Sviatočné šaláty a pečená ryba: Mix rýb a pravý slovenský zemiakový šalát, mňam!

Matej Kalina

Sviatočné šaláty a pečená ryba: Mix rýb a pravý slovenský zemiakový šalát, mňam!

J12: Sviatočné šaláty a pečená ryba

Mix pečených rýb v citrónovej strúhanke

Potrebujeme:

  • 800 g chladených rýb (kapor, zubáč, treska, ostriež)
  • 250 g bieleho hriankového chleba (alebo panko strúhanka)
  • 1 biocitrón
  • 150 g hladkej múky
  • 2-3 vajcia 
  • 40-50 ml piva
  • 120 g masla (najlepšie prepusteného)
  • soľ

Postup:

  1. Z hriankového chleba odkrojte okraje a zvyšok rozmixujte na strúhanku. Zmiešajte s nastrúhanou citrónovou kôrou. Ryby nakrájajte na menšie kusy, osušte, osoľte a obaľte v múke, potom v rozšľahaných vajíčkach zmiešaných s pivom a nakoniec v ochutenej strúhanke. Zbytočne ju netlačte na ryby a prebytočnú strúhanku oklepte. Trojobal tak ostane nadýchaný. 
  2. Obalené ryby rozložte na papier na pečenie. Rúru vyhrejte na 200 °C a dajte do nej rozpáliť plech. Ryby potrite rozpusteným maslom a preložte s papierom na rozpálený plech. Pečte 5-7 minút podľa veľkosti porcií. Keď ich povrch zozlatne, ryby otočte, opäť potrite maslom a dopečte. Podávajte so zemiakovým šalátom.

Slovenský zemiakový šalát

Potrebujeme:

  • 800 g zemiakov typu B
  • 3 väčšie cibule • voda • ocot
  • cukor • 6 sterilizovaných uhoriek 
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Cibuľu očistite a nakrájajte na polmesiačiky – plátky. Z vody, octu a cukru pripravte zálievku a dajte ju zovrieť. Pridajte nakrájanú cibuľu a odstavte.
  2. Zemiaky očistite, nakrájajte na plátky, primiešajte nakrájané uhorky a zalejte ešte horúcou zálievkou. Nakoniec šalát osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. Nechajte ho odležať v chladničke, najlepšie cez noc.

Zemiakový šalát s majonézou

Potrebujeme:

  • 4 veľké zemiaky typu A (asi 600 g)
  • 1-2 väčšie mrkvy
  • 80 g zeleru 
  • 1 petržlen
  • 160 g sterilizovaných uhoriek
  • 6 lyžíc majonézy
  • 2 lyžičky plnotučnej horčice
  • nálev z uhoriek podľa chuti (alebo ocot s vodou) 
  • pol cibule
  • 4 vajcia uvarené natvrdo
  • soľ, mleté korenie

Postup:

  1. Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode a ešte vlažné ich ošúpte. Koreňovú zeleninu očistite, uvarte a nechajte vychladnúť. Potom ju aj so zemiakmi nakrájajte na drobné kocky. Pridajte uhorky nakrájané na malé kocky, majonézu, horčicu, soľ, korenie a dobre premiešajte. 
  2. Prilejte trochu nálevu z uhoriek (alebo ocot s vodou) a pridajte cibuľu nakrájanú na drobno. Dobre premiešajte a nakoniec jemne zapracujte uvarené vajcia nakrájané na drobno. Šalát ochuťte soľou a korením a nechajte ho na noc odležať v chladničke.

Kategórie