Reklama

Jemné VAJCE BENEDIKT a voňavá domáca žemľa: Recept na kráľovské RAŇAJKY!

Benediktínske vajíčko so špaldovými žemľami a špenátom

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Doprajte si aspoň raz do týždňa pôžitkárske raňajky. Tento recept je na ne ako stvorený! Domáca špaldová žemľa a lahodná holandská omáčka sa vám postarajú o gurmánsky zážitok. A ich príprava nie je vôbec zložitá!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vajcia BENEDIKT: Takto ich pripravuje šéfkuchár Peter Varga

    BENEDIKTÍNSKE VAJÍČKO SO ŠPALDOVÝMI ŽEMLIČKAMI A ŠPENÁTOM

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Benediktínske vajíčko so špaldovými žemľami a špenátom

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
    Potrebujete:
    NA ŠPALDOVÉ ŽEMLIČKY:

    • 250 g hladkej špaldovej múky
    • 125 g celozrnnej špaldovej múky
    • 125 g pšeničnej (alebo inej) krupice
    • 1 vrecko instantného droždia (7 g)
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 1 lyžica cukru
    • 1 lyžička soli
    • asi 300 ml vlažnej vody

    NA HOLANDSKÚ OMÁČKU:

    • 200 g masla
    • 3 žĺtky
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • soľ, mleté čierne korenie
    • mleté čili

    NA ŠPENÁT:

    • 250 g čerstvého špenátu
    • 1 strúčik cesnaku
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olivový olej

    NA SERVÍROVANIE:

    • pár tenkých plátkov opečenej šunky
    • 12 prepeličích vajec (alebo 4 slepačie) opečené na volské oká
    • mleté čierne korenie
    • mletá červená paprika

    POSTUP:

    1. Zo surovín na žemličky vypracujte vláčne a nelepivé cesto. Nechajte prikryté nakysnúť. Odvážte 20 rovnako veľkých kúskov cesta, vytvarujte placky s priemerom asi 8 cm. Nechajte ešte pár minút nakysnúť a opekajte z oboch strán na naolejovanej panvici (spolu asi 5 minút).
    2. Urobte holandskú omáčku: Maslo roztopte na najnižšom stupni ohrevu sporáka. Zlejte číry maslový tuk a udržujte ho v teple. Nad parou vyšľahajte žĺtky so štipkou soli a s citrónovou šťavou do hustej peny. Odstavte a pomaly vmiešajte maslový tuk. Omáčku dochuťte soľou, korením, citrónovou šťavou, prípadne mletým čili. Udržujte v teple.
    3. Špenát preberte a umyte, hrubé stonky odstráňte. Na vyhriatej panvici dohneda opečte na oleji strúčik cesnaku rozpučený plochou stranou noža. Cesnak vyberte, vložte do panvice očistený špenát, osoľte, okoreňte a nechajte teplom zvädnúť. Odložte bokom a keď trochu vychladne, papierovou utierkou z neho odstráňte prebytočnú vodu.
    4. Pre každého jedáka dajte na tanier opečenú chlebovú žemličku, na ňu uložte dusený cesnakový špenát, opečenú šunku, volské oko a porciu polejte holandskou omáčkou. Okoreňte, posypte červenou paprikou a môžete podávať.