Reklama

Tip na chutný obed: ROLKY Z LAZANÍ so špenátom a ricottou nemajú chybu!

Rolky z lazaní so špenátovou náplňou.

Zdroj: GURMET/RECEPT KATEŘINA BEDNÁŘOVÁ, FOTO MAREK BARTOŠ, FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ

Reklama

Recept na rolky z lazaní so špenátovo-ricottovou plnkou je chutný, zábavný na prípravu a efektný na podávanie. Poďte ho vyskúšať!

Rolky z lazaní naplňte špenátom a ricottou, zalejte paradajkovou omáčkou a posypte strúhanou mozzarellou, s ktorými sa výborne dopĺňajú. Recept na efektné cestovinové rolky sa isto zaradí medzi vaše obľúbené!

Anketa

Vyskúšate tento recept na lazane?

Lazane patria medzi najstaršie druhy cestovín a ich história siaha až do antického Ríma. Pôvodne sa slovo „lasanum“ používalo na označenie nádoby, v ktorej sa jedlo pripravovalo, no neskôr sa názov preniesol na samotné vrstvené cestoviny.

V stredovekej Európe sa podobné jedlá pripravovali v rôznych variáciách, no modernú podobu získali lazane v Taliansku, najmä v regióne Emilia-Romagna. Vďaka svojej bohatej chuti a sýtej štruktúre sa lazane stali ikonickým pokrmom talianskej kuchyne a dnes ich nájdeme v mnohých variáciách po celom svete. Poďte vyskúšať tento recept na rolované lazane.

ROLKY Z LAZANÍ SO ŠPENÁTOVOU NÁPLŇOU

4 PORCIE, PRÍPRAVA 50 MINÚT

Potrebujete:

  • 300 g mrazeného listového špenátu
  • 400 g ricotty
  • 80 g strúhaného parmezánu
  • pol lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice zmesi byliniek – bazalka, oregano, petržlenová vňať, saturejka a pod. + na ozdobu
  • soľ a korenie
  • 12 plátov na lazane
  • 600 ml omáčky marinara
  • 1 balenie mozzarelly

POSTUP:

  1. Rozmrazený špenát krátko poduste, aby sa z neho odparila voda. Potom ju čo najviac vyžmýkajte. Osušený špenát vložte do stredne veľkej misy a pridajte ricottu, strúhaný parmezán, citrónovú kôru, vajce, pretlačený cesnak, nasekané bylinky, soľ a trochu korenia. Zmes premiešajte vidličkou a dbajte, aby ste rozbili väčšie hrudky špenátu a rovnomerne ich rozdelili.
  2. Vo veľkom hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Pridajte pláty lazaní varte, kým nebudú al dente. Závisí to vždy od druhu použitých cestovín. Tie, ktoré sme použili my, sa varili 8 minút. Sceďte ich a rozložte tak, aby sa nezlepili.
  3. Na dno zapekacej misy nalejte tretinu omáčky marinara a rovnomerne ju rozotrite. Na každý z predvarených plátov lazaní natrite 2 až 3 lyžice pripravenej náplne a každý samostatne zrolujte. Takto postupujte so všetkými lazanami a potom ich poukladajte do misy tak, aby medzi nimi boli malé medzery. Polejte ich zvyšnou omáčkou marinara, posypte bylinkami a strúhanou mozzarellou. Pekáčik pevne zakryte alobalom a pečte 25 minút v rúre predhriatej na 200 °C. Potom odkryte a pečte ďalších 5 minút alebo kým sa syr neroztopí.