Nadýchaný POSÚCH: Máme pre vás 5 super receptov. Tradičné aj nové kombinácie
20. 3. 2024, 6:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)
Posúchy sa kedysi robili zo zvyšného cesta, ktoré ostalo nalepené na korýtku pri pečení chleba. Pripravili sa placky, ktoré ľudia ochutili podľa toho, čo našli v komore. Raz ostala smotana, inokedy kúsok syra, bylinky, občas sa našla aj slanina...
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku
MINIPOSÚCHY S BALKÁNSKYM SYROM
24 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 25 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Miniposúchy s balkánskym syrom.
Potrebujete:
Na cesto:
- 42 g čerstvého droždia
- 200 ml vlažného mlieka
- 1 lyžica krupicového cukru
- 1 kg hladkej múky
- 2 lyžičky soli
- 2 bielky
- 3 lyžice hustého jogurtu
- 100 ml oleja
- 250 ml vlažnej vody
Na plnku:
- 300 g balkánskeho syra
- 4 lyžice hustého jogurtu
- soľ, korenie
- 2 žĺtky na potretie
- pikantná papriková pasta
- cherry paradajky
- vetvičky tymianu
POSTUP:
- Do misy rozmrvte droždie, zalejte ho vlažným mliekom a posypte cukrom. Premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások.
- Do veľkej misy preosejte múku so soľou, pridajte bielky, jogurt, olej, kvások a polovicu vlažnej vody. Vodu pridávajte podľa potreby, tak aby vzniklo hladké vláčne cesto. Uložte ho do misy vysypanej múkou, prikryte a nechajte hodinu kysnúť.
- Na náplň rozmrvrte alebo nastrúhajte syr balkánskeho typu, pridajte jogurt a dobre premiešajte. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Vykysnuté cesto preložte na dosku posypanú múkou, vytvarujte valec a odkrajujte približne 2 cm hrubé plátky cesta. Každý plátok cesta jemne roztlačte na placku a uložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Okraje každého osúcha potrite žĺtkom zmiešaným s lyžicou vody. Potom povrch potrite pikantnou paprikovou pastou, pridajte lyžicu syrovo-jogurtovej zmesi, poukladajte paradajky a pridajte zopár lístkov tymianu. Vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte približne 25 minút.

RICOTTOVÝ POSÚCH S CUKETOU
1 POSÚCH, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ricottový posúch s cuketou.
Potrebujete:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 125 g jemného tvarohu
- 1 vajce
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 lyžička soli
- 20 ml mlieka
Na náplň:
- 150 g ricotty
- 1 strúčik cesnaku
- 1 stredne veľká cuketa
- olivový olej
POSTUP:
- Do misy dajte všetky suroviny na cesto okrem mlieka a vypracujte kompaktné cesto. Ak je príliš pevné, pridajte mlieko. Na doske posypanej múkou rozvaľkajte do tvaru kruhu a preložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Cesto potrite ricottou zmiešanou s cesnakom, poukladajte nakrájanú cuketu a okoreňte.
- Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 20 až 25 minút.

PLNENÝ POSÚCH
1 POSÚCH, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Plnený posúch.
Potrebujete:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 280 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžička krupicového cukru
- 50 g masla + na potretie
Na náplň:
- 500 g zemiakov
- 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
- 3 lyžice masla
- rozmarín
- tymian
- soľ
POSTUP:
- Do misy vsypte preosiatu múku, soľ a premiešajte. V strede urobte jamku, nalejte do nej vlažné mlieko, rozdrobte droždie a posypte cukrom. Zakryte a nechajte 10 minút postáť, tak aby na povrchu vznikli bubliny.
- Vlejte roztopené a schladnuté maslo a vypracujte vláčne hladké cesto. Cesto nechajte prikryté kysnúť aspoň hodinu.
- Zatiaľ uvarte očistené a na kocky nakrájané zemiaky domäkka. Sceďte ich a pomocou varechy dobre postláčajte. Pridajte tvaroh, maslo, nasekaný rozmarín, tymian a soľ podľa chuti. Všetko dobre premiešajte.
- Cesto po vykysnutí rozdeľte na dve rovnaké časti. Prvú časť rozvaľkajte na veľkosť plechu 30 x 40 cm, preložte na plech vyložený papierom na pečenie a potrite zemiakovo-tvarohovou náplňou. Vyvaľkajte aj druhé cesto a prikryte ním plnku. Okraje jemne postláčajte a nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Potom povrch prstami jemne postláčajte, potrite roztopeným maslom a navrch poukladajte rozmarín.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 35 až 40 minút. Nechajte trochu vychladnúť a podávajte.

Zdroj: Dobré jedlo
TRADIČNÝ SMOTANOVÝ POSÚCH SO SLANINOU A S KÔPROM
1 POSÚCH, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Tradičný smotanový posúch so slaninou a s kôprom.
Potrebujete:
Na cesto:
- 200 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžička krupicového cukru
- 300 g hladkej múky
- 60 ml oleja + na vymazanie plechu
- 1 lyžička soli
Na náplň:
- 300 g hustej kyslej smotany
- 100 g oravskej slaniny
- za hrsť čerstvého kôpru
- soľ podľa chuti
POSTUP:
- Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, posypte cukrom, zakryte a nechajte 10 minút na teplom mieste aktivovať droždie.
- V mise zmiešajte múku, soľ, olej, kvások a vypracujte hladké nelepivé cesto. Cesto vymieste do tvaru gule, uložte do misy vysypanej múkou a zakryte. Nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút, tak aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
- Vykysnuté cesto preložte na plech potretý olejom a roztiahnite ho rovnomerne na plochu celého plechu. Povrch potrite smotanou zmiešanou s nasekaným kôprom, posypte slaninou nakrájanou na plátky, osoľte podľa chuti a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 20 až 25 minút. Nechajte chvíľku vychladnúť a môžete pokrájať.

CESNAKOVÝ POSÚCH
1 POSÚCH, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cesnakový posúch.
Potrebujete:
Na cesto:
- 250 ml vlažnej vody
- 5 g sušeného droždia
- 5 g krupicového cukru
- 25 g rozpusteného masla
- 450 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
Na potretie:
- 50 ml olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 g soli
- 20 g nasekanej petržlenovej vňate
- 20 g parmezánu
POSTUP:
- Do misy vlejte vlažnú vodu, pridajte droždie, cukor, maslo a dobre rozmiešajte. V druhej mise zmiešajte múku, soľ a prilejte tekutú zmes s droždím. Vypracujte hladké pružné cesto. Cesto zakryte a nechajte hodinu kysnúť.
- Zatiaľ v miske zmiešajte olivový olej, pretlačený cesnak, soľ, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a nastrúhaný parmezán.
- Keď je cesto vykysnuté, premiestnite ho na dosku posypanú múkou, vytvarujte a vyvaľkajte do kruhu s priemerom 30 cm. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie, zakryte a nechajte ešte 30 minút podkysnúť. Potom na povrchu cesta pomocou tupej strany dlhšieho noža vytvorte mriežku a cesto potrite pripravenou petržlenovo-cesnakovou zmesou. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20 až 25 minút.
- Posúch podávajte ešte teplý s dobrou polievkou alebo len tak namočený do kvalitného olivového oleja.