Urobte si DOMÁCI MARCIPÁN: Nejde doň ani gram cukru, je fantastický!
29. 10. 2024, 11:02

Zdroj: Shutterstock
Vyrobte chutný marcipán tento rok podomácky. Pohladí chuťové poháriky, dá priestor vašej fantázii a prekvapí vás, ako rýchlo a jednoducho sa dá pripraviť. Navyše, zaobídete sa bez cukru a umelých aróm.
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Čo je marcipán?
Marcipán je sladká tvarovateľná cukrárska hmota vyrobená predovšetkým z mletých mandlí a cukru. Najkvalitnejší marcipán má podiel mandlí oproti cukru vyšší, čo zaručuje jeho prirodzenú chuť a vôňu bez potreby prídavných látok.
Zdroj: Shutterstock
Domáci marcipán vyrobíte z mandlí a cukru. V zdravej verzii použite namiesto cukru med.
Anketa
Máte radi marcipán?
- Nemusím ho veľmi.22%
- Milujem všetko marcipánové!77%
Hlasovanie bolo ukončené
Tento jemný materiál sa často používa v cukrárstve na výrobu rôznych ozdôb, modelovanie figúrok či pokrývanie tort. Pre jeho mäkkú, tvarovateľnú konzistenciu a lahodnú chuť je obľúbený v cukrovinkách, bonbónoch, pečených aj nepečených koláčoch a zákuskoch.

"Nepravý marcipán"
Bežne dostupné marcipány v obchodoch často obsahujú aj ďalšie prísady, ktoré pomáhajú znížiť náklady, zlepšiť trvanlivosť a uľahčiť manipuláciu s produktom. Okrem mandlí a cukru môžu obsahovať aj rôzne prísady. Tie môžu chuť i textúru kupovaného marcipánu odlišovať od pravého.
Zdroj: Shutterstock
Domáci marcipán vyrobíte z mandlí a cukru.
- Sója – často sa používajú ako lacnejšia náhrada mandlí, keďže majú podobnú konzistenciu, no je lacnejšia.
- Emulgátory (napríklad sójový lecitín) – aby sa zložky dobre spojili a marcipán mal jemnú konzistenciu.
- Stabilizátory a zahusťovadlá – napríklad škrob alebo karagenan, ktoré marcipánu dodávajú hustejšiu textúru a pomáhajú pri formovaní.
- Konzervačné látky – napríklad sorban draselný, ktorý predlžuje trvanlivosť.
- Prírodné a syntetické arómy – na zvýraznenie mandľovej chuti, najmä ak obsah mandlí nie je vysoký.
- Umelé farbivá – pre dosiahnutie výraznejšej farby, hlavne pri marcipánových dekoráciách.

Kde sa používa?
Marcipán sa najlepšie modeluje a vaľká keď má izbovú teplotu. Na prácu s ním je vhodné použiť jemne poprášený valček a dosku práškovým cukrom. Ak je príliš tvrdý stačí ho premiesiť rukami. Dajú sa z neho robiť pláty, guľky, valčeky, vykrajovať tvary, ale ak je viac stuhnutý sa dá nastrúhať do plniek. Najznámejším marcipánovým dezertom sú mozartove gule s pistáciami a čokoládou, no v cukrárstve má oveľa bohatšie využitie:
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Valčekom marcipánu naplňte napríklad vianočnú štólu s brusnicami.
- Poťahovanie tort – Marcipán sa vyvaľká na tenkú vrstvu a potom sa použije na pokrytie povrchu torty alebo koláča. Má lepšiu chuť ako poťahová hmota, ktorá je ale zasa pevnejšia, lepšie sa s ňou pracuje a má čisto bielu farbu, ktorá sa dá lepšie zafarbiť. Marcipán profi cukrári na poťahovanie tort neodporúčajú.
- Výroba figúrok a ozdôb – Marcipán sa dá ľahko tvarovať do rôznych foriem a figúrok (kvetov, zvieratiek či ornamentov), takže je ideálny na zdobenie. Na dosiahnutie detailov môžete použiť aj drobné náradie, ako modelovacie nožíky a štetce.
- Príprava marcipánových guľôčok a cukroviniek – Marcipán sa veľmi dobre tvaruje do malých guľôčok alebo iných tvarov. Často sa obaľuje v čokoláde, kakau, orechoch alebo práškovom cukre.
- Náplne do zákuskov – Môžete ho nakrájať na kúsky alebo nastrúhať a pridať ako plnku do krému v zákuskoch alebo do pečiva, napríklad do croissantov, briošiek, štóly, vianočky, bábovky, alebo rôznych koláčikov, ktorým dodá mandľovú chuť.
- Obaľovanie ovocia – Marcipánom môže obaliť väčšie kúsky sušeného ovocia, napríklad sliviek či marhúľ a vyrobiť si rýchly dezert. Prípadne nám naplňte datle.

Domáci marcipán môžete pripraviť z 200 g práškového cukru a 200 g najemno mletých mandlí. Pridajte 1 lyžicu mandľového likéru a pár kvapiek mandľovej arómy. Potom pridajte 1 lyžicu vody alebo vaječného bielka a vymieste rukami.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Marcipán je tvarovateľná hmota z mandlí a cukru, prípadne medu.
Ak je hmota príliš suchá, pridávajte postupne po kvapkách viac vody alebo bielka, kým nezískate mäkkú, ale kompaktnú hmotu. Marcipán vytvarujte napríklad do kocky a zabaľte do potravinárskej fólie, aby nevyschol. Skladujte ho v chladničke, kde vydrží 1 až 2 týždne. Marcipán sa dá pripraviť aj s medom. Táto verzia je síce drahšia, no lahodnejšia, kvalitnejšia i zdravšia.
Domáci marcipán s medom
príprava 20 minút
POTREBUJETE:
- 500 g mandlí bez šupky
- 10 lyžíc tekutého medu
- 4- 5 lyžičiek oleja z marhuľových jadierok (môže byť prípadne aj orechový)
- štipka morskej soli
- voda podľa potreby
POSTUP:
-
Mandle rozmixujte najemno. Dajte do misy, primiešajte med, olej a štipku soli. Rukou vymieste vláčne cesto.
-
Podľa potreby a konzistencie použitého medu môžete počas miesenia pridať trošku vody. Pridávajte ju postupne len po malých lyžičkách alebo po kvapkách a cesto zakaždým znova dôkladne premieste, aby vznikla tvárna a jednoliata hmota.
-
Z marcipánu môžete tvarovať guľôčky alebo bonbón rôznych tvarov a veľkostí podľa fantázie.