Jemné VAJCE BENEDIKT a voňavá domáca žemľa: Recept na kráľovské RAŇAJKY!
26. 4. 2024, 6:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Doprajte si aspoň raz do týždňa pôžitkárske raňajky. Tento recept je na ne ako stvorený! Domáca špaldová žemľa a lahodná holandská omáčka sa vám postarajú o gurmánsky zážitok. A ich príprava nie je vôbec zložitá!
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
36 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Vajcia BENEDIKT: Takto ich pripravuje šéfkuchár Peter VargaBENEDIKTÍNSKE VAJÍČKO SO ŠPALDOVÝMI ŽEMLIČKAMI A ŠPENÁTOM
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Benediktínske vajíčko so špaldovými žemľami a špenátom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
NA ŠPALDOVÉ ŽEMLIČKY:
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 125 g celozrnnej špaldovej múky
- 125 g pšeničnej (alebo inej) krupice
- 1 vrecko instantného droždia (7 g)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli
- asi 300 ml vlažnej vody
NA HOLANDSKÚ OMÁČKU:
- 200 g masla
- 3 žĺtky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ, mleté čierne korenie
- mleté čili
NA ŠPENÁT:
- 250 g čerstvého špenátu
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
NA SERVÍROVANIE:
- pár tenkých plátkov opečenej šunky
- 12 prepeličích vajec (alebo 4 slepačie) opečené na volské oká
- mleté čierne korenie
- mletá červená paprika
POSTUP:
- Zo surovín na žemličky vypracujte vláčne a nelepivé cesto. Nechajte prikryté nakysnúť. Odvážte 20 rovnako veľkých kúskov cesta, vytvarujte placky s priemerom asi 8 cm. Nechajte ešte pár minút nakysnúť a opekajte z oboch strán na naolejovanej panvici (spolu asi 5 minút).
- Urobte holandskú omáčku: Maslo roztopte na najnižšom stupni ohrevu sporáka. Zlejte číry maslový tuk a udržujte ho v teple. Nad parou vyšľahajte žĺtky so štipkou soli a s citrónovou šťavou do hustej peny. Odstavte a pomaly vmiešajte maslový tuk. Omáčku dochuťte soľou, korením, citrónovou šťavou, prípadne mletým čili. Udržujte v teple.
- Špenát preberte a umyte, hrubé stonky odstráňte. Na vyhriatej panvici dohneda opečte na oleji strúčik cesnaku rozpučený plochou stranou noža. Cesnak vyberte, vložte do panvice očistený špenát, osoľte, okoreňte a nechajte teplom zvädnúť. Odložte bokom a keď trochu vychladne, papierovou utierkou z neho odstráňte prebytočnú vodu.
- Pre každého jedáka dajte na tanier opečenú chlebovú žemličku, na ňu uložte dusený cesnakový špenát, opečenú šunku, volské oko a porciu polejte holandskou omáčkou. Okoreňte, posypte červenou paprikou a môžete podávať.