Reklama
Ak máte radi jednoduché, rýchle jedlá s bohatou chuťou, kuracie pečienky sú ideálnym základom pre množstvo receptov. Perkelt s vínom je mega lahôdka!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
10 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
LUCIA HLAVÁČKOVÁ A KAMARÁTKA MARIYA uvarili zimnú minestronePrečo jesť kuraciu pečeň?
Napriek vysokej výživovej hodnote majú kuracie pečienky relatívne nízky obsah kalórií a tuku, čo ich robí vhodnými pre ľudí, ktorí chcú schudnúť alebo si udržiavať optimálnu váhu. Vyhnite sa najmä ich vyprážaniu vo veľkom množstve oleja. Radšej ich pripravte pečené, dusené alebo dajte do vývaru. Čo všetko obsahujú?
- Kuracie pečienky obsahujú vysoké množstvo železa, ktoré je nevyhnutné na tvorbu červených krviniek a prevenciu anémie. Sú ideálne pre ľudí trpiacich únavou, slabosťou alebo nedostatkom železa.
- Sú výborným zdrojom vitamínu A vo forme retinolu, ktorý zlepšuje zdravie očí, podporuje dobré nočné videnie a chráni zrak pred degeneratívnymi ochoreniami.
- Obsahujú komplex vitamínov skupiny B (najmä B12, B2 a B6), ktoré prispievajú k zdravému metabolizmu, správnej funkcii nervového systému a tvorbe energie.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Kuracie pečienky s karamelizovanou cibuľkou a hroznom.
- Obsahujú tiež zinok, selén a vitamín A, ktoré spolu pomáhajú posilniť imunitný systém, bojovať proti infekciám a urýchliť regeneráciu tela.
- Obsah biotínu (vitamín B7) a ďalších živín podporuje rast a zdravie vlasov, nechtov a kože. Vitamín A navyše prispieva k obnove kožných buniek.
- Fosfor je dôležitý pre zdravie kostí a zubov, ako aj bielkoviny potrebné na regeneráciu svalov a tkanív.
- Antioxidanty, ako je selén, podporujú činnosť pečene – orgánu zodpovedného za detoxikáciu tela.
- Kyselina listová je dôležitá pre tehotné ženy, pretože prispieva k správnemu vývoju plodu a znižuje riziko vrodených chýb.