Med nad zlato! Rýchle RECEPTY na DEZERTY S MEDOM budete robiť dookola
10. 1. 2024, 12:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Pridajte do svojho života trošku voňavej sladkosti a objavte s nami blahodarné medové účinky na dušu.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

MEDOVÉ FLORENTÍNKY
20 AŽ 25 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 AŽ 11 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Medové florentínky.
Potrebujete:
- 1 šálka bielych alebo čiernych sezamových semiačok
- 3 lyžice hladkej múky
- kôra z 1 citróna
- štvrť lyžičky soli
- 80 g krupicového cukru
- 2 lyžice šľahačkovej smotany
- 2 lyžice medu
- 60 g masla
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- 100 g tmavej čokolády 70 %
POSTUP:
- Rúru zapnite na 175 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Semiačka zmiešajte s múkou, nastrúhanou kôrou, soľou a odložte.
- V malom hrnci zmiešajte cukor, smotanu, med, maslo a priveďte do varu. Pokračujte vo varení, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Odstavte a vmiešajte vanilkový extrakt.
- Horúcu zmes nalejte na semiačka, premiešajte a nechajte chladnúť približne 10 minút.
- Pomocou lyžičky naberajte kopčeky hmoty, vytvarujte z nej guľôčky a ukladajte ich 7 až 10 cm od seba, keďže sa pri pečení roztečú. Pečte približne 10 až 11 minút, pričom plechy v polovici pečenia otočte. Nechajte vychladnúť priamo na plechu, aby spevneli.
- Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli a pomocou špachtle alebo nožíka potrite jednu stranu florentínok. Nechajte stuhnúť.
Dobrý tip: Namiesto sezamových semiačok môžete použiť aj 1 a pol šálky nadrobno nasekaných orechov.

MEDOVNÍKOVÉ DOMČEKY
30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Medovníkové domčeky.
Potrebujete:
Na cesto:
- 125 g masla izbovej teploty
- 125 g medu
- 500 g hladkej múky
- 180 g práškového cukru
- 3 vajcia + na potretie
- 2 lyžičky škorice
- pol lyžičky sušeného zázvoru
- štipka mletého muškátového orieška
- štipka mletých klinčekov
- štipka soli";i:10;s:28:"1 lyžička sódy bikarbóny";i:11;s:28:"15 g kakaa holandského typu
Na polevu:
- 1 bielok
- 220 g práškového cukru
POSTUP:
- Maslo s medom dajte do hrnca a zohrievajte, kým sa maslo nerozpustí. Potom odstavte. Do veľkej misy preosejte múku s cukrom, pridajte vajcia, koreniny, soľ, sódu bikarbónu, kakao a rozpustené maslo s medom. Vypracujte hladké cesto, zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
- Oddýchnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 3 až 4 mm a vykrajujte domčeky. Tie poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Medovníčky potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 10 minút a nechajte vychladnúť.
- Na polevu vymiešajte bielok s dvakrát preosiatym práškovým cukrom, aby vznikla polotekutá poleva. Preložte ju do cukrárskeho vrecka s tenkou špičkou a domčeky ozdobte podľa vlastnej fantázie.

KARAMELKY
20 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE, VARENIE 20 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Karamelky.
Potrebujete:
- 250 ml šľahačkovej smotany 40 %
- 65 g masla
- 290 g krupicového cukru
- 240 g medu
- štipka soli
POSTUP:
- Formu s rozmerom 20 x 20 cm vyložte papierom na pečenie. Do hrnca dajte zohriať smotanu s maslom, tak aby sa maslo úplne rozpustilo. Odstavte a nechajte v teple.
- Do hlbokej panvice dajte cukor s medom a na strednom plameni zohrievajte. Miešajte, pokiaľ sa cukor neroztopí. Teraz zmes priveďte do varu a varte, pokiaľ nebude mať teplotu 154 °C, potom vlejte zohriatu smotanu s maslom, dobre premiešajte a varte spolu približne 11 až 12 minút, tak by teplota vystúpila na 127 °C. Vtedy karamel opatrne nalejte do formy a nechajte pri izbovej teplote asi 4 hodiny chladnúť do stuhnutia.
- Karamel vyberte z formy a nakrájajte na 1 cm široké pásy. Každý pásik prekrojte ešte na polovicu a karamelku z každej strany rovnomerne zatočte. Hotové karamelky udržujte v chlade.

PUKANCOVÉ PLÁSTY
1 PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, VARENIE 17 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Pukancové plásty.
Potrebujete:
- 100 g slaných pukancov
- 350 g krupicového cukru
- 160 ml medu
- 80 ml vody
- 1 lyžica sódy bikarbóny
POSTUP:
- Hotové slané pukance rozložte na plech s rozmerom 20 x 30 cm, vyložený papierom na pečenie.
- Do hrnca dajte cukor, med, vodu a priveďte do varu. Varte približne 15 až 17 minút, tak aby teplota dosiahla 140 °C. Odstavte, vsypte sódu bikarbónu a dobre zamiešajte. Zmesou polejte pripravené pukance a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
- Teraz stačí plást už iba nalámať a pustiť sa do tejto dobroty.
Dobrý tip: Plásty môžete ešte pokvapkať roztopenou tmavou čokoládou, ktorá sa veľmi hodí k sladkému medu.

Zdroj: NMH
MANDĽOVÉ TROJUHOLNÍČKY
30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Mandľové trojuholníčky.
Potrebujete:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 140 g studeného masla
- 2 vajcia
- 3 lyžice marhuľového džemu
Na mandľovú vrstvu:
- 125 g masla
- 50 g medu
- 220 g krupicového cukru
- 200 g nasekaných mandlí
Na čokoládovú polevu:
- 150 g tmavej čokolády 70 %
- 30 g masla
POSTUP:
- Múku s cukrom a s maslom spracujte do konzistencie mrveničky. Pridajte vajcia a pripravte hladké cesto. Zabaľte do fólie a uložte na hodinu do chladničky.
- Oddýchnuté cesto rozvaľkajte naobdĺžnik s rozmerom 26 x 26 cm a preložte ho do formy vyloženej papierom na pečenie. Povrch cesta popichajte vidličkou a následne rovnomerne natrite marhuľovým džemom.
- V hrnci zmiešajte maslo, med, cukor a na miernom ohni priveďte do varu. Varte približne 5 minút a pridajte nasekané mandle. Varte ešte ďalších 5 minút. Zmes rovnomerne rozotrite na cesto a vložte do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečte približne 20 minút, tak aby mandle získali peknú zlatú farbu. Nechajte úplne vychladnúť, najlepšie cez noc.
- Upečený koláč vyberte na dosku, nakrájajte na 10 dlhých pásov a následne na štvorce. Potom každý štvorec prerežte ešte na trojuholník.
- Čokoládu rozpustite spolu s maslom vo vodnom kúpeli a namočte do nej rohy trojuholníčkov. Nechajte stuhnúť.
Dobrý tip: Ak máte radšej vlašské orechy, pokojne ich môžete vymeniť za mandle.