Reklama

Parádne maškrty na Silvestra: Vyskúšajte OPITÉ DEZERTY! Alkohol im dodá šmrnc

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Dezerty s alkoholom budú isto hviezdou vašej koncoročnej párty. Na recepty od našej cukrárky sa môžete spoľahnúť!

Kávový krém s amaretom

6 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE

Zdroj: Laura Witteková

KÁVOVÝ KRÉM S AMARETOM

Potrebujete:

Na kávovú penu:

  • 3 lyžice instantnej kávy
  • 3 lyžice krupicového cukru
  • 4-5 lyžíc mlieka

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g jemného tvarohu
  • 1 lyžica amareta

Na ozdobenie:

  • kakao
  • kávové zrnká

POSTUP

  1. Do úzkej nádoby vsypte kávu, cukor a pridajte dve lyžice horúceho mlieka. Šľahajte, kým nevznikne hladká svetlá pena.
  2. V druhej mise vyšľahajte mascarpone s tvarohom a so šľahačkou na pevné špičky. Potom pridajte 3 lyžice kávovej peny, amareto a už len ručne zamiešajte.
  3. Krém naplňte do pohárikov, navrch pridajte ešte zvyšnú kávovú penu, jemne posypte kakaom a ozdobte kávovými zrnkami. Poháriky dajte do chladničky a vytiahnite ich 10 minút pred podávaním.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pripravte si na Silvestra zemiakové tyčinky, ktorým jednoducho neodoláte! TEASER
    Zdroj: Veronika Kollárová

    Margerita cheesecake

    Zdroj: Laura Witteková

    MARGERITA CHEESECAKE

    25 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE 3 HODINY, PEČENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    Na základ:

    • 220 g maslových sušienok
    • štipka soli
    • 80 g masla

    Na náplň:

    • 450 g jemného tvarohu
    • 125 g práškového cukru
    • 3 lyžice striebornej tequilly
    • 2 lyžice limetkovej štavy
    • 1 lyžica limetkovej kôry
    • pol lyžičky vanilkového extraktu
    • štipka soli
    • 5 plátkov želatíny
    • 180 ml šľahačkovej smotany

    Na ozdobenie:

    • limetková kôra
    • hrubozrnná soľ

    POSTUP

    1. Rúru vyhrejte na 180 °C. Dno formy s rozmerom 24 x 24 cm vyložte papierom na pečenie. Sušienky rozmixujte, pridajte štipku soli a zmiešajte s rozpusteným maslom. Zmes natlačte na dno formy a pečte 10 minút. Nechajte vychladnúť.
    2. Do veľkej misy dajte tvaroh, cukor, tequillu, limetkovú šťavu aj kôru, vanilkový extrakt, štipku soli a dobre premiešajte.
    3. Želatínu namočte do studenej vody a nechajte 10 minút napučať. Potom ju dajte do malého hrnčeka spolu s dvoma lyžicami smotany a ohrievajte, pokým sa želatína nerozpustí. Odstavte. Zvyšnú smotanu vyšľahajte na pevné špičky a zapracujte do nej želatínovú zmes. Šľahačku jemne zamiešajte do tvarohovej zmesi a vylejte na vychladnutý korpus. Vložte do chladničky aspoň na 3 hodiny alebo cez noc.
    4. Cheesecake vyberte z formy, nakrájajte na kocky ozdobte limetkovou kôrou a limetkami.

    Čokoládový koláč s baileysovým krémom

    10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 45 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Čokoládový koláč s baileysovým krémom.

    Potrebujete:

    Na koláč:

    • 250 ml piva Guinness stout
    • 170 g masla
    • 60 g čokolády 54-percentnej + na ozdobenie
    • 65 g kakaa holandského typu + na vysypanie formy
    • 60 g sušeného mlieka
    • 200 gkrupicového cukru
    • 180 g kyslej smotany
    • 2 vajcia L
    • 150 g hladkej múky
    • 2 lyžice kukuričného škrobu";i:10;s:30:"pol lyžičky sódy bikarbóny";i:11;s:33:"pol lyžičky kypriaceho prášku";i:12;s:18:"pol lyžičky soli

    Na krém:

    • 250 g mascarpone
    • 100 ml šľahačkovej smotany
    • 1 lyžica práškového cukru
    • 50 ml likéru Baileys

    POSTUP

    1. Predhrejte rúru na 175 °C. Vymastite formu na chlebíček a vysypte ju kakaom alebo vyložte papierom na pečenie.
    2. Do hrnca vlejte pivo, pridajte maslo, čokoládu a za občasného miešania zahrievajte, kým sa čokoláda neroztopí. Odstavte z ohňa, vmiešajte kakao a sušené mlieko. Keď je zmes hladká, vmiešajte cukor a nechajte 10 minút vychladnúť. Potom pridajte kyslú smotanu, vajcia, premiešajte a odložte.
    3. V mise zmiešajte múku, kukuričný škrob, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a soľ. Túto suchú zmes vmiešajte do čokoládovej, aby vznikla hladká hmota. Cesto vylejte do pripravenej formy. Povrch jemne uhlaďte a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 40-45 minút. Urobte test špajľou. Po upečení nechajte koláč 15 minút chladnúť vo forme, potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
    4. Kým koláč chladne, pripravte krém. Do misy dajte mascarpone, šľahačkovú smotanu, cukor a vyšľahajte na jemné špičky. Potom už len ručne zamiešajte likér. Krém pomocou lyžice naneste na vychladnutý koláč, ozdobte hoblinkami čokolády a môžete podávať.

    Brownies torta s čokoládovou penou

    10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 30 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Brownies torta s čokoládovou penou.

    Potrebujete:

    Na brownies korpus:

    • 225 g tmavej čokolády
    • 170 g masla
    • 300 g kokosového cukru
    • štvrť lyžičky soli
    • 4 vajcia
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 120 g hladkej múky

    Na vrstvu z tmavej čokolády:

    • 215 g tmavej čokolády 70-percentnej
    • 3 žĺtky L
    • 45 ml whisky
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 1 bielok L
    • 50 g práškového cukru
    • 200 ml šľahačkovej smotany

    Na vrstvu z mliečnej čokolády:

    • 215 g mliečnej čokolády
    • 3 žĺtky L
    • 1 bielok L
    • 35 g práškového cukru
    • 3 plátky želatíny
    • 200 ml šľahačkovej smotany + 2 lyžice

    Na ozdobenie:

    • kakao
    • biela čokoláda

    POSTUP

    1. Predhrejte rúru na 160 °C. Dno formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie.
    2. Do misy dajte nasekanú čokoládu, maslo a nad vodnou parou zohrievajte, pokým sa zmes neroztopí a nespojí. Odstavte, pridajte cukor, soľ premiešajte. Nechajte mierne vychladnúť. Potom postupne po jednom vmiešajte vajcia a vanilkový extrakt. Pridajte preosiatu múku a zapracujte. Cesto vylejte do pripravenej formy a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 25-30 minút. V strede by sa mal korpus trošku chvieť, pri chladnutí však stuhne. Nechajte vychladnúť. Korpus z formy vyberte, formu umyte a korpus do nej znovu vložte.
    3. Na vrstvu z tmavej čokolády nasekajte čokoládu, vsypte ju do ohňovzdornej misy a položte nad horúcu paru. Nechajte roztopiť a odstavte. Do druhej misy dajte žĺtky a vyšľahajte na svetlú penu. Pridajte whisky, vanilkový extrakt jemne zamiešajte. Po lyžiciach prilievajte k žĺtkovej zmesi roztopenú čokoládu a zapracujte. Bielok s cukrom vyšľahajte na pevné špičky a jemne zamiešajte k čokoládovej zmesi. Nakoniec vyšľahajte smotanu na tuho a tiež zapracujte. Whisky penu vylejte na vychladnutý korpus, povrch uhlaďte a vložte do chladničky na dve hodiny.
    4. Na vrstvu z mliečnej čokolády opäť roztopte čokoládu. Žĺtky vyšľahajte a po lyžiciach k nim primiešajte čokoládu. Potom zamiešajte vyšľahaný sneh s cukrom. V dvoch lyžiciach smotany pomalým zahrievaním rozpustite želatínu, ktorú ste predtým namočili na 10 minút do studenej vody. Želatínu zamiešajte k čokoládovej zmesi. Nakoniec do zmesi zapracujte vyšľahanú šľahačku a penu naneste na stuhnutú vrstvu z tmavej čokolády. Povrch upravte a vložte do chladničky na ďalšie 2-3 hodiny.
    5. Horúcim nožom oddeľte tortu od formy, preneste na podnos. Kakao dajte do sitka a posypte okraje torty, potom pridajte čokoládové hoblinky a máte hotovo.

    Buchtičky s rumovou polevou

    Zdroj: Laura Witteková

    Buchtičky s rumovou polevou

    ​8 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 35 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 60 ml mlieka
    • 7 g sušeného droždia
    • 170 ml cmaru
    • 2 vajcia L
    • 1 lyžička soli
    • 80 g krupicového cukru + 1 lyžička na kvások
    • 85 g masla + na vymazanie formy
    • 500 g hladkej múky
    • olej na potretie misy

    Na škoricovú náplň:

    • 120 g masla
    • 120 g trstinového cukru
    • 1 a pol lyžičky mletej škorice

    Na rumovú polevu:

    • 50 ml rumu
    • práškový cukor

    POSTUP

    1. Do misky vlejte vlažné mlieko, pridajte droždie, lyžičku cukru, premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások približne 10-15 minút.
    2. Vo veľkej mise mixéra s lopatkovým nadstavcom zmiešajte cmar a vajcia izbovej teploty, soľ, cukor a mäkké maslo. Zmes bude možno hrudkovitá, ale to nevadí, lebo sa neskôr rozmieša v múke.
    3. K zmesi pridajte kvások, premiešajte a vymeňte nadstavec za hákový. Vsypte polovicu múky a nechajte ju celú zapracovať. Potom pridávajte postupne zvyšok múky, aby vzniklo hladké, lesklé a trochu lepkavé cesto. Preneste ho do misy vymazanej olejom a zakryte fóliou. Nechajte na suchom, teplom mieste kysnúť aspoň hodinu, aby zdvojnásobilo svoj objem.
    4. Náplň pripravte zmiešaním zmäknutého masla, cukru a škorice.
    5. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú časť rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika s rozmerom približne 20 x 30 cm. Cesto potrite časťou škoricovej náplne a pevne zrolujte do rolády a pozdĺžne ju prekrojte. Z každej časti zaviňte uzlík a položte ho do formy, ktorú ste vymastili maslom. Takto spracujte všetky ostatné časti cesta. Vznikne osem uzlíkov. Vo forme ich prikryte utierkou a nechajte minimálne 30 minút podkysnúť. Potom vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30-35 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Polejte rumovou polevou, ktorú pripravíte zmiešaním rumu s práškovým cukrom. Cukor do rumu prisypávajte postupne, aby ste získali polotekutú konzistenciu.

    Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla:

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.