Reklama

Takto si ho pamätáme z detstva: Mäkučký kakaový závin z babičkinho receptára

Kakaový závin milovalo každé dieťa!

Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jemné a nadýchané cesto, sladká náplň a najmä sladké spomienky. Kakaový závin si pamätáme z detsva azda všetci. Jednoduchý recept vás vráti vás do vbeztarostných čias.

Sú to recepty, ktoré prežili generácie – zapísané v zošitoch s ohnutými rohmi, zaprášené múkou, pokvapkané cestom a voňajúce spomienkami. Koláče od babičky, mamy či tety, rokmi overené a vždy dokonalé. Takým je aj recept na klasický kakaový závin, ktorý si z detsva pamätáme azda všetci. Pripravte si ho podľa tradičného receptu z Dobrého jedla.

Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo

Tento závin je ideálny nielen na nedeľné popoludnia s rodinou, ale aj ako dezert na sviatky alebo oslavy.

Kysnuté cesto

Kysnuté cesto je základom mnohých obľúbených pokrmov, ako sú koláče, záviny, knedle, pečivo a ďalšie. Tento druh cesta sa pripravuje s kvasnicami, ktoré spôsobujú jeho kynutie, čím sa cesto stáva nadýchaným a jemným. Kysnuté cesto je veľmi obľúbené pre svoju jemnú textúru a chuť.

Ako správne pracovať s kysnutým cestom?

  • Kysnutie – Cesto by malo byť umiestnené na teplom mieste a nechať ho dôkladne vykysnúť. Kysnutie môže trvať niekoľko hodín, v závislosti od teploty a množstva kvasníc.
  • Cesto treba dobre vymiesiť – Správne vymiesené cesto je kľúčové pre dosiahnutie správnej konzistencie. Miesenie zabezpečí rovnomerné rozdelenie kvasníc v ceste, čo vedie k lepšiemu kysnutiu.
  • Odhadovanie správneho množstva kvasníc – Použitie správneho množstva kvasníc je dôležité pre dosiahnutie požadovanej štruktúry cesta. Príliš veľa kvasníc môže spôsobiť, že cesto bude rýchlo kysnúť, ale nebude mať požadovanú jemnú textúru.

Autori článku

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.