Lepšie a ľahšie, než žemľovka! Pomíňajte staré croissanty v tomto recepte
21. 1. 2025, 16:01

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Ako zužitkovať staré croissanty alebo iné sladké pečivo? Vyskúšajte náš recept na zapečené croissanty s vanilkovým krémom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Viktor Kalivoda
Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Galéria k článku
9 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Domáci croissant a jeho výroba: Skúsite? Je to ľahkéKaždému sa občas stane, že nestihne minúť pečivo v stave najväčšej čerstvosti. Jednoduchý a chutný spôsob, ako spotrebovať staršie pečivo je zapiecť ho a poliať vanilkovým krémom. Nemusíte na to použiť iba croissanty, ale dobre vám poslúžia aj makovky alebo iné sladké pečivo.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zapečené croissanty s vanilkovým krémom.
ZAPEČENÉ CROISSANTY S VANILKOVÝM KRÉMOM
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 160 g masla izbovej teploty + na vymazanie formy
- 80 g krupicového cukru
- 5 vajec L
- 500 ml šľahačkovej smotany
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
- 6 veľkých croissantov
- 250 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
Na vanilkový krém:
- 4 žĺtky
- 25 g kukuričného škrobu
- 3 lyžice krupicového cukru
- 500 ml mlieka
POSTUP:
- Vyšľahajte maslo s cukrom na svetlú penu. Po jednom zapracujte vajíčka. Pridajte smotanu, vanilku, soľ a premiešajte.
- Do maslom vymazanej zapekacej misy poukladajte natrhané croissanty. Posypte ich čučoriedkami a zalejte pripravenou zmesou. Misu vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Ak by pri pečení začal povrch croissantov rýchlo hnednúť, prikryte ich alobalom a dopečte.
- Zatiaľ si pripravte vanilkový krém. Do misy dajte žĺtky, škrob, cukor a dobre rozmiešajte. Za stáleho miešania zalejte žĺtkovú zmes mliekom zohriatym pod bod varu. Keď sa teploty vyrovnajú, prelejte zmes do hrnca a za stáleho miešania uvarte krém.
- Porcie polejte vanilkovým krémom a vychutnajte si túto dobrotu.