
  • soľ a mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Do veľkého antikorového kastróla nalejte väčšie množstvo olivového oleja a zohrejte ho. Pridajte chlieb pokrájaný na menšie kocky a opražte do zlatista. Potom vsypte posekaný cesnak a smažte tiež do zlatista.
  2. Pridajte nakrájané paradajky a polovicu bazalky. Zalejte vývarom a ochuťte. Varte na slabšom ohni asi hodinu. Občas premiešajte, aby sa chlieb neprichytil o dno.
  3. Do hotovej polievky vsypte zvyšnú nasekanú bazalku, zľahka premiešajte a podávajte. Najlepšie s postrúhaným parmezánom a poliatu troškou kvalitného extra panenského olivového oleja.

„Samozrejme, v lete namiesto pretlaku použite čerstvé paradajky. Uvarené prepasírujte, pridajte malé množstvo vody a už nezahusťujte múkou," radí autor tohto skvelého receptu, ktorý nás vrátil do detských čias, Ľuboš Mego. Šéfkuchár Dobrého jedla a autor projektu Živá kuchyňa.

Paradajková polievka z detstva

Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

Paradajková polievka podľa dvorného kuchára Dobrého jedla. Náš Ľuboš v nej syrom rozhodne nešetrí :)

4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g paradajkového pretlaku
  • 1 l vody
  • 2-3 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibuľa
  • 30 g masla alebo oleja
  • 30 g hladkej múky
  • soľ, cukor podľa chuti
  • syr na strúhanie

POSTUP:

  1. Paradajkový pretlak zrieďte v hrnci s vodou, pridajte nové korenie, soľ, nahrubo nakrájanú cibuľu a bobkové listy. Všetko spolu varte asi 15 minút.
  2. Na masle alebo oleji opražte múku a pomaly, za stáleho miešania, pridávajte tekutinu z polievky. Zahustenú polievku ešte pár minút povarte, ak treba, zrieďte vodou. Polievku preceďte. Dochuťte soľou a cukrom a na tanieri postrúhaným syrom.

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.