Reklama

Nadýchaný POSÚCH: Máme pre vás 5 super receptov. Tradičné aj nové kombinácie

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Lepší, než pizza! Domáci POSÚCH môže mať mnoho podôb: Inšpirujte sa
    Reklama
    Veronika Kollárová

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Posúchy sa kedysi robili zo zvyšného cesta, ktoré ostalo nalepené na korýtku pri pečení chleba. Pripravili sa placky, ktoré ľudia ochutili podľa toho, čo našli v komore. Raz ostala smotana, inokedy kúsok syra, bylinky, občas sa našla aj slanina...

    MINIPOSÚCHY S BALKÁNSKYM SYROM

    24 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 25 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Miniposúchy s balkánskym syrom.

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 42 g čerstvého droždia
    • 200 ml vlažného mlieka
    • 1 lyžica krupicového cukru
    • 1 kg hladkej múky
    • 2 lyžičky soli
    • 2 bielky
    • 3 lyžice hustého jogurtu
    • 100 ml oleja
    • 250 ml vlažnej vody

    Na plnku:

    • 300 g balkánskeho syra
    • 4 lyžice hustého jogurtu
    • soľ, korenie
    • 2 žĺtky na potretie
    • pikantná papriková pasta
    • cherry paradajky
    • vetvičky tymianu

    POSTUP:

    1. Do misy rozmrvte droždie, zalejte ho vlažným mliekom a posypte cukrom. Premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások.
    2. Do veľkej misy preosejte múku so soľou, pridajte bielky, jogurt, olej, kvások a polovicu vlažnej vody. Vodu pridávajte podľa potreby, tak aby vzniklo hladké vláčne cesto. Uložte ho do misy vysypanej múkou, prikryte a nechajte hodinu kysnúť.
    3. Na náplň rozmrvrte alebo nastrúhajte syr balkánskeho typu, pridajte jogurt a dobre premiešajte. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
    4. Vykysnuté cesto preložte na dosku posypanú múkou, vytvarujte valec a odkrajujte približne 2 cm hrubé plátky cesta. Každý plátok cesta jemne roztlačte na placku a uložte na plech vyložený papierom na pečenie.
    5. Okraje každého osúcha potrite žĺtkom zmiešaným s lyžicou vody. Potom povrch potrite pikantnou paprikovou pastou, pridajte lyžicu syrovo-jogurtovej zmesi, poukladajte paradajky a pridajte zopár lístkov tymianu. Vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte približne 25 minút.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zdravšie PEČIVO: S našimi receptami si ho doma upečiete hravo

      RICOTTOVÝ POSÚCH S CUKETOU

      1 POSÚCH, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Ricottový posúch s cuketou.

      Potrebujete:

      Na cesto:

      • 300 g hladkej múky
      • 125 g jemného tvarohu
      • 1 vajce
      • 1 lyžička kypriaceho prášku
      • 1 lyžička soli
      • 20 ml mlieka

      Na náplň:

      • 150 g ricotty
      • 1 strúčik cesnaku
      • 1 stredne veľká cuketa
      • olivový olej

      POSTUP:

      1. Do misy dajte všetky suroviny na cesto okrem mlieka a vypracujte kompaktné cesto. Ak je príliš pevné, pridajte mlieko. Na doske posypanej múkou rozvaľkajte do tvaru kruhu a preložte na plech vyložený papierom na pečenie.
      2. Cesto potrite ricottou zmiešanou s cesnakom, poukladajte nakrájanú cuketu a okoreňte.
      3. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 20 až 25 minút.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        CÍCEROVÉ variácie: Chutné RECEPTY zo zdravej strukoviny

        PLNENÝ POSÚCH

        1 POSÚCH, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Plnený posúch.

        Potrebujete:

        Na cesto:

        • 500 g hladkej múky
        • 1 lyžička soli
        • 280 ml vlažného mlieka
        • 20 g čerstvého droždia
        • 1 lyžička krupicového cukru
        • 50 g masla + na potretie

        Na náplň:

        • 500 g zemiakov
        • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
        • 3 lyžice masla
        • rozmarín
        • tymian
        • soľ

        POSTUP:

        1. Do misy vsypte preosiatu múku, soľ a premiešajte. V strede urobte jamku, nalejte do nej vlažné mlieko, rozdrobte droždie a posypte cukrom. Zakryte a nechajte 10 minút postáť, tak aby na povrchu vznikli bubliny.
        2. Vlejte roztopené a schladnuté maslo a vypracujte vláčne hladké cesto. Cesto nechajte prikryté kysnúť aspoň hodinu.
        3. Zatiaľ uvarte očistené a na kocky nakrájané zemiaky domäkka. Sceďte ich a pomocou varechy dobre postláčajte. Pridajte tvaroh, maslo, nasekaný rozmarín, tymian a soľ podľa chuti. Všetko dobre premiešajte.
        4. Cesto po vykysnutí rozdeľte na dve rovnaké časti. Prvú časť rozvaľkajte na veľkosť plechu 30 x 40 cm, preložte na plech vyložený papierom na pečenie a potrite zemiakovo-tvarohovou náplňou. Vyvaľkajte aj druhé cesto a prikryte ním plnku. Okraje jemne postláčajte a nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Potom povrch prstami jemne postláčajte, potrite roztopeným maslom a navrch poukladajte rozmarín.
        5. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 35 až 40 minút. Nechajte trochu vychladnúť a podávajte.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Chuťovky z hermelínu: Pripravte z neho zaujímavé jedlá
          Zdroj: Dobré jedlo

          TRADIČNÝ SMOTANOVÝ POSÚCH SO SLANINOU A S KÔPROM

          1 POSÚCH, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Tradičný smotanový posúch so slaninou a s kôprom.

          Potrebujete:

          Na cesto:

          • 200 ml vlažného mlieka
          • 20 g čerstvého droždia
          • 1 lyžička krupicového cukru
          • 300 g hladkej múky
          • 60 ml oleja + na vymazanie plechu
          • 1 lyžička soli

          Na náplň:

          • 300 g hustej kyslej smotany
          • 100 g oravskej slaniny
          • za hrsť čerstvého kôpru
          • soľ podľa chuti

          POSTUP:

          1. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, posypte cukrom, zakryte a nechajte 10 minút na teplom mieste aktivovať droždie.
          2. V mise zmiešajte múku, soľ, olej, kvások a vypracujte hladké nelepivé cesto. Cesto vymieste do tvaru gule, uložte do misy vysypanej múkou a zakryte. Nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút, tak aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
          3. Vykysnuté cesto preložte na plech potretý olejom a roztiahnite ho rovnomerne na plochu celého plechu. Povrch potrite smotanou zmiešanou s nasekaným kôprom, posypte slaninou nakrájanou na plátky, osoľte podľa chuti a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 20 až 25 minút. Nechajte chvíľku vychladnúť a môžete pokrájať.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Dokonalé zimné jedlo PEČENÉ ZEMIAKY: Vylepšite ich chutnými plnkami!

            CESNAKOVÝ POSÚCH

            1 POSÚCH, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            Cesnakový posúch.

            Potrebujete:

            Na cesto:

            • 250 ml vlažnej vody
            • 5 g sušeného droždia
            • 5 g krupicového cukru
            • 25 g rozpusteného masla
            • 450 g hladkej múky
            • pol lyžičky soli

            Na potretie:

            • 50 ml olivového oleja
            • 3 strúčiky cesnaku
            • 3 g soli
            • 20 g nasekanej petržlenovej vňate
            • 20 g parmezánu

            POSTUP:

            1. Do misy vlejte vlažnú vodu, pridajte droždie, cukor, maslo a dobre rozmiešajte. V druhej mise zmiešajte múku, soľ a prilejte tekutú zmes s droždím. Vypracujte hladké pružné cesto. Cesto zakryte a nechajte hodinu kysnúť.
            2. Zatiaľ v miske zmiešajte olivový olej, pretlačený cesnak, soľ, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a nastrúhaný parmezán.
            3. Keď je cesto vykysnuté, premiestnite ho na dosku posypanú múkou, vytvarujte a vyvaľkajte do kruhu s priemerom 30 cm. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie, zakryte a nechajte ešte 30 minút podkysnúť. Potom na povrchu cesta pomocou tupej strany dlhšieho noža vytvorte mriežku a cesto potrite pripravenou petržlenovo-cesnakovou zmesou. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20 až 25 minút.
            4. Posúch podávajte ešte teplý s dobrou polievkou alebo len tak namočený do kvalitného olivového oleja.

            Vyskúšajte aj ďalšie recepty a skvelé rady z Dobrého jedla:

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.