Top RECEPTY NA ROŽTEKY: Nepečené, parížske, klasické aj tekvicové! Takto chutia VIANOCE
17. 12. 2023, 9:24 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Vianočné pečenie sa nezaobíde bez rožtekov! Máme pre vás hneď 7 receptov, z ktorých si určite vyberiete aspoň jeden, do ktorého sa hneď pustíte!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

TEKVICOVÉ ROŽTEKY
40 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Tekvicové rožteky.
Potrebujete:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 150 g pomletých tekvicových semiačok
- 70 g práškového cukru
- 150 g studeného masla
- 2 žĺtky
- 2 lyžice tekvicového oleja
- semiačka z jedného vanilkového struku (alebo 2 lyžice vanilkového cukru)
Na polevu:
- 100 g bielej čokolády
- nasekané tekvicové semiačka na ozdobu
POSTUP:
- Do misy dajte všetky suroviny, dobre premiešajte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a uložte do chladničky na 2 hodiny.
- Odpočinuté cesto vyberte z chladničky, vytvarujte z neho valčeky hrubé približne ako prst. Rozkrájajte na 3 cm dlhé časti a vytvorte z nich rožteky.
- Ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou. Vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte približne 15 minút. Rožteky nechajte vychladnúť priamo na plechu, aby spevneli.
- Pripravte polevu: V miske nad parou roztopte bielu čokoládu a namáčajte do nej okraje rožtekov. Ešte nestuhnuté čokoládové konce rožtekov posypte nasekanými tekvicovými semiačkami.

PARÍŽSKE ROŽTEKY
20-25 KUSOV, PRÍPRAVA 35-40 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Parížske rožteky.
Potrebujete:
Na cesto:
- 1 vajce
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžica hladkej múky
Na krém:
- 1 vajce
- 40 g krupicového cukru
- 10 g kakaa holandského typu
- 50 g roztopenej čokolády
- 80 g masla
- 150 g čokolády + 2 lyžice masla na namáčanie
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 150 °C, plech vysteľte papierom na pečenie.
- Urobte cesto: V mise zmiešajte vajce, orechy, cukor a múku. Zmesou naplňte cukrárske vrecko s hladkou špičkou alebo len odrežte spodnú časť vrecka a priamo na plech tvarujte rožteky. Dajte piecť na 20 minút.
- Zatiaľ pripravte krém: Nad vriacou vodou vyšľahajte vajce s cukrom na svetlú penu. Pridajte kakao, roztopenú čokoládu a zašľahajte. Odstavte. Keď krém úplne vychladne, postupne doň zašľahajte maslo. Nechajte chladnúť asi 30 minút.
- Krém preložte do vrecka s ozdobnou špičkou a ozdobte ním rožteky. Dajte ich na pol hodiny do chladničky.
- Zatiaľ nad vodnou parou rozpustite čokoládu s maslom a nechajte trošku vychladnúť. Potom do čokolády namáčajte rožteky a znova ich dajte schladiť. Hotovo.

NEPEČENÉ
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Nepečené rohlíčky.
25-30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT
Potrebujete:
- 300 g mletých vlašských orechov
- 150 g mletých orechov kešu
- pol lyžičky vanilkového extraktu (alebo pasty)
- 25 g kokosového oleja
- 2 lyžice medu
- jemný strúhaný kokos na obalenie
POSTUP:
- Zo všetkých surovín okrem kokosu vypracujte cesto.
- Dajte ho na hodinu do chladničky a potom z neho tvarujte rožteky.
- Opäť vložte do chladničky, aby stuhli. Rožteky obaľte v kokose a skladujte v chladničke.

Z FORMIČKY
30 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 12 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Rohlíčky z formičky.
Potrebujete:
- 100 g práškového cukru
- 130 g hladkej múky
- 130 g polohrubej múky
- 150 g mletých lieskových orieškov
- 210 g masla
- 1 lyžica mlieka
- pol lyžičky mletej vanilky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipka soli
- práškový cukor na obalenie
POSTUP:
- Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte aspoň na hodinu do chladničky.
- Z vychladnutého cesta odoberajte a vtláčajte do formičiek vymazaných maslom. Uložte na plech a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 12 minút.
- Upečené rožteky opatrne vyklopte z formičiek a ešte teplé

S BIELOU ČOKOLÁDOU
35-40 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10-12 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Rohlíčky s bielou čokoládou.
Potrebujete:
- 50 g bielej čokolády (vychladiť v chladničke)
- 140 g hladkej múky
- 100 g masla
- 1 žĺtok
- 100 g mletých lieskových orieškov
- 30 g práškového cukru
- pol lyžičky mletej vanilky
- 100 g bielej čokolády
- 50 g lieskových orieškov na obaľovanie
POSTUP:
- Studenú čokoládu nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Všetky ostatné suroviny zmiešajte, najlepšie v robote, a na konci zapracujte aj bielu čokoládu. Z cesta urobte placku a dajte aspoň na hodinu do chladničky.
- Z vychladeného cesta tvarujte malé rožteky. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 °C na 10-12 minút.
- Nad parou rozpustite čokoládu a namáčajte do nej konce vychladnutých rožtekov. Obaľte ich v nasekaných lieskových orieškoch a hotovo.