Reklama

Na chlebík, do polievky aj do šalátov. Jarná cibuľka sa nestratí v žiadnej domácnosti

ilustračné foto

Zdroj: Kaufland

Reklama
dj

PR článok

Nebojte sa túto kráľovnú jarnej sezóny pridať do šalátov, ľahkých polievok alebo do omáčok. Zíde sa vám pri príprave guacamole, tzatzikov či paradajkovej salsy. Skvele ladí s pečenou zeleninou aj s vajíčkami, no väčšina z nás si ju aj tak najradšej vychutnáva čerstvo nakrájanú na maslovom chlebíku.

Prvá jarná zelenina 

Ak ste boli v týchto dňoch na nákupoch, možno ste si všimli, že v oddelení ovocia a zeleniny pribudli úhľadne poukladané zväzky jarnej cibuľky priamo od lokálnych slovenských pestovateľov. Dlho sa tam neohrejú, my Slováci túto sviežu jarnú zeleninku jednoducho milujeme.  

Nie je to iba jej skvelou chuťou a vysokým obsahom vitamínov, svoju úlohu zohráva aj určitá nostalgia z detstva. Po dlhej zime totiž práve jarná cibuľka patrila medzi prvé čerstvé plodiny, ktoré sa u nás dali kúpiť. 

Vedeli ste, že jej zber dodnes prebieha ručne? Domáci pestovatelia tak majú nielen plné polia, ale aj plné ruky práce. Každú stonku treba očistiť, umyť, vytriediť a zviazať do zväzku. Aby ste si domov odnášali tie najčerstvejšie kúsky, v každej Kaufland predajni počas slovenskej sezóny kúpite zväzky jarnej cibuľky už druhý deň po jej zozbieraní.  

Náš tip 

Chcete, aby vám jarná cibuľka vydržala chutná a chrumkavá čo najdlhšie? Skúste ju zabaliť do navlhčenej utierky. Skladujte ju v chladničke v priehradke na zeleninu, predĺžite jej životnosť o niekoľko dní. Na rozdiel od klasickej cibule nemá jarná cibuľka šupku, preto rýchlejšie uschne. 

Ako si vybrať tú naj?  

Skúsení pestovatelia si okrem pôvodu všímajú tiež farebnosť cibuľky. Stonka by mala mať prirodzene sýtu farbu bez hnedých či tmavých miest, bielej časti zase nesmie chýbať lesk. Ani po jemnom zatlačení sa šupka nesmie poškodiť, príliš ju preto neohýbajte. Zažltnuté, zvädnuté alebo uschnuté konce naopak naznačujú, že cibuľka je staršia.   

Nakupovať lokálne a sezónne plodiny je vždy dobrý nápad. Kaufland si to uvedomuje už roky, viac ako polovica ovocia a zeleniny pod jeho strechou, ktoré sa dajú dopestovať v lokálnych podmienkach, pochádza zo Slovenska. Dozreté v správnom čase nielen lepšie chutia, ale sú aj výživnejšie a cenovo výhodné. Nezmeškajte tohtoročnú jarnú slovenskú sezónu, okrem cibuľky vás čakajú aj kaleráby, reďkovky, špargľa či hrach. 

Toto ste o nej (možno) nevedeli 

  • Lahôdkovú cibuľku nesušte ani nemrazte, ideálne je zjesť ju ihneď po prinesení z obchodu.
  • Má jemnejšiu chuť než klasická cibuľa, má tiež viac vitamínov.
  • Neobsahuje takmer žiadne kalórie, čo ju radí medzi obľúbené diétne potraviny.
  • Pôsobí baktericídne, protizápalovo a zmierňuje ťažkosti pri prechladnutí. Môže byť tiež veľmi užitočná pri kašli, zachrípnutí a málokrvnosti.
  • Jej pôvod siaha až do strednej a západnej Číny, odkiaľ sa rozšírila cez Rusko do Európy.

PR článok