Parádne maškrty na Silvestra: Vyskúšajte OPITÉ DEZERTY! Alkohol im dodá šmrnc
28. 12. 2023, 11:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Dezerty s alkoholom budú isto hviezdou vašej koncoročnej párty. Na recepty od našej cukrárky sa môžete spoľahnúť!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Kávový krém s amaretom
6 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE
Zdroj: Laura Witteková
KÁVOVÝ KRÉM S AMARETOM
Potrebujete:
Na kávovú penu:
- 3 lyžice instantnej kávy
- 3 lyžice krupicového cukru
- 4-5 lyžíc mlieka
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 150 ml šľahačkovej smotany
- 100 g jemného tvarohu
- 1 lyžica amareta
Na ozdobenie:
- kakao
- kávové zrnká
POSTUP
- Do úzkej nádoby vsypte kávu, cukor a pridajte dve lyžice horúceho mlieka. Šľahajte, kým nevznikne hladká svetlá pena.
- V druhej mise vyšľahajte mascarpone s tvarohom a so šľahačkou na pevné špičky. Potom pridajte 3 lyžice kávovej peny, amareto a už len ručne zamiešajte.
- Krém naplňte do pohárikov, navrch pridajte ešte zvyšnú kávovú penu, jemne posypte kakaom a ozdobte kávovými zrnkami. Poháriky dajte do chladničky a vytiahnite ich 10 minút pred podávaním.

Zdroj: Veronika Kollárová
Margerita cheesecake
Zdroj: Laura Witteková
MARGERITA CHEESECAKE
25 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE 3 HODINY, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
Na základ:
- 220 g maslových sušienok
- štipka soli
- 80 g masla
Na náplň:
- 450 g jemného tvarohu
- 125 g práškového cukru
- 3 lyžice striebornej tequilly
- 2 lyžice limetkovej štavy
- 1 lyžica limetkovej kôry
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
- 5 plátkov želatíny
- 180 ml šľahačkovej smotany
Na ozdobenie:
- limetková kôra
- hrubozrnná soľ
POSTUP
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Dno formy s rozmerom 24 x 24 cm vyložte papierom na pečenie. Sušienky rozmixujte, pridajte štipku soli a zmiešajte s rozpusteným maslom. Zmes natlačte na dno formy a pečte 10 minút. Nechajte vychladnúť.
- Do veľkej misy dajte tvaroh, cukor, tequillu, limetkovú šťavu aj kôru, vanilkový extrakt, štipku soli a dobre premiešajte.
- Želatínu namočte do studenej vody a nechajte 10 minút napučať. Potom ju dajte do malého hrnčeka spolu s dvoma lyžicami smotany a ohrievajte, pokým sa želatína nerozpustí. Odstavte. Zvyšnú smotanu vyšľahajte na pevné špičky a zapracujte do nej želatínovú zmes. Šľahačku jemne zamiešajte do tvarohovej zmesi a vylejte na vychladnutý korpus. Vložte do chladničky aspoň na 3 hodiny alebo cez noc.
- Cheesecake vyberte z formy, nakrájajte na kocky ozdobte limetkovou kôrou a limetkami.

Čokoládový koláč s baileysovým krémom
10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 45 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Čokoládový koláč s baileysovým krémom.
Potrebujete:
Na koláč:
- 250 ml piva Guinness stout
- 170 g masla
- 60 g čokolády 54-percentnej + na ozdobenie
- 65 g kakaa holandského typu + na vysypanie formy
- 60 g sušeného mlieka
- 200 gkrupicového cukru
- 180 g kyslej smotany
- 2 vajcia L
- 150 g hladkej múky
- 2 lyžice kukuričného škrobu";i:10;s:30:"pol lyžičky sódy bikarbóny";i:11;s:33:"pol lyžičky kypriaceho prášku";i:12;s:18:"pol lyžičky soli
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 1 lyžica práškového cukru
- 50 ml likéru Baileys
POSTUP
- Predhrejte rúru na 175 °C. Vymastite formu na chlebíček a vysypte ju kakaom alebo vyložte papierom na pečenie.
- Do hrnca vlejte pivo, pridajte maslo, čokoládu a za občasného miešania zahrievajte, kým sa čokoláda neroztopí. Odstavte z ohňa, vmiešajte kakao a sušené mlieko. Keď je zmes hladká, vmiešajte cukor a nechajte 10 minút vychladnúť. Potom pridajte kyslú smotanu, vajcia, premiešajte a odložte.
- V mise zmiešajte múku, kukuričný škrob, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a soľ. Túto suchú zmes vmiešajte do čokoládovej, aby vznikla hladká hmota. Cesto vylejte do pripravenej formy. Povrch jemne uhlaďte a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 40-45 minút. Urobte test špajľou. Po upečení nechajte koláč 15 minút chladnúť vo forme, potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
- Kým koláč chladne, pripravte krém. Do misy dajte mascarpone, šľahačkovú smotanu, cukor a vyšľahajte na jemné špičky. Potom už len ručne zamiešajte likér. Krém pomocou lyžice naneste na vychladnutý koláč, ozdobte hoblinkami čokolády a môžete podávať.

Brownies torta s čokoládovou penou
10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Brownies torta s čokoládovou penou.
Potrebujete:
Na brownies korpus:
- 225 g tmavej čokolády
- 170 g masla
- 300 g kokosového cukru
- štvrť lyžičky soli
- 4 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 120 g hladkej múky
Na vrstvu z tmavej čokolády:
- 215 g tmavej čokolády 70-percentnej
- 3 žĺtky L
- 45 ml whisky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 bielok L
- 50 g práškového cukru
- 200 ml šľahačkovej smotany
Na vrstvu z mliečnej čokolády:
- 215 g mliečnej čokolády
- 3 žĺtky L
- 1 bielok L
- 35 g práškového cukru
- 3 plátky želatíny
- 200 ml šľahačkovej smotany + 2 lyžice
Na ozdobenie:
- kakao
- biela čokoláda
POSTUP
- Predhrejte rúru na 160 °C. Dno formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie.
- Do misy dajte nasekanú čokoládu, maslo a nad vodnou parou zohrievajte, pokým sa zmes neroztopí a nespojí. Odstavte, pridajte cukor, soľ premiešajte. Nechajte mierne vychladnúť. Potom postupne po jednom vmiešajte vajcia a vanilkový extrakt. Pridajte preosiatu múku a zapracujte. Cesto vylejte do pripravenej formy a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 25-30 minút. V strede by sa mal korpus trošku chvieť, pri chladnutí však stuhne. Nechajte vychladnúť. Korpus z formy vyberte, formu umyte a korpus do nej znovu vložte.
- Na vrstvu z tmavej čokolády nasekajte čokoládu, vsypte ju do ohňovzdornej misy a položte nad horúcu paru. Nechajte roztopiť a odstavte. Do druhej misy dajte žĺtky a vyšľahajte na svetlú penu. Pridajte whisky, vanilkový extrakt jemne zamiešajte. Po lyžiciach prilievajte k žĺtkovej zmesi roztopenú čokoládu a zapracujte. Bielok s cukrom vyšľahajte na pevné špičky a jemne zamiešajte k čokoládovej zmesi. Nakoniec vyšľahajte smotanu na tuho a tiež zapracujte. Whisky penu vylejte na vychladnutý korpus, povrch uhlaďte a vložte do chladničky na dve hodiny.
- Na vrstvu z mliečnej čokolády opäť roztopte čokoládu. Žĺtky vyšľahajte a po lyžiciach k nim primiešajte čokoládu. Potom zamiešajte vyšľahaný sneh s cukrom. V dvoch lyžiciach smotany pomalým zahrievaním rozpustite želatínu, ktorú ste predtým namočili na 10 minút do studenej vody. Želatínu zamiešajte k čokoládovej zmesi. Nakoniec do zmesi zapracujte vyšľahanú šľahačku a penu naneste na stuhnutú vrstvu z tmavej čokolády. Povrch upravte a vložte do chladničky na ďalšie 2-3 hodiny.
- Horúcim nožom oddeľte tortu od formy, preneste na podnos. Kakao dajte do sitka a posypte okraje torty, potom pridajte čokoládové hoblinky a máte hotovo.

Buchtičky s rumovou polevou
Zdroj: Laura Witteková
Buchtičky s rumovou polevou
8 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 60 ml mlieka
- 7 g sušeného droždia
- 170 ml cmaru
- 2 vajcia L
- 1 lyžička soli
- 80 g krupicového cukru + 1 lyžička na kvások
- 85 g masla + na vymazanie formy
- 500 g hladkej múky
- olej na potretie misy
Na škoricovú náplň:
- 120 g masla
- 120 g trstinového cukru
- 1 a pol lyžičky mletej škorice
Na rumovú polevu:
- 50 ml rumu
- práškový cukor
POSTUP
- Do misky vlejte vlažné mlieko, pridajte droždie, lyžičku cukru, premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások približne 10-15 minút.
- Vo veľkej mise mixéra s lopatkovým nadstavcom zmiešajte cmar a vajcia izbovej teploty, soľ, cukor a mäkké maslo. Zmes bude možno hrudkovitá, ale to nevadí, lebo sa neskôr rozmieša v múke.
- K zmesi pridajte kvások, premiešajte a vymeňte nadstavec za hákový. Vsypte polovicu múky a nechajte ju celú zapracovať. Potom pridávajte postupne zvyšok múky, aby vzniklo hladké, lesklé a trochu lepkavé cesto. Preneste ho do misy vymazanej olejom a zakryte fóliou. Nechajte na suchom, teplom mieste kysnúť aspoň hodinu, aby zdvojnásobilo svoj objem.
- Náplň pripravte zmiešaním zmäknutého masla, cukru a škorice.
- Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú časť rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika s rozmerom približne 20 x 30 cm. Cesto potrite časťou škoricovej náplne a pevne zrolujte do rolády a pozdĺžne ju prekrojte. Z každej časti zaviňte uzlík a položte ho do formy, ktorú ste vymastili maslom. Takto spracujte všetky ostatné časti cesta. Vznikne osem uzlíkov. Vo forme ich prikryte utierkou a nechajte minimálne 30 minút podkysnúť. Potom vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30-35 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Polejte rumovou polevou, ktorú pripravíte zmiešaním rumu s práškovým cukrom. Cukor do rumu prisypávajte postupne, aby ste získali polotekutú konzistenciu.
Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: