Tip na chutný obed: ROLKY Z LAZANÍ so špenátom a ricottou nemajú chybu!
12. 2. 2025, 8:06

Zdroj: GURMET/RECEPT KATEŘINA BEDNÁŘOVÁ, FOTO MAREK BARTOŠ, FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ
Recept na rolky z lazaní so špenátovo-ricottovou plnkou je chutný, zábavný na prípravu a efektný na podávanie. Poďte ho vyskúšať!
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Zdroj: Gurmet/MAREK BARTOŠ
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Galéria k článku

Rolky z lazaní naplňte špenátom a ricottou, zalejte paradajkovou omáčkou a posypte strúhanou mozzarellou, s ktorými sa výborne dopĺňajú. Recept na efektné cestovinové rolky sa isto zaradí medzi vaše obľúbené!
Anketa
Vyskúšate tento recept na lazane?
Lazane patria medzi najstaršie druhy cestovín a ich história siaha až do antického Ríma. Pôvodne sa slovo „lasanum“ používalo na označenie nádoby, v ktorej sa jedlo pripravovalo, no neskôr sa názov preniesol na samotné vrstvené cestoviny.
V stredovekej Európe sa podobné jedlá pripravovali v rôznych variáciách, no modernú podobu získali lazane v Taliansku, najmä v regióne Emilia-Romagna. Vďaka svojej bohatej chuti a sýtej štruktúre sa lazane stali ikonickým pokrmom talianskej kuchyne a dnes ich nájdeme v mnohých variáciách po celom svete. Poďte vyskúšať tento recept na rolované lazane.
Zdroj: GURMET/RECEPT KATEŘINA BEDNÁŘOVÁ, FOTO MAREK BARTOŠ, FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ
Rolky z lazaní so špenátovou náplňou.
ROLKY Z LAZANÍ SO ŠPENÁTOVOU NÁPLŇOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 50 MINÚT
Potrebujete:
- 300 g mrazeného listového špenátu
- 400 g ricotty
- 80 g strúhaného parmezánu
- pol lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice zmesi byliniek – bazalka, oregano, petržlenová vňať, saturejka a pod. + na ozdobu
- soľ a korenie
- 12 plátov na lazane
- 600 ml omáčky marinara
- 1 balenie mozzarelly
POSTUP:
- Rozmrazený špenát krátko poduste, aby sa z neho odparila voda. Potom ju čo najviac vyžmýkajte. Osušený špenát vložte do stredne veľkej misy a pridajte ricottu, strúhaný parmezán, citrónovú kôru, vajce, pretlačený cesnak, nasekané bylinky, soľ a trochu korenia. Zmes premiešajte vidličkou a dbajte, aby ste rozbili väčšie hrudky špenátu a rovnomerne ich rozdelili.
- Vo veľkom hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Pridajte pláty lazaní varte, kým nebudú al dente. Závisí to vždy od druhu použitých cestovín. Tie, ktoré sme použili my, sa varili 8 minút. Sceďte ich a rozložte tak, aby sa nezlepili.
- Na dno zapekacej misy nalejte tretinu omáčky marinara a rovnomerne ju rozotrite. Na každý z predvarených plátov lazaní natrite 2 až 3 lyžice pripravenej náplne a každý samostatne zrolujte. Takto postupujte so všetkými lazanami a potom ich poukladajte do misy tak, aby medzi nimi boli malé medzery. Polejte ich zvyšnou omáčkou marinara, posypte bylinkami a strúhanou mozzarellou. Pekáčik pevne zakryte alobalom a pečte 25 minút v rúre predhriatej na 200 °C. Potom odkryte a pečte ďalších 5 minút alebo kým sa syr neroztopí.