Reklama

Marcipán – sladký poklad cukrárov: Takto z neho pripravíte lahodné VANKÚŠIKY

Marcipánové vankúšiky.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Marcipán je nielen sladká pochúťka, ale aj neoceniteľná surovina, ktorá umožňuje vytvárať cukrárske diela. Skúste náš recept na výborné marcipánové vankúšiky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte VYNIKAJÚCE MARCIPÁNOVÉ TOLIARIKY: Deti vám s nimi hravo pomôžu!
    Zdroj: NMH

    Marcipán: Sladký poklad z mandlí

    Marcipán je luxusná pochúťka a obľúbená surovina v cukrárstve, známa svojou jemnou mandľovou chuťou a pružnou textúrou. Vyrába sa z mletých mandlí a cukru, ktoré sa miešajú do hladkej hmoty. Pridáva sa aj trocha ružovej vody alebo mandľového extraktu, aby jeho chuť bola výraznejšia.

    Druhy marcipánu

    • Pravý marcipán: Obsahuje vyšší podiel mandlí (zvyčajne 50–70 %) a menej cukru, vyniká intenzívnou chuťou.
    • Marcipánová hmota: Má viac cukru a menej mandlí, je lacnejší a menej výrazný, často sa používa v cukrárstve.

    Tipy na prácu s marcipánom

    • Zmäkčenie: Ak je marcipán príliš tuhý, môžete ho krátko zahriať v rukách alebo pridať trošku medu či vody.
    • Uskladnenie: Marcipán uchovávajte v potravinovej fólii, aby nevysychal, a skladujte ho na chladnom a suchom mieste.
    • Farbenie: Použite potravinárske farby v géli alebo prášku, ktoré nezmenia jeho konzistenciu.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Marcipánové vankúšiky.

    MARCIPÁNOVÉ VANKÚŠIKY

    40 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 12 AŽ 14 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 300 g hladkej múky
    • štipka soli
    • 100 g práškového cukru + na posypanie
    • 200 g masla
    • 2 žĺtky

    Na náplň:

    • 300 g marcipánu
    • 2 lyžice mletých mandlí
    • 2 bielky
    • 2 lyžice citrónovej šťavy
    • 8 kvapiek mandľového extraktu

    POSTUP:

    1. Na cesto zmiešajte múku, soľ, cukor, studené maslo nakrájané na malé kocky a žĺtky. Hladké cesto zabaľte do fólie a nechajte chladiť aspoň 2 hodiny.
    2. Marcipán nastrúhajte, vsypte do misy, pridajte mandle, bielky, citrónovú šťavu, mandľový extrakt a mixujte na vysokej rýchlosti, tak aby vznikla krémová hmota.
    3. Cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Z každej vyvaľkajte dlhší pás cesta hrubý približne 3 mm. Na pásy rozotrite štvrtinu marcipánovej náplne a zviňte. Nakrájajte na 2 cm široké kúsky a poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie spojom nadol. Takto postupujte aj so zvyšným cestom a náplňou.
    4. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 12 až 14 minút do zlatista. Nechajte vychladnúť a vankúšiky posypte cukrom.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.