Marcipán – sladký poklad cukrárov: Takto z neho pripravíte lahodné VANKÚŠIKY
5. 1. 2025, 14:02

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Marcipán je nielen sladká pochúťka, ale aj neoceniteľná surovina, ktorá umožňuje vytvárať cukrárske diela. Skúste náš recept na výborné marcipánové vankúšiky.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
13 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Upečte VYNIKAJÚCE MARCIPÁNOVÉ TOLIARIKY: Deti vám s nimi hravo pomôžu!Zdroj: NMH
Marcipán: Sladký poklad z mandlí
Marcipán je luxusná pochúťka a obľúbená surovina v cukrárstve, známa svojou jemnou mandľovou chuťou a pružnou textúrou. Vyrába sa z mletých mandlí a cukru, ktoré sa miešajú do hladkej hmoty. Pridáva sa aj trocha ružovej vody alebo mandľového extraktu, aby jeho chuť bola výraznejšia.
Druhy marcipánu
- Pravý marcipán: Obsahuje vyšší podiel mandlí (zvyčajne 50–70 %) a menej cukru, vyniká intenzívnou chuťou.
- Marcipánová hmota: Má viac cukru a menej mandlí, je lacnejší a menej výrazný, často sa používa v cukrárstve.
Tipy na prácu s marcipánom
- Zmäkčenie: Ak je marcipán príliš tuhý, môžete ho krátko zahriať v rukách alebo pridať trošku medu či vody.
- Uskladnenie: Marcipán uchovávajte v potravinovej fólii, aby nevysychal, a skladujte ho na chladnom a suchom mieste.
- Farbenie: Použite potravinárske farby v géli alebo prášku, ktoré nezmenia jeho konzistenciu.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Marcipánové vankúšiky.
MARCIPÁNOVÉ VANKÚŠIKY
40 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 12 AŽ 14 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- štipka soli
- 100 g práškového cukru + na posypanie
- 200 g masla
- 2 žĺtky
Na náplň:
- 300 g marcipánu
- 2 lyžice mletých mandlí
- 2 bielky
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 8 kvapiek mandľového extraktu
POSTUP:
- Na cesto zmiešajte múku, soľ, cukor, studené maslo nakrájané na malé kocky a žĺtky. Hladké cesto zabaľte do fólie a nechajte chladiť aspoň 2 hodiny.
- Marcipán nastrúhajte, vsypte do misy, pridajte mandle, bielky, citrónovú šťavu, mandľový extrakt a mixujte na vysokej rýchlosti, tak aby vznikla krémová hmota.
- Cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Z každej vyvaľkajte dlhší pás cesta hrubý približne 3 mm. Na pásy rozotrite štvrtinu marcipánovej náplne a zviňte. Nakrájajte na 2 cm široké kúsky a poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie spojom nadol. Takto postupujte aj so zvyšným cestom a náplňou.
- Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 12 až 14 minút do zlatista. Nechajte vychladnúť a vankúšiky posypte cukrom.