Reklama

Top RECEPTY NA ROŽTEKY: Nepečené, parížske, klasické aj tekvicové! Takto chutia VIANOCE

Tekvicové rožteky.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vianočné pečenie sa nezaobíde bez rožtekov! Máme pre vás hneď 7 receptov, z ktorých si určite vyberiete aspoň jeden, do ktorého sa hneď pustíte!

TEKVICOVÉ ROŽTEKY

40 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Tekvicové rožteky.

Potrebujete:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g pomletých tekvicových semiačok
  • 70 g práškového cukru
  • 150 g studeného masla
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice tekvicového oleja
  • semiačka z jedného vanilkového struku (alebo 2 lyžice vanilkového cukru)

Na polevu:

  • 100 g bielej čokolády
  • nasekané tekvicové semiačka na ozdobu

POSTUP:

  1. Do misy dajte všetky suroviny, dobre premiešajte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a uložte do chladničky na 2 hodiny.
  2. Odpočinuté cesto vyberte z chladničky, vytvarujte z neho valčeky hrubé približne ako prst. Rozkrájajte na 3 cm dlhé časti a vytvorte z nich rožteky.
  3. Ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou. Vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte približne 15 minút. Rožteky nechajte vychladnúť priamo na plechu, aby spevneli.
  4. Pripravte polevu: V miske nad parou roztopte bielu čokoládu a namáčajte do nej okraje rožtekov. Ešte nestuhnuté čokoládové konce rožtekov posypte nasekanými tekvicovými semiačkami.

PARÍŽSKE ROŽTEKY

20-25 KUSOV, PRÍPRAVA 35-40 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Parížske rožteky.

Potrebujete:

Na cesto:

  • 1 vajce
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžica hladkej múky

Na krém:

  • 1 vajce
  • 40 g krupicového cukru
  • 10 g kakaa holandského typu
  • 50 g roztopenej čokolády
  • 80 g masla
  • 150 g čokolády + 2 lyžice masla na namáčanie

POSTUP:

  1. Rúru vyhrejte na 150 °C, plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Urobte cesto: V mise zmiešajte vajce, orechy, cukor a múku. Zmesou naplňte cukrárske vrecko s hladkou špičkou alebo len odrežte spodnú časť vrecka a priamo na plech tvarujte rožteky. Dajte piecť na 20 minút.
  3. Zatiaľ pripravte krém: Nad vriacou vodou vyšľahajte vajce s cukrom na svetlú penu. Pridajte kakao, roztopenú čokoládu a zašľahajte. Odstavte. Keď krém úplne vychladne, postupne doň zašľahajte maslo. Nechajte chladnúť asi 30 minút.
  4. Krém preložte do vrecka s ozdobnou špičkou a ozdobte ním rožteky. Dajte ich na pol hodiny do chladničky.
  5. Zatiaľ nad vodnou parou rozpustite čokoládu s maslom a nechajte trošku vychladnúť. Potom do čokolády namáčajte rožteky a znova ich dajte schladiť. Hotovo.

NEPEČENÉ

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Nepečené rohlíčky.

25-30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 150 g mletých orechov kešu
  • pol lyžičky vanilkového extraktu (alebo pasty)
  • 25 g kokosového oleja
  • 2 lyžice medu
  • jemný strúhaný kokos na obalenie

POSTUP:

  1. Zo všetkých surovín okrem kokosu vypracujte cesto.
  2. Dajte ho na hodinu do chladničky a potom z neho tvarujte rožteky.
  3. Opäť vložte do chladničky, aby stuhli. Rožteky obaľte v kokose a skladujte v chladničke.

Z FORMIČKY

30 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 12 MINÚT

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Rohlíčky z formičky.

Potrebujete:

  • 100 g práškového cukru
  • 130 g hladkej múky
  • 130 g polohrubej múky
  • 150 g mletých lieskových orieškov
  • 210 g masla
  • 1 lyžica mlieka
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • práškový cukor na obalenie

POSTUP:

  1. Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte aspoň na hodinu do chladničky.
  2. Z vychladnutého cesta odoberajte a vtláčajte do formičiek vymazaných maslom. Uložte na plech a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 12 minút.
  3. Upečené rožteky opatrne vyklopte z formičiek a ešte teplé

S BIELOU ČOKOLÁDOU

35-40 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10-12 MINÚT

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Rohlíčky s bielou čokoládou.

Potrebujete:

  • 50 g bielej čokolády (vychladiť v chladničke)
  • 140 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • 100 g mletých lieskových orieškov
  • 30 g práškového cukru
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • 100 g bielej čokolády
  • 50 g lieskových orieškov na obaľovanie

POSTUP:

  1. Studenú čokoládu nastrúhajte na hrubom strúhadle.
  2. Všetky ostatné suroviny zmiešajte, najlepšie v robote, a na konci zapracujte aj bielu čokoládu. Z cesta urobte placku a dajte aspoň na hodinu do chladničky.
  3. Z vychladeného cesta tvarujte malé rožteky. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 °C na 10-12 minút.
  4. Nad parou rozpustite čokoládu a namáčajte do nej konce vychladnutých rožtekov. Obaľte ich v nasekaných lieskových orieškoch a hotovo.

Legendárne vanilkové od našej kolegyne Majky:

Výborné orechové:

Autori článku

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.