Spoľahnite sa na tradičný RECEPT na veľkonočný MAZANEC: Takto sa vám podarí
25. 3. 2024, 21:53 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)
Sviatočný sladký chlieb patrí medzi tradičné veľkonočné jedlá, ale táto pochúťka sa z domácich kuchýň vytráca. Ešte ste ho nepiekli? Poďte to napraviť! S našim fotopostupom sa vám na Veľkú noc isto podarí!
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku
Veľkonočný mazanec
8 - 12 porcií, príprava 2 hodiny, pečenie 50 minút
Potrebujete:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- droždie na 500 g múky (napr. 7g balíček sušeného)
- 125 g zmäknutého masla
- 125 g kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- 1 vanilkový cukor alebo trochu extraktu z vanilky
- 1 lyžička citrónovej kôry z bio citrónu
- 10 g soli";i:10;s:19:"3 lyžice hrozienok";i:11;s:14:"2 lyžice rumu";i:12;s:21:"50 g plátkov mandlí";i:13;s:19:"1 vajce na potretie
POSTUP:
1. Hrozienka nechajte nasiaknuť rumom.
2. Z časti múky, vlažného mlieka, cukru a všetkého droždia pripravte kvások. Do misy kuchynského robota s hákom vysypte preosiatu múku, kvások, zmäknuté maslo, cukor, pridajte žĺtky, vlažné mlieko, vanilkový cukor, citrónovú kôru a soľ. Vypracujte vláčne nelepivé cesto. Ak je cesto príliš mokré, pridajte trochu múky, ak, naopak, príliš suché, pridajte mlieko.
3. Nakoniec doň zapracujte hrozienka s rumom.
4. Cesto prikryte utierkou a nechajte prvýkrát nakysnúť na teplom mieste.
4. Na pomúčenej doske dôkladne vypracujte z cesta jeden veľký alebo viac malých bochníkov.
5. Mazanec prikryte utierkou a nechajte ešte asi 15 - 30 minút druhýkrát nakysnúť. Mazanec cca. zdvojnásobí svoj objem (nie povrch).
6. Mazanec môžete jemne narezať na kríž, potrite ho rozšľahaným vajcom, posypte mandľovými lupienkami a dajte ho piecť do rúry vyhriatej na 180°C na asi 35 - 50 minút, podľa veľkosti. Spravte test špajdľou.