Najlepšie nadýchané ŠIŠKY: Tento tradičný RECEPT chutí presne ako od babičky
30. 1. 2025, 13:05 (aktualizované: 30. 1. 2025, 13:52)

Zdroj: GURMET/RECEPT BARBORA ŠTĚTINOVÁ, FOTO MAREK BARTOŠ, FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ
Máme pre vás overený recept na kysnuté šišky, ktoré sa na 100% podaria. Tradičné šišky budú nadýchané, hotové nebíčko v papuľke!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Kysnuté šišky od babičky patria medzi najobľúbenejšie fašiangové pochúťky. Máme pre vás najlepší recept a praktické tipy, aby sa aj vám podarili krásne nadýchané, zlatisté šišky, jemné, ľahké a s krásnym prstencom, ktoré rozvoniavajú po celom dome, presne ako u babičky. Držte sa týchto overených rád!
Kvalitné suroviny sú základ
Ak chcete mať chutné a nadýchané šišky, používajte čerstvé a kvalitné suroviny. Najdôležitejšia je múka – ideálna je hladká 00, ktorá je jemná a pomáha vytvoriť pružné cesto. Maslo dodá šiškám bohatú chuť, zatiaľ čo čerstvé droždie zaistí, že pekne nakysnú. Vajcia by mali byť izbovej teploty, aby sa cesto lepšie spojilo.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Na fašiangové šišky sa používa tradičné kysnuté cesto, ktoré potrebuje čas na správne vykysnutie.
Dokonalé kysnutie cesta
Na fašiangové šišky sa používa tradičné kysnuté cesto, ktoré potrebuje čas na správne vykysnutie. Droždie najskôr aktivujte v vlažnom mlieku s cukrom – malo by začať peniť, čo znamená, že je čerstvé a pripravené na použitie. Cesto hneťte aspoň 10–15 minút, aby bolo elastické a vláčne. Nechajte ho kysnúť aspoň hodinu na teplom mieste, najlepšie prikryté utierkou, aby nevyschlo.
Správna hrúbka cesta a tvarovanie šišiek
Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na 1–1,5 cm hrubú plochu. Ak ho rozvaľkáte príliš na tenko, šišky nebudú dostatočne nadýchané. Na vykrajovanie použite pohár alebo formičku s ostrými hranami – príliš tupý okraj by mohol šišky deformovať a zhoršiť ich nafúknutie pri smažení.
Perfektné smaženie: Teplota je kľúčová
Aby boli šišky zlatisté zvonku a krásne nadýchané vo vnútri, olej musí mať správnu teplotu – okolo 170–175 °C. Pri nižšej teplote nasiaknu príliš veľa tuku, pri vyššej sa rýchlo spália a zostanú surové v strede. Test teploty: Vhoďte malý kúsok cesta do oleja – ak sa začnú tvoriť bublinky a cesto pomaly stúpa na povrch, olej je pripravený.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Správny postup pri vyprážaní: V hlbšej panvici rozpáľte olej a z oboch strán vypražte šišky. Preložte na papierové utierky, aby odsali prebytočný olej.
Ako dosiahnuť krásny „prstenec“?
Typický bledší prstenec v strede šišky vzniká, keď šiška správne kysne a pri smažení zostáva mierne nad hladinou oleja. Šišky pred smažením nechajte ešte chvíľu podkysnúť (10–15 minút) a vkladajte ich do oleja vrchnou stranou nadol. Neotáčajte ich príliš skoro – stačí raz, keď je spodná časť krásne zlatistá.
Viac tipov a recept nájdete na ďalšej strane >>>