Takto si ho pamätáme z detstva: Mäkučký kakaový závin z babičkinho receptára
10. 4. 2025, 12:01 (aktualizované: 11. 4. 2025, 8:18)

Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo
Jemné a nadýchané cesto, sladká náplň a najmä sladké spomienky. Kakaový závin si pamätáme z detsva azda všetci. Jednoduchý recept vás vráti vás do vbeztarostných čias.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Sú to recepty, ktoré prežili generácie – zapísané v zošitoch s ohnutými rohmi, zaprášené múkou, pokvapkané cestom a voňajúce spomienkami. Koláče od babičky, mamy či tety, rokmi overené a vždy dokonalé. Takým je aj recept na klasický kakaový závin, ktorý si z detsva pamätáme azda všetci. Pripravte si ho podľa tradičného receptu z Dobrého jedla.
Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo
Tento závin je ideálny nielen na nedeľné popoludnia s rodinou, ale aj ako dezert na sviatky alebo oslavy.
Kysnuté cesto
Kysnuté cesto je základom mnohých obľúbených pokrmov, ako sú koláče, záviny, knedle, pečivo a ďalšie. Tento druh cesta sa pripravuje s kvasnicami, ktoré spôsobujú jeho kynutie, čím sa cesto stáva nadýchaným a jemným. Kysnuté cesto je veľmi obľúbené pre svoju jemnú textúru a chuť.
Ako správne pracovať s kysnutým cestom?
- Kysnutie – Cesto by malo byť umiestnené na teplom mieste a nechať ho dôkladne vykysnúť. Kysnutie môže trvať niekoľko hodín, v závislosti od teploty a množstva kvasníc.
- Cesto treba dobre vymiesiť – Správne vymiesené cesto je kľúčové pre dosiahnutie správnej konzistencie. Miesenie zabezpečí rovnomerné rozdelenie kvasníc v ceste, čo vedie k lepšiemu kysnutiu.
- Odhadovanie správneho množstva kvasníc – Použitie správneho množstva kvasníc je dôležité pre dosiahnutie požadovanej štruktúry cesta. Príliš veľa kvasníc môže spôsobiť, že cesto bude rýchlo kysnúť, ale nebude mať požadovanú jemnú textúru.