LOSOS Jeho mäso bohaté na tuk y je považované za mimor iadnu lahôdku. Perfektne sa hodí na údenie a grilovanie, pretože sa nevysuší. Môže sa však konzumovať aj na surovo – škandinávsky gravadlax je losos marinovaný v soli a cukre s kôprom.

Vermillon

LOSOSOVÉ lahôdky: Chutí vám ryba grilovaná či skôr surová?

Ryby sú zdravé, no aj tak ich štandardný Slovák zje za rok iba šesť kíl. A napríklad taký Islanďan až desaťkrát viac.

Lososové mäso bohaté na tuky je považované za mimoriadnu lahôdku. Perfektne sa hodí na údenie a grilovanie, pretože sa nevysuší. Môže sa však konzumovať aj na surovo – škandinávsky gravadlax je losos marinovaný v soli a cukre s kôprom.

LOSOSOVÉ FILETY S PIKANTNOU LEČOVOU ZELENINOU

d
Zdroj: Shutterstock

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

  • 500 až 600 g filiet lososa s kožou
  • 1 stredne veľká červená cibuľa
  • 3 papriky (farebné alebo zeleninové – ideálne mix)
  • 1 čili paprička
  • 4 väčšie paradajky
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica octu (vínneho, jablčného alebo liehového)
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • erstvé oregano
  • petržlenová alebo koriandrová vňať
  • cukor na dochutenie (nemusí byť)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 80 g bravčovej slaniny alebo olej

POSTUP:

  1. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Papriku (sladkú aj čili) očistite a nakrájajte na tenké pásiky. Ak chcete, papriku najprv ostrou škrabkou ošúpte, bude ľahšie stráviteľná. Paradajky pozdĺžne rozpoľte, zbavte semienok a nakrájajte na pásiky. Ak sa chcete zbaviť šupiek paradajky, vhoďte ich celé najskôr na pár sekúnd do vriacej vody a keď šupka povolí, schlaďte ich v studenej vode. Potom ich ošúpte.
  2. Ak použijete slaninu, nakrájajte ju na menšie kúsky a opečte na miernom plameni do chrumkava. Kúsky slaniny z panvice vyberte spolu s väčšinou vytopeného tuku. Ak slaninu nepoužívate, nalejte do panvice trochu oleja.
  3. Z ryby odstráňte šupiny, opláchnite ju, osušte kuchynskou papierovou utierkou a nakrájajte na porcie. Kožu na každej porcii jemne narežte a osoľte.
  4. Filety osmažte na mierne rozpálenom tuku najprv zo strany kože a potom aj z ostatných 3 strán. Väčšinu času by sa ryba mala v panvici opekať na koži. Dajte pozor na teplotu panvice, aby sa nespálila. Rybu vyberte a nechajte zatiaľ kožou navrch na tanieri. Lososa možno pripravovať ako steaky – vnútri môže zostať viac alebo menej ružový (vnútorná teplota meraná kuchynským teplomerom 50 až 55 °C).
  5.  Prebytočný tuk z panvice zlejte. Zvýšte teplotu a do horúceho oleja vhoďte nakrájanú cibuľu, osmažte ju do svetlohneda, pridajte cesnak nakrájaný na plátky a pásiky sladkej aj čili papriky. Všetko spolu za pravidelného miešania opražte. Ku koncu pridajte nakrájané paradajky, po chvíli ocot, sójovú omáčku a mleté korenie. Dobre premiešajte, dochuťte čerstvým oreganom, petržlenovou vňaťou, cukrom a soľou, ak treba. Podávajte s chlebom, so zemiakmi alebo aj s ryžou.

Kategórie