PERKELT Z KURACÍCH PEČIENOK: Lahôdkový obed za pár eur!
22. 1. 2025, 6:01

Video Player is loading.
Vynikajúca kuracia paella podľa kuchára Ľuboša: Lepšiu ste nejedli!Všetko s mierou!
Pečienky by sa nemali konzumovať vo veľkom množstve, pretože obsahujú vyššie množstvo cholesterolu a vitamínu A, čo by pri nadmernom príjme mohlo byť škodlivé. Vitamín A je pre telo dôležitý, no jeho väčšie množstá nie sú pre organizmus žiaduce, pretože je to tukorozpustný vitamín, ktorý sa ukladá v pečeni a tukových tkanivách.
Na rozdiel od vitamínov rozpustných vo vode (napríklad vitamíny B a C), ktoré telo vylúči nadbytočne močom, nadmerné množstvo vitamínu A sa môže v tele hromadiť a spôsobiť toxické ochorenie známe ako hypervitaminóza A.

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Čínske kuracie pečene s pomarančom.
Pred prípravou
- Pred varením, dusením, restovaním či pečením ich dôkladne opláchnite pod studenou vodou a odstráňte žilky a blanky.
- Nakrájajte ich na väčšie kúsky a soľte ich až na konci tepelnej úpravy, aby neboli tuhé.
- Nepečte a nevarte ich pridlho, aby neboli suché a gumovité. Stačí im okolo 15 minút tepelnej úpravy.
- Pri dochucovaní sa hodia bylinky ako tymian, majorán, petržlenová vňať, z korením čierne i voňavé korenie, muškátový oriešok, rasca, horčica i cesnak.
- Ich zemitú a hutnú chuť osvieži aj ovocie - jablká alebo hrozno.
Ako ich využiť v kuchyni?
- Pečené na cibuľke
Kuracie pečienky opečené na cibuľke sú klasikou. Stačí ich dochutiť soľou, čiernym korením a majoránom. Podávajú sa s čerstvým chlebom, zemiakovou kašou, tarhoňou, kuskusom, dusenou ryžou. Môžu byť aj súčasťou slaných nákypov. - Paštéty a nátierky
Pečienky sú základom pre lahodné domáce paštéty. Rozmixované s maslom, cibuľou a korením vytvárajú jemnú chuťovú štruktúru. Môžete ich ochutiť aj vínom či bylinkami. - Kurací tokáň alebo perkelt
Ideálne jedlo do chladnejších dní. Pečienky sa dusia s cibuľou, paprikou a paradajkami a podávajú sa s cestovinami, haluškami alebo zemiakmi. - Kuracia pečienka s vínom
Dusená pečeň s bielym alebo červeným vínom, získa sviežu a elegantnú chuť. - Grilované alebo obalené pečienky
Pečienky môžete grilovať alebo ich obaliť v trojobale (múka, vajíčko, strúhanka) a vypražiť.
Na ďalšej strane nájdete recept na paprikáš z pečienok >>>
Výber pre vás
Reklama