Reklama

Máte doma čerstvú hlávku KAPUSTY? Vyberajte z 5 VÝBORNÝCH RECEPTOV z nej

Kapustové stejky s cesnakovo - repovým dipom.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Takto to vyzerá, keď sa hlávková kapusta stane hviezdou kuchyne. Objavte novú vlnu chutí z tejto zdravej jesennej zeleniny.

Šalát coleslaw s kuracím mäsom

4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Šalát Coleslaw s kuracím mäsom.

Potrebujete:

Na kurací plátok:

  • 4 kuracie prsia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice hustého jogurtu
  • pol lyžičky údenej mletej papriky
  • pol lyžičky nasekaného rozmarínu
  • soľ, korenie

Na šalát:

  • štvrť hlávky bielej kapusty
  • štvrť hlávky červenej kapusty
  • 3 mrkvy
  • 1 červené jablko
  • 1 lyžica krupicového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica jablkového octu
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžička soli
  • 115 g majonézy";i:10;s:21:"60 g hustého jogurtu

POSTUP:

  1. Mäso osušte a dajte do misy. Pridajte lyžicu oleja a zvyšné suroviny. Premiešajte a nechajte 24 hodín odležať.
  2. Na rozohriatom zvyšnom oleji v panvici opečte prsia z oboch strán do zlatista.
  3. Do misy na jemno nakrájajte obe kapusty, mrkvu a jablko. Zvlášť zmiešajte cukor, citrónovú šťavu, ocot, horčicu, soľ, majonézu a jogurt. Dresing so zeleninou dobre premiešajte. Kôpky šalátu podávajte s nakrájanými kuracími prsami.

Kapustové stejky s cesnakovo-repovým dipom

4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 36 MINÚT

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Kapustové stejky s cesnakovo - repovým dipom.

Potrebujete:

Na stejky:

  • 1 menšia hlávka kapusty
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie
  • 3-4 vetvičky tymianu a šalvie

Na cesnakovo-repový dip:

  • 80 g hustej kyslej smotany
  • 50 g repy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2-3 lyžice vody
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ, korenie

POSTUP:

  1. Rúru zapnite na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie.
  2. Kapustu nakrájajte hlúbikom dole na 1,5 až 2 cm hrubé plátky, tak aby listy držali pohromade. Hlúbik môžete po upečení vykrojiť.
  3. Každý stejk dobre potrite z oboch strán olejom, osoľte a okoreňte. Posypte lístkami tymianu a šalvie. Pečte 15 až 18 minút. Otočte a pečte ďalších 15 až 18 minút.
  4. Pripravte dip: Do mixéra dajte kyslú smotanu, uvarenú repu nakrájanú na kúsky, cesnak, citrónovú šťavu, vodu, olivový olej, soľ a korenie podľa chuti. Rozmixujte dohladka.
  5. Kapustové stejky podávajte poliate dipom a ozdobené tymianom.

Kapustový koláč s pórikom a modrým syrom

4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 8 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Kapustový koláč s pórikom a modrým syrom.

Potrebujete:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 150 g kapusty
  • 1 pór
  • 65 g orechov kešu
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • štipka muškátového orieška
  • trocha sušeného oregana
  • 180 ml vody
  • 250 g lístkového cesta";i:10;s:39:"5 stredne veľkých uvarených zemiakov";i:11;s:26:"syr s modrou plesňou";i:12;s:13:"soľ, korenie

POSTUP:

  1. V panvici na oleji pár minút orestujte cesnak nakrájaný na tenké plátky. Vsypte kapustu a pór nakrájané najemno. Osoľte, okoreňte a restujte 5 až 8 minút.
  2. V mixéri rozmixujte oriešky kešu, škrob, muškátový oriešok, oregano, soľ, korenie a vodu na hladkú hmotu. Ak treba, dochuťte.
  3. Lístkové cesto rozvaľkajte, aby bolo o niečo väčšie ako plech s rozmermi 20 x 30 cm. Na plechu jeho okraje jemne zahnite smerom dovnútra, dno popichajte vidličkou. Poukladajte zemiaky nakrájané na plátky, potom ich zakryte restovanou kapustou s pórom a zalejte orechovou zmesou. Nakoniec poukladajte syr. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte 30 minút. Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.

Kapustovo-mrkvové placky

4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, SMAŽENIE 10 MINÚT

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Kapustovo - mrkvové placky.

Potrebujete:

Na placky:

  • 2 lyžica ľanových semiačok
  • 7 lyžica vody
  • 500 g kapusty
  • 200 g mrkvy
  • 2 až 4 lyžice ryžovej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • soľ, korenie
  • olej na vysmážanie";i:10;s:16:"zelené výhonky

Na čili majonézu:

  • 2 lyžica majonézy
  • 1 lyžica kyslej smotany
  • šťava z limetky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1 lyžička čili vločiek
  • soľ podľa chuti

POSTUP:

  1. Semienka nechajte postáť 10 až 15 minút vo vode za občasného premiešania.
  2. Kapustu a mrkvu nastrúhajte najemno. Pridajte múku, kypriaci prášok, kurkumu, cesnak, soľ, korenie a napučané ľanové semiačka. Dobre premiešajte. Zmes nechajte 5 minút postáť.
  3. Malé placky osmažte na panvici z oboch strán. Na papierovom obrúsku nechajte vsiaknuť tuk.
  4. Podávajte s majonézou vymiešanou z uvedených surovín a so zelenými výhonkami. 

Šalát s cícerom a so sušenými paradajkami

4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Šalát s cícerom a so sušenými paradajkami.

Potrebujete:

Na šalát:

  • 1 lyžica masla
  • 1 konzerva cíceru
  • 1 lyžica čerstvého oregana
  • soľ, korenie
  • 1 malá hlávka kapusty
  • 2 šálky rukoly
  • 4 mrkvy
  • 1 malý pohár sušených paradajok naložených v oleji
  • 1 lyžica nasekaného kôpru
  • 1 lyžica nasekanej bazalky";i:10;s:29:"2 lyžice nasekanej pažítky";i:11;s:10:"1 syr feta";i:12;s:16:"1 až 2 avokáda

Na citrónový vinaigrette:

  • 4 lyžice oleja z naložených paradajok
  • šťava z polovice citróna
  • 1 lyžica jablkového octu
  • 1 lyžica medu
  • soľ, korenie
  • štipka čili vločiek

POSTUP:

  1. V panvici rozpustite maslo. Pridajte scedený cícer, nasekané oregano, soľ a korenie podľa chuti. Opekajte, pokiaľ cícer nie je chrumkavý, a odstavte.
  2. Do veľkej misy nastrúhajte kapustu najemno, pridajte rukolu, mrkvu nakrájanú na tenké plátky, sušené paradajky, kôpor, bazalku a pažítku. Všetko zľahka premiešajte.
  3. Na vinaigratte zmiešajte zvyšný olej z paradajok, citrónovú šťavu, ocot a med. Dochuťte soľou, korením a čili. Nalejte na šalát, dobre premiešajte a naložte na tanier. Na vrch pridajte syr feta, nakrájané avokádo a posypte opečeným cícerom.

Autor článku

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.