Reklama

Urobte si DOMÁCI MARCIPÁN: Nejde doň ani gram cukru, je fantastický!

Domáci marcipán vyrobíte z mandlí a cukru, prípadne medu. Môžete ho použiť do rôznych pečených i nepečených koláčov a zákuskov a bonbónov.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vyrobte chutný marcipán tento rok podomácky. Pohladí chuťové poháriky, dá priestor vašej fantázii a prekvapí vás, ako rýchlo a jednoducho sa dá pripraviť. Navyše, zaobídete sa bez cukru a umelých aróm.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tradičné KOLÁČIKY Z FORMIČIEK nesmú u vás na Vianoce chýbať: Najlepšie RECEPTY

    Čo je marcipán?

    Marcipán je sladká tvarovateľná cukrárska hmota vyrobená predovšetkým z mletých mandlí a cukru. Najkvalitnejší marcipán má podiel mandlí oproti cukru vyšší, čo zaručuje jeho prirodzenú chuť a vôňu bez potreby prídavných látok.

    Zdroj: Shutterstock

    Domáci marcipán vyrobíte z mandlí a cukru. V zdravej verzii použite namiesto cukru med.

    Anketa

    Máte radi marcipán?

    • Nemusím ho veľmi.22%
    • Milujem všetko marcipánové!77%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Tento jemný materiál sa často používa v cukrárstve na výrobu rôznych ozdôb, modelovanie figúrok či pokrývanie tort. Pre jeho mäkkú, tvarovateľnú konzistenciu a lahodnú chuť je obľúbený v cukrovinkách, bonbónoch, pečených aj nepečených koláčoch a zákuskoch.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Nepečené sviatočné DEZERTY Z KOŠÍČKOV: Ešte lepšie, než ŠUHAJDY!

      "Nepravý marcipán"

      Bežne dostupné marcipány v obchodoch často obsahujú aj ďalšie prísady, ktoré pomáhajú znížiť náklady, zlepšiť trvanlivosť a uľahčiť manipuláciu s produktom. Okrem mandlí a cukru môžu obsahovať aj rôzne prísady. Tie môžu chuť i textúru kupovaného marcipánu odlišovať od pravého.

      Zdroj: Shutterstock

      Domáci marcipán vyrobíte z mandlí a cukru.

      • Sója – často sa používajú ako lacnejšia náhrada mandlí, keďže majú podobnú konzistenciu, no je lacnejšia.
      • Emulgátory (napríklad sójový lecitín) – aby sa zložky dobre spojili a marcipán mal jemnú konzistenciu.
      • Stabilizátory a zahusťovadlá – napríklad škrob alebo karagenan, ktoré marcipánu dodávajú hustejšiu textúru a pomáhajú pri formovaní.
      • Konzervačné látky – napríklad sorban draselný, ktorý predlžuje trvanlivosť.
      • Prírodné a syntetické arómy – na zvýraznenie mandľovej chuti, najmä ak obsah mandlí nie je vysoký.
      • Umelé farbivá – pre dosiahnutie výraznejšej farby, hlavne pri marcipánových dekoráciách.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Najkrajšia torta Slovenska 2024: Vyhrala to táto opica!

        Kde sa používa?

        Marcipán sa najlepšie modeluje a vaľká keď má izbovú teplotu. Na prácu s ním je vhodné použiť jemne poprášený valček a dosku práškovým cukrom. Ak je príliš tvrdý stačí ho premiesiť rukami. Dajú sa z neho robiť pláty, guľky, valčeky, vykrajovať tvary, ale ak je viac stuhnutý sa dá nastrúhať do plniek. Najznámejším marcipánovým dezertom sú mozartove gule s pistáciami a čokoládou, no v cukrárstve má oveľa bohatšie využitie:

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Valčekom marcipánu naplňte napríklad vianočnú štólu s brusnicami.

        • Poťahovanie tort – Marcipán sa vyvaľká na tenkú vrstvu a potom sa použije na pokrytie povrchu torty alebo koláča. Má lepšiu chuť ako poťahová hmota, ktorá je ale zasa pevnejšia, lepšie sa s ňou pracuje a má čisto bielu farbu, ktorá sa dá lepšie zafarbiť. Marcipán profi cukrári na poťahovanie tort neodporúčajú.
        • Výroba figúrok a ozdôb – Marcipán sa dá ľahko tvarovať do rôznych foriem a figúrok (kvetov, zvieratiek či ornamentov), takže je ideálny na zdobenie. Na dosiahnutie detailov môžete použiť aj drobné náradie, ako modelovacie nožíky a štetce.
        • Príprava marcipánových guľôčok a cukroviniek – Marcipán sa veľmi dobre tvaruje do malých guľôčok alebo iných tvarov. Často sa obaľuje v čokoláde, kakau, orechoch alebo práškovom cukre.
        • Náplne do zákuskov – Môžete ho nakrájať na kúsky alebo nastrúhať a pridať ako plnku do krému v zákuskoch alebo do pečiva, napríklad do croissantov, briošiek, štóly, vianočky, bábovky, alebo rôznych koláčikov, ktorým dodá mandľovú chuť.
        • Obaľovanie ovocia – Marcipánom môže obaliť väčšie kúsky sušeného ovocia, napríklad sliviek či marhúľ a vyrobiť si rýchly dezert. Prípadne nám naplňte datle.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Talianske dezerty si viete upiecť aj doma: Užite si la dolce vita!

          Domáci marcipán môžete pripraviť z 200 g práškového cukru a 200 g najemno mletých mandlí. Pridajte 1 lyžicu mandľového likéru a pár kvapiek mandľovej arómy. Potom pridajte 1 lyžicu vody alebo vaječného bielka a vymieste rukami.

          Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

          Marcipán je tvarovateľná hmota z mandlí a cukru, prípadne medu.

          Ak je hmota príliš suchá, pridávajte postupne po kvapkách viac vody alebo bielka, kým nezískate mäkkú, ale kompaktnú hmotu. Marcipán vytvarujte napríklad do kocky a zabaľte do potravinárskej fólie, aby nevyschol. Skladujte ho v chladničke, kde vydrží 1 až 2 týždne. Marcipán sa dá pripraviť aj s medom. Táto verzia je síce drahšia, no lahodnejšia, kvalitnejšia i zdravšia.

          Domáci marcipán s medom

          príprava 20 minút

           

          POTREBUJETE:

          • 500 g mandlí bez šupky
          • 10 lyžíc tekutého medu
          • 4- 5 lyžičiek oleja z marhuľových jadierok (môže byť prípadne aj orechový)
          • štipka morskej soli
          • voda podľa potreby

           

          POSTUP:

          1. Mandle rozmixujte najemno. Dajte do misy, primiešajte med, olej a štipku soli. Rukou vymieste vláčne cesto.

          2. Podľa potreby a konzistencie použitého medu môžete počas miesenia pridať trošku vody. Pridávajte ju postupne len po malých lyžičkách alebo po kvapkách a cesto zakaždým znova dôkladne premieste, aby vznikla tvárna a jednoliata hmota.

          3. Z marcipánu môžete tvarovať guľôčky alebo bonbón rôznych tvarov a veľkostí podľa fantázie.

          Autor článku

          Mária Abrahámová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!