Reklama

Spoľahnite sa na tradičný RECEPT na veľkonočný MAZANEC: Takto sa vám podarí

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sviatočný sladký chlieb patrí medzi tradičné veľkonočné jedlá, ale táto pochúťka sa z domácich kuchýň vytráca. Ešte ste ho nepiekli? Poďte to napraviť! S našim fotopostupom sa vám na Veľkú noc isto podarí!

Veľkonočný mazanec

8 - 12 porcií, príprava 2 hodiny, pečenie 50 minút

Potrebujete:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • droždie na 500 g múky (napr. 7g balíček sušeného)
  • 125 g zmäknutého masla
  • 125 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor alebo trochu extraktu z vanilky
  • 1 lyžička citrónovej kôry z bio citrónu
  • 10 g soli";i:10;s:19:"3 lyžice hrozienok";i:11;s:14:"2 lyžice rumu";i:12;s:21:"50 g plátkov mandlí";i:13;s:19:"1 vajce na potretie

POSTUP:

1. Hrozienka nechajte nasiaknuť rumom.

2. Z časti múky, vlažného mlieka, cukru a všetkého droždia pripravte kvások. Do misy kuchynského robota s hákom vysypte preosiatu múku, kvások, zmäknuté maslo, cukor, pridajte žĺtky, vlažné mlieko, vanilkový cukor, citrónovú kôru a soľ. Vypracujte vláčne nelepivé cesto. Ak je cesto príliš mokré, pridajte trochu múky, ak, naopak, príliš suché, pridajte mlieko.

3. Nakoniec doň zapracujte hrozienka s rumom.

4. Cesto prikryte utierkou a nechajte prvýkrát nakysnúť na teplom mieste.

4. Na pomúčenej doske dôkladne vypracujte z cesta jeden veľký alebo viac malých bochníkov.

5. Mazanec prikryte utierkou a nechajte ešte asi 15 - 30 minút druhýkrát nakysnúť. Mazanec cca. zdvojnásobí svoj objem (nie povrch).

6. Mazanec môžete jemne narezať na kríž, potrite ho rozšľahaným vajcom, posypte mandľovými lupienkami a dajte ho piecť do rúry vyhriatej na 180°C na asi 35 - 50 minút, podľa veľkosti. Spravte test špajdľou.

Vyskúšajte aj ďalšie naše recepty na Veľkú noc:

Autor článku

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.