Reklama

Tip na chutný obed: ROLKY Z LAZANÍ so špenátom a ricottou nemajú chybu!

Rolky z lazaní so špenátovou náplňou.

Zdroj: GURMET/RECEPT KATEŘINA BEDNÁŘOVÁ, FOTO MAREK BARTOŠ, FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ

Reklama

Recept na rolky z lazaní so špenátovo-ricottovou plnkou je chutný, zábavný na prípravu a efektný na podávanie. Poďte ho vyskúšať!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    CESTOVINY ako včelí úľ: Vyzerajú úžasne a chutia ešte lepšie!

    Rolky z lazaní naplňte špenátom a ricottou, zalejte paradajkovou omáčkou a posypte strúhanou mozzarellou, s ktorými sa výborne dopĺňajú. Recept na efektné cestovinové rolky sa isto zaradí medzi vaše obľúbené!

    Anketa

    Vyskúšate tento recept na lazane?

    Lazane patria medzi najstaršie druhy cestovín a ich história siaha až do antického Ríma. Pôvodne sa slovo „lasanum“ používalo na označenie nádoby, v ktorej sa jedlo pripravovalo, no neskôr sa názov preniesol na samotné vrstvené cestoviny.

    V stredovekej Európe sa podobné jedlá pripravovali v rôznych variáciách, no modernú podobu získali lazane v Taliansku, najmä v regióne Emilia-Romagna. Vďaka svojej bohatej chuti a sýtej štruktúre sa lazane stali ikonickým pokrmom talianskej kuchyne a dnes ich nájdeme v mnohých variáciách po celom svete. Poďte vyskúšať tento recept na rolované lazane.

    ROLKY Z LAZANÍ SO ŠPENÁTOVOU NÁPLŇOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 50 MINÚT

    Potrebujete:

    • 300 g mrazeného listového špenátu
    • 400 g ricotty
    • 80 g strúhaného parmezánu
    • pol lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
    • 1 vajce
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 4 lyžice zmesi byliniek – bazalka, oregano, petržlenová vňať, saturejka a pod. + na ozdobu
    • soľ a korenie
    • 12 plátov na lazane
    • 600 ml omáčky marinara
    • 1 balenie mozzarelly

    POSTUP:

    1. Rozmrazený špenát krátko poduste, aby sa z neho odparila voda. Potom ju čo najviac vyžmýkajte. Osušený špenát vložte do stredne veľkej misy a pridajte ricottu, strúhaný parmezán, citrónovú kôru, vajce, pretlačený cesnak, nasekané bylinky, soľ a trochu korenia. Zmes premiešajte vidličkou a dbajte, aby ste rozbili väčšie hrudky špenátu a rovnomerne ich rozdelili.
    2. Vo veľkom hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Pridajte pláty lazaní varte, kým nebudú al dente. Závisí to vždy od druhu použitých cestovín. Tie, ktoré sme použili my, sa varili 8 minút. Sceďte ich a rozložte tak, aby sa nezlepili.
    3. Na dno zapekacej misy nalejte tretinu omáčky marinara a rovnomerne ju rozotrite. Na každý z predvarených plátov lazaní natrite 2 až 3 lyžice pripravenej náplne a každý samostatne zrolujte. Takto postupujte so všetkými lazanami a potom ich poukladajte do misy tak, aby medzi nimi boli malé medzery. Polejte ich zvyšnou omáčkou marinara, posypte bylinkami a strúhanou mozzarellou. Pekáčik pevne zakryte alobalom a pečte 25 minút v rúre predhriatej na 200 °C. Potom odkryte a pečte ďalších 5 minút alebo kým sa syr neroztopí.