Reklama

Top RECEPTY NA ROŽTEKY: Nepečené, parížske, klasické aj tekvicové! Takto chutia VIANOCE

Tekvicové rožteky.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vianočné pečenie sa nezaobíde bez rožtekov! Máme pre vás hneď 7 receptov, z ktorých si určite vyberiete aspoň jeden, do ktorého sa hneď pustíte!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vianočné PEČENIE S ORECHAMI ako hlavnou hviezdou: Tieto RECEPTY sú výborné!

    TEKVICOVÉ ROŽTEKY

    40 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Tekvicové rožteky.

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 200 g hladkej múky
    • 150 g pomletých tekvicových semiačok
    • 70 g práškového cukru
    • 150 g studeného masla
    • 2 žĺtky
    • 2 lyžice tekvicového oleja
    • semiačka z jedného vanilkového struku (alebo 2 lyžice vanilkového cukru)

    Na polevu:

    • 100 g bielej čokolády
    • nasekané tekvicové semiačka na ozdobu

    POSTUP:

    1. Do misy dajte všetky suroviny, dobre premiešajte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a uložte do chladničky na 2 hodiny.
    2. Odpočinuté cesto vyberte z chladničky, vytvarujte z neho valčeky hrubé približne ako prst. Rozkrájajte na 3 cm dlhé časti a vytvorte z nich rožteky.
    3. Ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou. Vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte približne 15 minút. Rožteky nechajte vychladnúť priamo na plechu, aby spevneli.
    4. Pripravte polevu: V miske nad parou roztopte bielu čokoládu a namáčajte do nej okraje rožtekov. Ešte nestuhnuté čokoládové konce rožtekov posypte nasekanými tekvicovými semiačkami.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vianočné KOLÁČIKY BEZ LEPKU: Celiatici, tieto RECEPTY sú pre vás

      PARÍŽSKE ROŽTEKY

      20-25 KUSOV, PRÍPRAVA 35-40 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Parížske rožteky.

      Potrebujete:

      Na cesto:

      • 1 vajce
      • 100 g mletých vlašských orechov
      • 100 g práškového cukru
      • 1 lyžica hladkej múky

      Na krém:

      • 1 vajce
      • 40 g krupicového cukru
      • 10 g kakaa holandského typu
      • 50 g roztopenej čokolády
      • 80 g masla
      • 150 g čokolády + 2 lyžice masla na namáčanie

      POSTUP:

      1. Rúru vyhrejte na 150 °C, plech vysteľte papierom na pečenie.
      2. Urobte cesto: V mise zmiešajte vajce, orechy, cukor a múku. Zmesou naplňte cukrárske vrecko s hladkou špičkou alebo len odrežte spodnú časť vrecka a priamo na plech tvarujte rožteky. Dajte piecť na 20 minút.
      3. Zatiaľ pripravte krém: Nad vriacou vodou vyšľahajte vajce s cukrom na svetlú penu. Pridajte kakao, roztopenú čokoládu a zašľahajte. Odstavte. Keď krém úplne vychladne, postupne doň zašľahajte maslo. Nechajte chladnúť asi 30 minút.
      4. Krém preložte do vrecka s ozdobnou špičkou a ozdobte ním rožteky. Dajte ich na pol hodiny do chladničky.
      5. Zatiaľ nad vodnou parou rozpustite čokoládu s maslom a nechajte trošku vychladnúť. Potom do čokolády namáčajte rožteky a znova ich dajte schladiť. Hotovo.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 
      Duration 
      Remaining Time 
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        NEPEČENÉ

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Nepečené rohlíčky.

        25-30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT

        Potrebujete:

        • 300 g mletých vlašských orechov
        • 150 g mletých orechov kešu
        • pol lyžičky vanilkového extraktu (alebo pasty)
        • 25 g kokosového oleja
        • 2 lyžice medu
        • jemný strúhaný kokos na obalenie

        POSTUP:

        1. Zo všetkých surovín okrem kokosu vypracujte cesto.
        2. Dajte ho na hodinu do chladničky a potom z neho tvarujte rožteky.
        3. Opäť vložte do chladničky, aby stuhli. Rožteky obaľte v kokose a skladujte v chladničke.

        Z FORMIČKY

        30 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 12 MINÚT

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Rohlíčky z formičky.

        Potrebujete:

        • 100 g práškového cukru
        • 130 g hladkej múky
        • 130 g polohrubej múky
        • 150 g mletých lieskových orieškov
        • 210 g masla
        • 1 lyžica mlieka
        • pol lyžičky mletej vanilky
        • 1 lyžička kypriaceho prášku
        • štipka soli
        • práškový cukor na obalenie

        POSTUP:

        1. Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte aspoň na hodinu do chladničky.
        2. Z vychladnutého cesta odoberajte a vtláčajte do formičiek vymazaných maslom. Uložte na plech a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 12 minút.
        3. Upečené rožteky opatrne vyklopte z formičiek a ešte teplé
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Current Time 
        Duration 
        Remaining Time 
        Loaded: 0%
         
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • captions and subtitles off, selected

          S BIELOU ČOKOLÁDOU

          35-40 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10-12 MINÚT

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Rohlíčky s bielou čokoládou.

          Potrebujete:

          • 50 g bielej čokolády (vychladiť v chladničke)
          • 140 g hladkej múky
          • 100 g masla
          • 1 žĺtok
          • 100 g mletých lieskových orieškov
          • 30 g práškového cukru
          • pol lyžičky mletej vanilky
          • 100 g bielej čokolády
          • 50 g lieskových orieškov na obaľovanie

          POSTUP:

          1. Studenú čokoládu nastrúhajte na hrubom strúhadle.
          2. Všetky ostatné suroviny zmiešajte, najlepšie v robote, a na konci zapracujte aj bielu čokoládu. Z cesta urobte placku a dajte aspoň na hodinu do chladničky.
          3. Z vychladeného cesta tvarujte malé rožteky. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 °C na 10-12 minút.
          4. Nad parou rozpustite čokoládu a namáčajte do nej konce vychladnutých rožtekov. Obaľte ich v nasekaných lieskových orieškoch a hotovo.

          Legendárne vanilkové od našej kolegyne Majky:

          Výborné orechové:

          Autori článku

          Tatiana Kubicová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

          Veronika Kollárová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.