Reklama

Parádne maškrty na Silvestra: Vyskúšajte OPITÉ DEZERTY! Alkohol im dodá šmrnc

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Parádne maškrty na Silvestra: Opité DEZERTY! Alkohol im dodá šmrnc
    Reklama
    Tatiana Kubicová

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Dezerty s alkoholom budú isto hviezdou vašej koncoročnej párty. Na recepty od našej cukrárky sa môžete spoľahnúť!

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Parádne maškrty na Silvestra: Opité DEZERTY! Alkohol im dodá šmrnc

      Kávový krém s amaretom

      6 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE

      Zdroj: Laura Witteková

      KÁVOVÝ KRÉM S AMARETOM

      Potrebujete:

      Na kávovú penu:

      • 3 lyžice instantnej kávy
      • 3 lyžice krupicového cukru
      • 4-5 lyžíc mlieka

      Na krém:

      • 250 g mascarpone
      • 150 ml šľahačkovej smotany
      • 100 g jemného tvarohu
      • 1 lyžica amareta

      Na ozdobenie:

      • kakao
      • kávové zrnká

      POSTUP

      1. Do úzkej nádoby vsypte kávu, cukor a pridajte dve lyžice horúceho mlieka. Šľahajte, kým nevznikne hladká svetlá pena.
      2. V druhej mise vyšľahajte mascarpone s tvarohom a so šľahačkou na pevné špičky. Potom pridajte 3 lyžice kávovej peny, amareto a už len ručne zamiešajte.
      3. Krém naplňte do pohárikov, navrch pridajte ešte zvyšnú kávovú penu, jemne posypte kakaom a ozdobte kávovými zrnkami. Poháriky dajte do chladničky a vytiahnite ich 10 minút pred podávaním.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Pripravte si na Silvestra zemiakové tyčinky, ktorým jednoducho neodoláte! TEASER
        Zdroj: Veronika Kollárová

        Margerita cheesecake

        Zdroj: Laura Witteková

        MARGERITA CHEESECAKE

        25 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE 3 HODINY, PEČENIE 10 MINÚT

        Potrebujete:

        Na základ:

        • 220 g maslových sušienok
        • štipka soli
        • 80 g masla

        Na náplň:

        • 450 g jemného tvarohu
        • 125 g práškového cukru
        • 3 lyžice striebornej tequilly
        • 2 lyžice limetkovej štavy
        • 1 lyžica limetkovej kôry
        • pol lyžičky vanilkového extraktu
        • štipka soli
        • 5 plátkov želatíny
        • 180 ml šľahačkovej smotany

        Na ozdobenie:

        • limetková kôra
        • hrubozrnná soľ

        POSTUP

        1. Rúru vyhrejte na 180 °C. Dno formy s rozmerom 24 x 24 cm vyložte papierom na pečenie. Sušienky rozmixujte, pridajte štipku soli a zmiešajte s rozpusteným maslom. Zmes natlačte na dno formy a pečte 10 minút. Nechajte vychladnúť.
        2. Do veľkej misy dajte tvaroh, cukor, tequillu, limetkovú šťavu aj kôru, vanilkový extrakt, štipku soli a dobre premiešajte.
        3. Želatínu namočte do studenej vody a nechajte 10 minút napučať. Potom ju dajte do malého hrnčeka spolu s dvoma lyžicami smotany a ohrievajte, pokým sa želatína nerozpustí. Odstavte. Zvyšnú smotanu vyšľahajte na pevné špičky a zapracujte do nej želatínovú zmes. Šľahačku jemne zamiešajte do tvarohovej zmesi a vylejte na vychladnutý korpus. Vložte do chladničky aspoň na 3 hodiny alebo cez noc.
        4. Cheesecake vyberte z formy, nakrájajte na kocky ozdobte limetkovou kôrou a limetkami.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Na sviatky upečte tortu od JANY obsypanú HVIEZDAMI

          Čokoládový koláč s baileysovým krémom

          10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 45 MINÚT

          Zdroj: Laura Witteková

          Čokoládový koláč s baileysovým krémom.

          Potrebujete:

          Na koláč:

          • 250 ml piva Guinness stout
          • 170 g masla
          • 60 g čokolády 54-percentnej + na ozdobenie
          • 65 g kakaa holandského typu + na vysypanie formy
          • 60 g sušeného mlieka
          • 200 gkrupicového cukru
          • 180 g kyslej smotany
          • 2 vajcia L
          • 150 g hladkej múky
          • 2 lyžice kukuričného škrobu";i:10;s:30:"pol lyžičky sódy bikarbóny";i:11;s:33:"pol lyžičky kypriaceho prášku";i:12;s:18:"pol lyžičky soli

          Na krém:

          • 250 g mascarpone
          • 100 ml šľahačkovej smotany
          • 1 lyžica práškového cukru
          • 50 ml likéru Baileys

          POSTUP

          1. Predhrejte rúru na 175 °C. Vymastite formu na chlebíček a vysypte ju kakaom alebo vyložte papierom na pečenie.
          2. Do hrnca vlejte pivo, pridajte maslo, čokoládu a za občasného miešania zahrievajte, kým sa čokoláda neroztopí. Odstavte z ohňa, vmiešajte kakao a sušené mlieko. Keď je zmes hladká, vmiešajte cukor a nechajte 10 minút vychladnúť. Potom pridajte kyslú smotanu, vajcia, premiešajte a odložte.
          3. V mise zmiešajte múku, kukuričný škrob, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a soľ. Túto suchú zmes vmiešajte do čokoládovej, aby vznikla hladká hmota. Cesto vylejte do pripravenej formy. Povrch jemne uhlaďte a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 40-45 minút. Urobte test špajľou. Po upečení nechajte koláč 15 minút chladnúť vo forme, potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
          4. Kým koláč chladne, pripravte krém. Do misy dajte mascarpone, šľahačkovú smotanu, cukor a vyšľahajte na jemné špičky. Potom už len ručne zamiešajte likér. Krém pomocou lyžice naneste na vychladnutý koláč, ozdobte hoblinkami čokolády a môžete podávať.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Vianočné PEČENIE S ORECHAMI ako hlavnou hviezdou: Tieto RECEPTY sú výborné!

            Brownies torta s čokoládovou penou

            10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 30 MINÚT

            Zdroj: Laura Witteková

            Brownies torta s čokoládovou penou.

            Potrebujete:

            Na brownies korpus:

            • 225 g tmavej čokolády
            • 170 g masla
            • 300 g kokosového cukru
            • štvrť lyžičky soli
            • 4 vajcia
            • 1 lyžička vanilkového extraktu
            • 120 g hladkej múky

            Na vrstvu z tmavej čokolády:

            • 215 g tmavej čokolády 70-percentnej
            • 3 žĺtky L
            • 45 ml whisky
            • 1 lyžička vanilkového extraktu
            • 1 bielok L
            • 50 g práškového cukru
            • 200 ml šľahačkovej smotany

            Na vrstvu z mliečnej čokolády:

            • 215 g mliečnej čokolády
            • 3 žĺtky L
            • 1 bielok L
            • 35 g práškového cukru
            • 3 plátky želatíny
            • 200 ml šľahačkovej smotany + 2 lyžice

            Na ozdobenie:

            • kakao
            • biela čokoláda

            POSTUP

            1. Predhrejte rúru na 160 °C. Dno formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie.
            2. Do misy dajte nasekanú čokoládu, maslo a nad vodnou parou zohrievajte, pokým sa zmes neroztopí a nespojí. Odstavte, pridajte cukor, soľ premiešajte. Nechajte mierne vychladnúť. Potom postupne po jednom vmiešajte vajcia a vanilkový extrakt. Pridajte preosiatu múku a zapracujte. Cesto vylejte do pripravenej formy a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 25-30 minút. V strede by sa mal korpus trošku chvieť, pri chladnutí však stuhne. Nechajte vychladnúť. Korpus z formy vyberte, formu umyte a korpus do nej znovu vložte.
            3. Na vrstvu z tmavej čokolády nasekajte čokoládu, vsypte ju do ohňovzdornej misy a položte nad horúcu paru. Nechajte roztopiť a odstavte. Do druhej misy dajte žĺtky a vyšľahajte na svetlú penu. Pridajte whisky, vanilkový extrakt jemne zamiešajte. Po lyžiciach prilievajte k žĺtkovej zmesi roztopenú čokoládu a zapracujte. Bielok s cukrom vyšľahajte na pevné špičky a jemne zamiešajte k čokoládovej zmesi. Nakoniec vyšľahajte smotanu na tuho a tiež zapracujte. Whisky penu vylejte na vychladnutý korpus, povrch uhlaďte a vložte do chladničky na dve hodiny.
            4. Na vrstvu z mliečnej čokolády opäť roztopte čokoládu. Žĺtky vyšľahajte a po lyžiciach k nim primiešajte čokoládu. Potom zamiešajte vyšľahaný sneh s cukrom. V dvoch lyžiciach smotany pomalým zahrievaním rozpustite želatínu, ktorú ste predtým namočili na 10 minút do studenej vody. Želatínu zamiešajte k čokoládovej zmesi. Nakoniec do zmesi zapracujte vyšľahanú šľahačku a penu naneste na stuhnutú vrstvu z tmavej čokolády. Povrch upravte a vložte do chladničky na ďalšie 2-3 hodiny.
            5. Horúcim nožom oddeľte tortu od formy, preneste na podnos. Kakao dajte do sitka a posypte okraje torty, potom pridajte čokoládové hoblinky a máte hotovo.
            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Vianočné KOLÁČIKY BEZ LEPKU: Celiatici, tieto RECEPTY sú pre vás

              Buchtičky s rumovou polevou

              Zdroj: Laura Witteková

              Buchtičky s rumovou polevou

              ​8 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 35 MINÚT

              Potrebujete:

              Na cesto:

              • 60 ml mlieka
              • 7 g sušeného droždia
              • 170 ml cmaru
              • 2 vajcia L
              • 1 lyžička soli
              • 80 g krupicového cukru + 1 lyžička na kvások
              • 85 g masla + na vymazanie formy
              • 500 g hladkej múky
              • olej na potretie misy

              Na škoricovú náplň:

              • 120 g masla
              • 120 g trstinového cukru
              • 1 a pol lyžičky mletej škorice

              Na rumovú polevu:

              • 50 ml rumu
              • práškový cukor

              POSTUP

              1. Do misky vlejte vlažné mlieko, pridajte droždie, lyžičku cukru, premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások približne 10-15 minút.
              2. Vo veľkej mise mixéra s lopatkovým nadstavcom zmiešajte cmar a vajcia izbovej teploty, soľ, cukor a mäkké maslo. Zmes bude možno hrudkovitá, ale to nevadí, lebo sa neskôr rozmieša v múke.
              3. K zmesi pridajte kvások, premiešajte a vymeňte nadstavec za hákový. Vsypte polovicu múky a nechajte ju celú zapracovať. Potom pridávajte postupne zvyšok múky, aby vzniklo hladké, lesklé a trochu lepkavé cesto. Preneste ho do misy vymazanej olejom a zakryte fóliou. Nechajte na suchom, teplom mieste kysnúť aspoň hodinu, aby zdvojnásobilo svoj objem.
              4. Náplň pripravte zmiešaním zmäknutého masla, cukru a škorice.
              5. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú časť rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika s rozmerom približne 20 x 30 cm. Cesto potrite časťou škoricovej náplne a pevne zrolujte do rolády a pozdĺžne ju prekrojte. Z každej časti zaviňte uzlík a položte ho do formy, ktorú ste vymastili maslom. Takto spracujte všetky ostatné časti cesta. Vznikne osem uzlíkov. Vo forme ich prikryte utierkou a nechajte minimálne 30 minút podkysnúť. Potom vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30-35 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Polejte rumovou polevou, ktorú pripravíte zmiešaním rumu s práškovým cukrom. Cukor do rumu prisypávajte postupne, aby ste získali polotekutú konzistenciu.

              Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla:

              Autori článku

              Tatiana Kubicová

              redaktorka magazínu Dobré jedlo
              Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

              Veronika Kollárová

              redaktorka magazínu Dobré jedlo
              Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.