Máte doma čerstvú hlávku KAPUSTY? Vyberajte z 5 VÝBORNÝCH RECEPTOV z nej
16. 10. 2023, 14:47 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Takto to vyzerá, keď sa hlávková kapusta stane hviezdou kuchyne. Objavte novú vlnu chutí z tejto zdravej jesennej zeleniny.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Šalát coleslaw s kuracím mäsom
4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Šalát Coleslaw s kuracím mäsom.
Potrebujete:
Na kurací plátok:
- 4 kuracie prsia
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice hustého jogurtu
- pol lyžičky údenej mletej papriky
- pol lyžičky nasekaného rozmarínu
- soľ, korenie
Na šalát:
- štvrť hlávky bielej kapusty
- štvrť hlávky červenej kapusty
- 3 mrkvy
- 1 červené jablko
- 1 lyžica krupicového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica jablkového octu
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžička soli
- 115 g majonézy";i:10;s:21:"60 g hustého jogurtu
POSTUP:
- Mäso osušte a dajte do misy. Pridajte lyžicu oleja a zvyšné suroviny. Premiešajte a nechajte 24 hodín odležať.
- Na rozohriatom zvyšnom oleji v panvici opečte prsia z oboch strán do zlatista.
- Do misy na jemno nakrájajte obe kapusty, mrkvu a jablko. Zvlášť zmiešajte cukor, citrónovú šťavu, ocot, horčicu, soľ, majonézu a jogurt. Dresing so zeleninou dobre premiešajte. Kôpky šalátu podávajte s nakrájanými kuracími prsami.

Kapustové stejky s cesnakovo-repovým dipom
4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 36 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Kapustové stejky s cesnakovo - repovým dipom.
Potrebujete:
Na stejky:
- 1 menšia hlávka kapusty
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ, korenie
- 3-4 vetvičky tymianu a šalvie
Na cesnakovo-repový dip:
- 80 g hustej kyslej smotany
- 50 g repy
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2-3 lyžice vody
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ, korenie
POSTUP:
- Rúru zapnite na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie.
- Kapustu nakrájajte hlúbikom dole na 1,5 až 2 cm hrubé plátky, tak aby listy držali pohromade. Hlúbik môžete po upečení vykrojiť.
- Každý stejk dobre potrite z oboch strán olejom, osoľte a okoreňte. Posypte lístkami tymianu a šalvie. Pečte 15 až 18 minút. Otočte a pečte ďalších 15 až 18 minút.
- Pripravte dip: Do mixéra dajte kyslú smotanu, uvarenú repu nakrájanú na kúsky, cesnak, citrónovú šťavu, vodu, olivový olej, soľ a korenie podľa chuti. Rozmixujte dohladka.
- Kapustové stejky podávajte poliate dipom a ozdobené tymianom.

Kapustový koláč s pórikom a modrým syrom
4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 8 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Kapustový koláč s pórikom a modrým syrom.
Potrebujete:
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 150 g kapusty
- 1 pór
- 65 g orechov kešu
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- štipka muškátového orieška
- trocha sušeného oregana
- 180 ml vody
- 250 g lístkového cesta";i:10;s:39:"5 stredne veľkých uvarených zemiakov";i:11;s:26:"syr s modrou plesňou";i:12;s:13:"soľ, korenie
POSTUP:
- V panvici na oleji pár minút orestujte cesnak nakrájaný na tenké plátky. Vsypte kapustu a pór nakrájané najemno. Osoľte, okoreňte a restujte 5 až 8 minút.
- V mixéri rozmixujte oriešky kešu, škrob, muškátový oriešok, oregano, soľ, korenie a vodu na hladkú hmotu. Ak treba, dochuťte.
- Lístkové cesto rozvaľkajte, aby bolo o niečo väčšie ako plech s rozmermi 20 x 30 cm. Na plechu jeho okraje jemne zahnite smerom dovnútra, dno popichajte vidličkou. Poukladajte zemiaky nakrájané na plátky, potom ich zakryte restovanou kapustou s pórom a zalejte orechovou zmesou. Nakoniec poukladajte syr. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte 30 minút. Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.

Kapustovo-mrkvové placky
4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, SMAŽENIE 10 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Kapustovo - mrkvové placky.
Potrebujete:
Na placky:
- 2 lyžica ľanových semiačok
- 7 lyžica vody
- 500 g kapusty
- 200 g mrkvy
- 2 až 4 lyžice ryžovej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- soľ, korenie
- olej na vysmážanie";i:10;s:16:"zelené výhonky
Na čili majonézu:
- 2 lyžica majonézy
- 1 lyžica kyslej smotany
- šťava z limetky
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1 lyžička čili vločiek
- soľ podľa chuti
POSTUP:
- Semienka nechajte postáť 10 až 15 minút vo vode za občasného premiešania.
- Kapustu a mrkvu nastrúhajte najemno. Pridajte múku, kypriaci prášok, kurkumu, cesnak, soľ, korenie a napučané ľanové semiačka. Dobre premiešajte. Zmes nechajte 5 minút postáť.
- Malé placky osmažte na panvici z oboch strán. Na papierovom obrúsku nechajte vsiaknuť tuk.
- Podávajte s majonézou vymiešanou z uvedených surovín a so zelenými výhonkami.

Šalát s cícerom a so sušenými paradajkami
4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Šalát s cícerom a so sušenými paradajkami.
Potrebujete:
Na šalát:
- 1 lyžica masla
- 1 konzerva cíceru
- 1 lyžica čerstvého oregana
- soľ, korenie
- 1 malá hlávka kapusty
- 2 šálky rukoly
- 4 mrkvy
- 1 malý pohár sušených paradajok naložených v oleji
- 1 lyžica nasekaného kôpru
- 1 lyžica nasekanej bazalky";i:10;s:29:"2 lyžice nasekanej pažítky";i:11;s:10:"1 syr feta";i:12;s:16:"1 až 2 avokáda
Na citrónový vinaigrette:
- 4 lyžice oleja z naložených paradajok
- šťava z polovice citróna
- 1 lyžica jablkového octu
- 1 lyžica medu
- soľ, korenie
- štipka čili vločiek
POSTUP:
- V panvici rozpustite maslo. Pridajte scedený cícer, nasekané oregano, soľ a korenie podľa chuti. Opekajte, pokiaľ cícer nie je chrumkavý, a odstavte.
- Do veľkej misy nastrúhajte kapustu najemno, pridajte rukolu, mrkvu nakrájanú na tenké plátky, sušené paradajky, kôpor, bazalku a pažítku. Všetko zľahka premiešajte.
- Na vinaigratte zmiešajte zvyšný olej z paradajok, citrónovú šťavu, ocot a med. Dochuťte soľou, korením a čili. Nalejte na šalát, dobre premiešajte a naložte na tanier. Na vrch pridajte syr feta, nakrájané avokádo a posypte opečeným cícerom.