Reklama

Máte doma čerstvú hlávku KAPUSTY? Vyberajte z 5 VÝBORNÝCH RECEPTOV z nej

Kapustové stejky s cesnakovo - repovým dipom.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Takto to vyzerá, keď sa hlávková kapusta stane hviezdou kuchyne. Objavte novú vlnu chutí z tejto zdravej jesennej zeleniny.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOV

    Šalát coleslaw s kuracím mäsom

    4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Šalát Coleslaw s kuracím mäsom.

    Potrebujete:

    Na kurací plátok:

    • 4 kuracie prsia
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 2 lyžice hustého jogurtu
    • pol lyžičky údenej mletej papriky
    • pol lyžičky nasekaného rozmarínu
    • soľ, korenie

    Na šalát:

    • štvrť hlávky bielej kapusty
    • štvrť hlávky červenej kapusty
    • 3 mrkvy
    • 1 červené jablko
    • 1 lyžica krupicového cukru
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • 1 lyžica jablkového octu
    • 1 lyžica dijonskej horčice
    • 1 lyžička soli
    • 115 g majonézy";i:10;s:21:"60 g hustého jogurtu

    POSTUP:

    1. Mäso osušte a dajte do misy. Pridajte lyžicu oleja a zvyšné suroviny. Premiešajte a nechajte 24 hodín odležať.
    2. Na rozohriatom zvyšnom oleji v panvici opečte prsia z oboch strán do zlatista.
    3. Do misy na jemno nakrájajte obe kapusty, mrkvu a jablko. Zvlášť zmiešajte cukor, citrónovú šťavu, ocot, horčicu, soľ, majonézu a jogurt. Dresing so zeleninou dobre premiešajte. Kôpky šalátu podávajte s nakrájanými kuracími prsami.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      ZUZANA VAČKOVÁ si na tanieri nepreberá. Zje takmer všetko!

      Kapustové stejky s cesnakovo-repovým dipom

      4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 36 MINÚT

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Kapustové stejky s cesnakovo - repovým dipom.

      Potrebujete:

      Na stejky:

      • 1 menšia hlávka kapusty
      • 3 lyžice olivového oleja
      • soľ, korenie
      • 3-4 vetvičky tymianu a šalvie

      Na cesnakovo-repový dip:

      • 80 g hustej kyslej smotany
      • 50 g repy
      • 2 strúčiky cesnaku
      • 2 lyžice citrónovej šťavy
      • 2-3 lyžice vody
      • 1 lyžica olivového oleja
      • soľ, korenie

      POSTUP:

      1. Rúru zapnite na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie.
      2. Kapustu nakrájajte hlúbikom dole na 1,5 až 2 cm hrubé plátky, tak aby listy držali pohromade. Hlúbik môžete po upečení vykrojiť.
      3. Každý stejk dobre potrite z oboch strán olejom, osoľte a okoreňte. Posypte lístkami tymianu a šalvie. Pečte 15 až 18 minút. Otočte a pečte ďalších 15 až 18 minút.
      4. Pripravte dip: Do mixéra dajte kyslú smotanu, uvarenú repu nakrájanú na kúsky, cesnak, citrónovú šťavu, vodu, olivový olej, soľ a korenie podľa chuti. Rozmixujte dohladka.
      5. Kapustové stejky podávajte poliate dipom a ozdobené tymianom.

      Kapustový koláč s pórikom a modrým syrom

      4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 8 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Kapustový koláč s pórikom a modrým syrom.

      Potrebujete:

      • 1 lyžica olivového oleja
      • 3 strúčiky cesnaku
      • 150 g kapusty
      • 1 pór
      • 65 g orechov kešu
      • 1 lyžička kukuričného škrobu
      • štipka muškátového orieška
      • trocha sušeného oregana
      • 180 ml vody
      • 250 g lístkového cesta";i:10;s:39:"5 stredne veľkých uvarených zemiakov";i:11;s:26:"syr s modrou plesňou";i:12;s:13:"soľ, korenie

      POSTUP:

      1. V panvici na oleji pár minút orestujte cesnak nakrájaný na tenké plátky. Vsypte kapustu a pór nakrájané najemno. Osoľte, okoreňte a restujte 5 až 8 minút.
      2. V mixéri rozmixujte oriešky kešu, škrob, muškátový oriešok, oregano, soľ, korenie a vodu na hladkú hmotu. Ak treba, dochuťte.
      3. Lístkové cesto rozvaľkajte, aby bolo o niečo väčšie ako plech s rozmermi 20 x 30 cm. Na plechu jeho okraje jemne zahnite smerom dovnútra, dno popichajte vidličkou. Poukladajte zemiaky nakrájané na plátky, potom ich zakryte restovanou kapustou s pórom a zalejte orechovou zmesou. Nakoniec poukladajte syr. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte 30 minút. Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.

      Kapustovo-mrkvové placky

      4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, SMAŽENIE 10 MINÚT

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Kapustovo - mrkvové placky.

      Potrebujete:

      Na placky:

      • 2 lyžica ľanových semiačok
      • 7 lyžica vody
      • 500 g kapusty
      • 200 g mrkvy
      • 2 až 4 lyžice ryžovej múky
      • 1 lyžička kypriaceho prášku
      • 1 lyžička kurkumy
      • 1 lyžička sušeného cesnaku
      • soľ, korenie
      • olej na vysmážanie";i:10;s:16:"zelené výhonky

      Na čili majonézu:

      • 2 lyžica majonézy
      • 1 lyžica kyslej smotany
      • šťava z limetky
      • 1 lyžička mletej červenej papriky
      • 1 lyžička čili vločiek
      • soľ podľa chuti

      POSTUP:

      1. Semienka nechajte postáť 10 až 15 minút vo vode za občasného premiešania.
      2. Kapustu a mrkvu nastrúhajte najemno. Pridajte múku, kypriaci prášok, kurkumu, cesnak, soľ, korenie a napučané ľanové semiačka. Dobre premiešajte. Zmes nechajte 5 minút postáť.
      3. Malé placky osmažte na panvici z oboch strán. Na papierovom obrúsku nechajte vsiaknuť tuk.
      4. Podávajte s majonézou vymiešanou z uvedených surovín a so zelenými výhonkami. 

      Šalát s cícerom a so sušenými paradajkami

      4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Šalát s cícerom a so sušenými paradajkami.

      Potrebujete:

      Na šalát:

      • 1 lyžica masla
      • 1 konzerva cíceru
      • 1 lyžica čerstvého oregana
      • soľ, korenie
      • 1 malá hlávka kapusty
      • 2 šálky rukoly
      • 4 mrkvy
      • 1 malý pohár sušených paradajok naložených v oleji
      • 1 lyžica nasekaného kôpru
      • 1 lyžica nasekanej bazalky";i:10;s:29:"2 lyžice nasekanej pažítky";i:11;s:10:"1 syr feta";i:12;s:16:"1 až 2 avokáda

      Na citrónový vinaigrette:

      • 4 lyžice oleja z naložených paradajok
      • šťava z polovice citróna
      • 1 lyžica jablkového octu
      • 1 lyžica medu
      • soľ, korenie
      • štipka čili vločiek

      POSTUP:

      1. V panvici rozpustite maslo. Pridajte scedený cícer, nasekané oregano, soľ a korenie podľa chuti. Opekajte, pokiaľ cícer nie je chrumkavý, a odstavte.
      2. Do veľkej misy nastrúhajte kapustu najemno, pridajte rukolu, mrkvu nakrájanú na tenké plátky, sušené paradajky, kôpor, bazalku a pažítku. Všetko zľahka premiešajte.
      3. Na vinaigratte zmiešajte zvyšný olej z paradajok, citrónovú šťavu, ocot a med. Dochuťte soľou, korením a čili. Nalejte na šalát, dobre premiešajte a naložte na tanier. Na vrch pridajte syr feta, nakrájané avokádo a posypte opečeným cícerom.

      Autor článku

      Veronika Kollárová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.