Recept na fantastické ARAŠIDOVÉ KARÍ S RYŽOU: Navarte z neho aj do zásoby!
13. 1. 2025, 12:26

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Uvarte si chutné vegánske karí s lahodnými arašidmi. Ak vám náhodou z neho niečo zostane, môžete si ho uvarené pokojne zmraziť na neskôr až na tri mesiace.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku

Karí je názov pre širokú škálu jedál, korenín a omáčok pochádzajúcich najmä z južnej Ázie, najmä z Indie. Hoci sa často spája s pikantnými jedlami, karí môže byť jemné, krémové, sladké či aromatické, v závislosti od použitých ingrediencií a regionálnych variácií. My sme pre vás pripravili recept na arašidové karí so sladkými zemiakmi a so špenátom, ktoré príjemne zohreje telo aj dušu.
Anketa
Máte radi arašidové omáčky?
- Milujem!50%
- Zjem...0%
- Veľmi ich nemusím.50%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Arašidové karí s ryžou.
ARAŠIDOVÉ KARÍ S RYŽOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 1 lyžica kokosového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- kúsok zázvoru (veľkosť palca)
- 1 až 2 lyžice thajskej červenej karí pasty
- 1 lyžica jemného arašidového masla
- 500 g sladkých zemiakov
- 400 ml plechovka kokosového mlieka
- 200 g špenátu
- 1 limetka
- 250 g basmati ryže (uvarenej)
- pražené nesolené arašidy
POSTUP:
- V hrnci na strednom plameni rozohrejte jednu lyžicu kokosového oleja. Asi 5 minút na ňom opekajte očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno. Potom pridajte prelisované strúčiky cesnaku a nastrúhaný kúsok zázvoru. Opekajte ešte minútu.
- Vmiešajte 1 až 2 lyžice karí pasty, lyžicu arašidového masla a očistené sladké zemiaky nakrájané na kocky. Prilejte kokosové mlieko a 200 ml vody. Karí priveďte do varu, znížte teplotu a odkryté varte 25 až 30 minút alebo kým bataty nezmäknú.
- Do karí primiešajte špenát a šťavu z limetky. Podávajte s uvarenou ryžou a posypte arašidmi opraženými nasucho.
- Kým sa karí varí, pripravte ryžu: Prepláchnite ju a nasypte do hrnca s vriacou osolenou vodou. Keď sa ryža začne variť, plameň stíšte na minimum a pod pokrievkou varte 5 minút. Plameň vypnite, ale hrniec nechajte na sporáku. Ryža sa pod pokrievkou ďalej varí 15 minút.