Reklama

PERKELT Z KURACÍCH PEČIENOK: Lahôdkový obed za pár eur!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vynikajúca kuracia paella podľa kuchára Ľuboša: Lepšiu ste nejedli!

    Všetko s mierou!

    Pečienky by sa nemali konzumovať vo veľkom množstve, pretože obsahujú vyššie množstvo cholesterolu a vitamínu A, čo by pri nadmernom príjme mohlo byť škodlivé. Vitamín A je pre telo dôležitý, no jeho väčšie množstá nie sú pre organizmus žiaduce, pretože je to tukorozpustný vitamín, ktorý sa ukladá v pečeni a tukových tkanivách.

    Na rozdiel od vitamínov rozpustných vo vode (napríklad vitamíny B a C), ktoré telo vylúči nadbytočne močom, nadmerné množstvo vitamínu A sa môže v tele hromadiť a spôsobiť toxické ochorenie známe ako hypervitaminóza A.

    Čínske kuracie pečene s pomarančom.

    Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

    Čínske kuracie pečene s pomarančom.

    Pred prípravou

    • Pred varením, dusením, restovaním či pečením ich dôkladne opláchnite pod studenou vodou a odstráňte žilky a blanky.
    • Nakrájajte ich na väčšie kúsky a soľte ich až na konci tepelnej úpravy, aby neboli tuhé.
    • Nepečte a nevarte ich pridlho, aby neboli suché a gumovité. Stačí im okolo 15 minút tepelnej úpravy.
    • Pri dochucovaní sa hodia bylinky ako tymian, majorán, petržlenová vňať, z korením čierne i voňavé korenie, muškátový oriešok, rasca, horčica i cesnak.
    • Ich zemitú a hutnú chuť osvieži aj ovocie - jablká alebo hrozno.

    Ako ich využiť v kuchyni?

    1. Pečené na cibuľke
      Kuracie pečienky opečené na cibuľke sú klasikou. Stačí ich dochutiť soľou, čiernym korením a majoránom. Podávajú sa s čerstvým chlebom, zemiakovou kašou, tarhoňou, kuskusom, dusenou ryžou. Môžu byť aj súčasťou slaných nákypov.
    2. Paštéty a nátierky
      Pečienky sú základom pre lahodné domáce paštéty. Rozmixované s maslom, cibuľou a korením vytvárajú jemnú chuťovú štruktúru. Môžete ich ochutiť aj vínom či bylinkami.
    3. Kurací tokáň alebo perkelt
      Ideálne jedlo do chladnejších dní. Pečienky sa dusia s cibuľou, paprikou a paradajkami a podávajú sa s cestovinami, haluškami alebo zemiakmi.
    4. Kuracia pečienka s vínom
      Dusená pečeň s bielym alebo červeným vínom, získa sviežu a elegantnú chuť.
    5. Grilované alebo obalené pečienky
      Pečienky môžete grilovať alebo ich obaliť v trojobale (múka, vajíčko, strúhanka) a vypražiť.

      Na ďalšej strane nájdete recept na paprikáš z pečienok >>>

    Strana

    2/3

    Reklama