Reklama

Med nad zlato! Rýchle RECEPTY na DEZERTY S MEDOM budete robiť dookola

Medové florentínky.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Pridajte do svojho života trošku voňavej sladkosti a objavte s nami blahodarné medové účinky na dušu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Prečo niektorý med kryštalizuje? Vysvetlí včelár Dávid

    MEDOVÉ FLORENTÍNKY

    20 AŽ 25 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 AŽ 11 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Medové florentínky.

    Potrebujete:

    • 1 šálka bielych alebo čiernych sezamových semiačok
    • 3 lyžice hladkej múky
    • kôra z 1 citróna
    • štvrť lyžičky soli
    • 80 g krupicového cukru
    • 2 lyžice šľahačkovej smotany
    • 2 lyžice medu
    • 60 g masla
    • pol lyžičky vanilkového extraktu
    • 100 g tmavej čokolády 70 %

    POSTUP:

    1. Rúru zapnite na 175 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
    2. Semiačka zmiešajte s múkou, nastrúhanou kôrou, soľou a odložte.
    3. V malom hrnci zmiešajte cukor, smotanu, med, maslo a priveďte do varu. Pokračujte vo varení, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Odstavte a vmiešajte vanilkový extrakt.
    4. Horúcu zmes nalejte na semiačka, premiešajte a nechajte chladnúť približne 10 minút.
    5. Pomocou lyžičky naberajte kopčeky hmoty, vytvarujte z nej guľôčky a ukladajte ich 7 až 10 cm od seba, keďže sa pri pečení roztečú. Pečte približne 10 až 11 minút, pričom plechy v polovici pečenia otočte. Nechajte vychladnúť priamo na plechu, aby spevneli.
    6. Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli a pomocou špachtle alebo nožíka potrite jednu stranu florentínok. Nechajte stuhnúť.

    Dobrý tip: Namiesto sezamových semiačok môžete použiť aj 1 a pol šálky nadrobno nasekaných orechov.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Nepečené sviatočné DEZERTY Z KOŠÍČKOV: Ešte lepšie, než ŠUHAJDY!

      MEDOVNÍKOVÉ DOMČEKY

      30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Medovníkové domčeky.

      Potrebujete:

      Na cesto:

      • 125 g masla izbovej teploty
      • 125 g medu
      • 500 g hladkej múky
      • 180 g práškového cukru
      • 3 vajcia + na potretie
      • 2 lyžičky škorice
      • pol lyžičky sušeného zázvoru
      • štipka mletého muškátového orieška
      • štipka mletých klinčekov
      • štipka soli";i:10;s:28:"1 lyžička sódy bikarbóny";i:11;s:28:"15 g kakaa holandského typu

      Na polevu:

      • 1 bielok
      • 220 g práškového cukru

      POSTUP:

      1. Maslo s medom dajte do hrnca a zohrievajte, kým sa maslo nerozpustí. Potom odstavte. Do veľkej misy preosejte múku s cukrom, pridajte vajcia, koreniny, soľ, sódu bikarbónu, kakao a rozpustené maslo s medom. Vypracujte hladké cesto, zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
      2. Oddýchnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 3 až 4 mm a vykrajujte domčeky. Tie poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Medovníčky potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 10 minút a nechajte vychladnúť.
      3. Na polevu vymiešajte bielok s dvakrát preosiatym práškovým cukrom, aby vznikla polotekutá poleva. Preložte ju do cukrárskeho vrecka s tenkou špičkou a domčeky ozdobte podľa vlastnej fantázie.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Vianočné KOLÁČIKY BEZ LEPKU: Celiatici, tieto RECEPTY sú pre vás

        KARAMELKY

        20 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE, VARENIE 20 MINÚT

        Potrebujete:

        • 250 ml šľahačkovej smotany 40 %
        • 65 g masla
        • 290 g krupicového cukru
        • 240 g medu
        • štipka soli

        POSTUP:

        1. Formu s rozmerom 20 x 20 cm vyložte papierom na pečenie. Do hrnca dajte zohriať smotanu s maslom, tak aby sa maslo úplne rozpustilo. Odstavte a nechajte v teple.
        2. Do hlbokej panvice dajte cukor s medom a na strednom plameni zohrievajte. Miešajte, pokiaľ sa cukor neroztopí. Teraz zmes priveďte do varu a varte, pokiaľ nebude mať teplotu 154 °C, potom vlejte zohriatu smotanu s maslom, dobre premiešajte a varte spolu približne 11 až 12 minút, tak by teplota vystúpila na 127 °C. Vtedy karamel opatrne nalejte do formy a nechajte pri izbovej teplote asi 4 hodiny chladnúť do stuhnutia.
        3. Karamel vyberte z formy a nakrájajte na 1 cm široké pásy. Každý pásik prekrojte ešte na polovicu a karamelku z každej strany rovnomerne zatočte. Hotové karamelky udržujte v chlade.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Vianočné PEČENIE S ORECHAMI ako hlavnou hviezdou: Tieto RECEPTY sú výborné!

          PUKANCOVÉ PLÁSTY

          1 PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, VARENIE 17 MINÚT

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Pukancové plásty.

          Potrebujete:

          • 100 g slaných pukancov
          • 350 g krupicového cukru
          • 160 ml medu
          • 80 ml vody
          • 1 lyžica sódy bikarbóny

          POSTUP:

          1. Hotové slané pukance rozložte na plech s rozmerom 20 x 30 cm, vyložený papierom na pečenie.
          2. Do hrnca dajte cukor, med, vodu a priveďte do varu. Varte približne 15 až 17 minút, tak aby teplota dosiahla 140 °C. Odstavte, vsypte sódu bikarbónu a dobre zamiešajte. Zmesou polejte pripravené pukance a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
          3. Teraz stačí plást už iba nalámať a pustiť sa do tejto dobroty.

          Dobrý tip: Plásty môžete ešte pokvapkať roztopenou tmavou čokoládou, ktorá sa veľmi hodí k sladkému medu.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Adriana Poláková má SUPER RECEPT na CISÁRSKY TRHANEC: Mňam, budete si ho robiť často!
            Zdroj: NMH

            MANDĽOVÉ TROJUHOLNÍČKY

            30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            Mandľové trojuholníčky.

            Potrebujete:

            Na cesto:

            • 300 g hladkej múky
            • 80 g práškového cukru
            • 140 g studeného masla
            • 2 vajcia
            • 3 lyžice marhuľového džemu

            Na mandľovú vrstvu:

            • 125 g masla
            • 50 g medu
            • 220 g krupicového cukru
            • 200 g nasekaných mandlí

            Na čokoládovú polevu:

            • 150 g tmavej čokolády 70 %
            • 30 g masla

            POSTUP:

            1. Múku s cukrom a s maslom spracujte do konzistencie mrveničky. Pridajte vajcia a pripravte hladké cesto. Zabaľte do fólie a uložte na hodinu do chladničky.
            2. Oddýchnuté cesto rozvaľkajte naobdĺžnik s rozmerom 26 x 26 cm a preložte ho do formy vyloženej papierom na pečenie. Povrch cesta popichajte vidličkou a následne rovnomerne natrite marhuľovým džemom.
            3. V hrnci zmiešajte maslo, med, cukor a na miernom ohni priveďte do varu. Varte približne 5 minút a pridajte nasekané mandle. Varte ešte ďalších 5 minút. Zmes rovnomerne rozotrite na cesto a vložte do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečte približne 20 minút, tak aby mandle získali peknú zlatú farbu. Nechajte úplne vychladnúť, najlepšie cez noc.
            4. Upečený koláč vyberte na dosku, nakrájajte na 10 dlhých pásov a následne na štvorce. Potom každý štvorec prerežte ešte na trojuholník.
            5. Čokoládu rozpustite spolu s maslom vo vodnom kúpeli a namočte do nej rohy trojuholníčkov. Nechajte stuhnúť.

            Dobrý tip: Ak máte radšej vlašské orechy, pokojne ich môžete vymeniť za mandle.

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.