Reklama

Famózny citrónovo-makový KOLÁČ cukrárky Veroniky Bušovej: Ako SEN a jednoduchý RECEPT!

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Bušová je cukrárka celým svojím srdcom, hoci profesionálne pečie už viac ako desať rokov. Každý deň je to pre ňu nový zážitok. A pre nás bol vrcholom jej citrónový koláč s makom, taký dokonalý a krásne chrumkavý, že ani vy nebudete chápať!

Na stôl položila dve misy. Jednu na suché a druhú na mokré ingrediencie. Cesto na citrónový koláč s makom bolo hotové šup-šup a krém naň ešte bleskovejšie.

Ani sme sa nenazdali a Veronika so svojou rovnako šarmantnou maminou nás núkali svojím hotovým dielom.

Môže byť takýto frišký dezert taký dokonalý? Môže. Tajomstvo tkvie vo Veronikinom dokonale vyladenom recepte, v ktorom nešetrí citrónom ani makom. Tento dezert si doma musíte pripraviť, aj keby kamene padali.

„Pokojne môžete použiť aj mletý mak, ale ja mám radšej celý, lebo krásne chrumká,“ odporúča Veronika.

Citrónový koláč s makom

Zdroj: MATEJ KALINA

Cukrárka Veronika Bušová so svojou mamou pripravili pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo zopár svojich oblúbených dezertov.

12-14 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

Potrebujete:

Na korpus:

  • 240 g hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 1 lyžičky sódy bikarbóny
  • 180 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 70 g celého maku
  • 3 vajcia
  • 120 g oleja (slnečnicového)
  • 200 g kyslej smotany
  • 80 ml citrónovej šťavy";i:10;s:25:"maslo na vymastenie formy

Na sirup:

  • 60 ml citrónovej šťavy
  • 60 g medu

Na krém:

  • 400 g krémového syra
  • 200 g mascarpone
  • 80 g práškového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • kôra z 2 citrónov
  • 20 g celého maku a citrón na ozdobu
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    6x najlepšie BÁBOVKY: Super RECEPTY, doma sa po nich zapráši!
    Zdroj: NMH

    POSTUP:

    1. Múku preosejte spolu s práškom do pečiva a so sódou bikarbónou do misy. Pridajte cukor, citrónovú kôru a mak. V druhej mise vymiešajte vajcia s olejom, kyslou smotanou a citrónovou šťavou.
    2. Obe zmesi zľahka zmiešajte. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy (25x25 cm) a pečte pri 180*C približne 40-45 minút.
    3. Ešte teplý koláč polejte sirupom z citrónovej šťavy a medu. Nechajte ho vychladnúť vo forme.
    4. Zatiaľ urobte krém: Krémový syr vyšľahajte s mascarpone, práškovým cukrom, s citrónovou šťavou a kôrou z dvoch citrónov. Potom krém naneste na koláč. Dozdobte ho celým makom a kúskami citróna. Hotovo!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.