Reklama

Máte doma čerstvú hlávku KAPUSTY? Vyberajte z 5 VÝBORNÝCH RECEPTOV z nej

Kapustové stejky s cesnakovo - repovým dipom.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Takto to vyzerá, keď sa hlávková kapusta stane hviezdou kuchyne. Objavte novú vlnu chutí z tejto zdravej jesennej zeleniny.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOV

    Šalát coleslaw s kuracím mäsom

    4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Šalát Coleslaw s kuracím mäsom.

    Potrebujete:

    Na kurací plátok:

    • 4 kuracie prsia
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 2 lyžice hustého jogurtu
    • pol lyžičky údenej mletej papriky
    • pol lyžičky nasekaného rozmarínu
    • soľ, korenie

    Na šalát:

    • štvrť hlávky bielej kapusty
    • štvrť hlávky červenej kapusty
    • 3 mrkvy
    • 1 červené jablko
    • 1 lyžica krupicového cukru
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • 1 lyžica jablkového octu
    • 1 lyžica dijonskej horčice
    • 1 lyžička soli
    • 115 g majonézy";i:10;s:21:"60 g hustého jogurtu

    POSTUP:

    1. Mäso osušte a dajte do misy. Pridajte lyžicu oleja a zvyšné suroviny. Premiešajte a nechajte 24 hodín odležať.
    2. Na rozohriatom zvyšnom oleji v panvici opečte prsia z oboch strán do zlatista.
    3. Do misy na jemno nakrájajte obe kapusty, mrkvu a jablko. Zvlášť zmiešajte cukor, citrónovú šťavu, ocot, horčicu, soľ, majonézu a jogurt. Dresing so zeleninou dobre premiešajte. Kôpky šalátu podávajte s nakrájanými kuracími prsami.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      ZUZANA VAČKOVÁ si na tanieri nepreberá. Zje takmer všetko!

      Kapustové stejky s cesnakovo-repovým dipom

      4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 36 MINÚT

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Kapustové stejky s cesnakovo - repovým dipom.

      Potrebujete:

      Na stejky:

      • 1 menšia hlávka kapusty
      • 3 lyžice olivového oleja
      • soľ, korenie
      • 3-4 vetvičky tymianu a šalvie

      Na cesnakovo-repový dip:

      • 80 g hustej kyslej smotany
      • 50 g repy
      • 2 strúčiky cesnaku
      • 2 lyžice citrónovej šťavy
      • 2-3 lyžice vody
      • 1 lyžica olivového oleja
      • soľ, korenie

      POSTUP:

      1. Rúru zapnite na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie.
      2. Kapustu nakrájajte hlúbikom dole na 1,5 až 2 cm hrubé plátky, tak aby listy držali pohromade. Hlúbik môžete po upečení vykrojiť.
      3. Každý stejk dobre potrite z oboch strán olejom, osoľte a okoreňte. Posypte lístkami tymianu a šalvie. Pečte 15 až 18 minút. Otočte a pečte ďalších 15 až 18 minút.
      4. Pripravte dip: Do mixéra dajte kyslú smotanu, uvarenú repu nakrájanú na kúsky, cesnak, citrónovú šťavu, vodu, olivový olej, soľ a korenie podľa chuti. Rozmixujte dohladka.
      5. Kapustové stejky podávajte poliate dipom a ozdobené tymianom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        NAKLADANÝ CAMEMBERT: Dobrota, ktorú môžete aj darovať!

        Kapustový koláč s pórikom a modrým syrom

        4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 8 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Kapustový koláč s pórikom a modrým syrom.

        Potrebujete:

        • 1 lyžica olivového oleja
        • 3 strúčiky cesnaku
        • 150 g kapusty
        • 1 pór
        • 65 g orechov kešu
        • 1 lyžička kukuričného škrobu
        • štipka muškátového orieška
        • trocha sušeného oregana
        • 180 ml vody
        • 250 g lístkového cesta";i:10;s:39:"5 stredne veľkých uvarených zemiakov";i:11;s:26:"syr s modrou plesňou";i:12;s:13:"soľ, korenie

        POSTUP:

        1. V panvici na oleji pár minút orestujte cesnak nakrájaný na tenké plátky. Vsypte kapustu a pór nakrájané najemno. Osoľte, okoreňte a restujte 5 až 8 minút.
        2. V mixéri rozmixujte oriešky kešu, škrob, muškátový oriešok, oregano, soľ, korenie a vodu na hladkú hmotu. Ak treba, dochuťte.
        3. Lístkové cesto rozvaľkajte, aby bolo o niečo väčšie ako plech s rozmermi 20 x 30 cm. Na plechu jeho okraje jemne zahnite smerom dovnútra, dno popichajte vidličkou. Poukladajte zemiaky nakrájané na plátky, potom ich zakryte restovanou kapustou s pórom a zalejte orechovou zmesou. Nakoniec poukladajte syr. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte 30 minút. Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Domáca je najlepšia! Pripravte si skvelú pizzu podľa vašich predstáv! TEASER

          Kapustovo-mrkvové placky

          4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, SMAŽENIE 10 MINÚT

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Kapustovo - mrkvové placky.

          Potrebujete:

          Na placky:

          • 2 lyžica ľanových semiačok
          • 7 lyžica vody
          • 500 g kapusty
          • 200 g mrkvy
          • 2 až 4 lyžice ryžovej múky
          • 1 lyžička kypriaceho prášku
          • 1 lyžička kurkumy
          • 1 lyžička sušeného cesnaku
          • soľ, korenie
          • olej na vysmážanie";i:10;s:16:"zelené výhonky

          Na čili majonézu:

          • 2 lyžica majonézy
          • 1 lyžica kyslej smotany
          • šťava z limetky
          • 1 lyžička mletej červenej papriky
          • 1 lyžička čili vločiek
          • soľ podľa chuti

          POSTUP:

          1. Semienka nechajte postáť 10 až 15 minút vo vode za občasného premiešania.
          2. Kapustu a mrkvu nastrúhajte najemno. Pridajte múku, kypriaci prášok, kurkumu, cesnak, soľ, korenie a napučané ľanové semiačka. Dobre premiešajte. Zmes nechajte 5 minút postáť.
          3. Malé placky osmažte na panvici z oboch strán. Na papierovom obrúsku nechajte vsiaknuť tuk.
          4. Podávajte s majonézou vymiešanou z uvedených surovín a so zelenými výhonkami. 
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Chutné jedlá spred desaťročí - čo sa varilo v Prešporku

            Šalát s cícerom a so sušenými paradajkami

            4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            Šalát s cícerom a so sušenými paradajkami.

            Potrebujete:

            Na šalát:

            • 1 lyžica masla
            • 1 konzerva cíceru
            • 1 lyžica čerstvého oregana
            • soľ, korenie
            • 1 malá hlávka kapusty
            • 2 šálky rukoly
            • 4 mrkvy
            • 1 malý pohár sušených paradajok naložených v oleji
            • 1 lyžica nasekaného kôpru
            • 1 lyžica nasekanej bazalky";i:10;s:29:"2 lyžice nasekanej pažítky";i:11;s:10:"1 syr feta";i:12;s:16:"1 až 2 avokáda

            Na citrónový vinaigrette:

            • 4 lyžice oleja z naložených paradajok
            • šťava z polovice citróna
            • 1 lyžica jablkového octu
            • 1 lyžica medu
            • soľ, korenie
            • štipka čili vločiek

            POSTUP:

            1. V panvici rozpustite maslo. Pridajte scedený cícer, nasekané oregano, soľ a korenie podľa chuti. Opekajte, pokiaľ cícer nie je chrumkavý, a odstavte.
            2. Do veľkej misy nastrúhajte kapustu najemno, pridajte rukolu, mrkvu nakrájanú na tenké plátky, sušené paradajky, kôpor, bazalku a pažítku. Všetko zľahka premiešajte.
            3. Na vinaigratte zmiešajte zvyšný olej z paradajok, citrónovú šťavu, ocot a med. Dochuťte soľou, korením a čili. Nalejte na šalát, dobre premiešajte a naložte na tanier. Na vrch pridajte syr feta, nakrájané avokádo a posypte opečeným cícerom.

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.