Starý CHLIEB A PEČIVO nevyhadzujte: Urobíte z neho tieto skvelé dobroty
8. 3. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Priznávame, ceny pečiva nás opäť prinútili prehodnotiť postoj k zvyškom chleba, sendviča či vianočky, ktoré sme doma nestihli zjesť za čerstva. A veľmi nás teší, že ho dokážeme zužitkovať do poslednej omrvinky aj v týchto nových dobrotách.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Brusnicové mafiny z vianočky
12 kusov, príprava 10 minút, pečenie 35 minút
Potrebujete:
- 1 staršia vianočka
- 500 ml mlieka
- 4 vajcia
- 160 ml kryštálového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžicu brandy (nemusí byť)
- 125 ml rozpusteného masla
- 60 g hladkej múky
- 1 lyžicu kypriaceho prášku
- štipku soli";i:10;s:33:"štvrť lyžičky mletej škorice";i:11;s:24:"80 g sušených brusníc";i:12;s:8:"1 jablko";i:13;s:44:"práškový cukor s kakaom na posypanie
POSTUP
- Rúru predhrejte na 180 °C. Papierovými košíčkami vyložte plech na mafiny.
- Vianočku nakrájajte na malé kocky a nasypte do veľkej misy (asi hrsť kociek odložte bokom). Pridajte mlieko a nechajte 3 minúty postáť, potom premiešajte a nechajte tekutinu vsiaknuť. Primiešajte vajcia, cukor, vanilkový extrakt, brandy a rozpustené maslo.
- V malej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ a škoricu a zmes pridajte k vlhkým surovinám. Prisypte brusnice, na malé kocky nakrájané jablko a dobre premiešajte. Vmiešajte aj odložené kocky vianočky.
- Veľkou naberačkou na zmrzlinu alebo lyžicou naplňte každý papierový košíček až po okraj. Pečte 35 minút alebo kým mafiny nie sú zlatisté. Nechajte vychladnúť 5 minút, vyberte ich z formy a poprášte ochuteným práškovým cukrom.
Zostal vám toastový chlieb? Urobte si škoricové hranolčeky. Recept je TU >>>

Škoricové hranolčeky z hriankového chleba
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Škoricové hranolčeky z hriankového chleba.
4 porcie, príprava 10 minút, pečenie 8 minút
Potrebujete:
- 500 g staršieho hriankového chleba
- 8-10 lyžíc roztopeného masla
- 4 lyžice kryštálového cukru + lyžicu na posypanie
- 1-2 lyžičky škorice
POSTUP
- Rúru predhrejte na 180 °C. Chleby nakrájajte na hranolčeky široké asi 2,5 cm. Dajte ich do misy a pokvapkajte roztopeným maslom. Druhou rukou ich súčasne premiešavajte, aby boli poliate čo najrovnomernejšie.
- Štyri lyžice cukru zmiešajte so škoricou. Posypte ním hriankové hranolčeky, premiešajte a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte 5 až 8 minút do zlatista a do chrumkava. Ešte horúce posypte zvyšnou 1 lyžicou cukru a môžete podávať.

Raňajkové misky z bieleho chleba
4 porcie, príprava 15 minút, pečenie 45 minút
Potrebujete:
- 1 veľkú šalotku alebo cibuľu
- 4-6 hrubých plátkov staršieho bieleho chleba
- 400 g blanšírovanej brokolice
- 200 g syra čedar
- 150 g prerastenej slaniny
- 4 vajcia
- 250 ml mlieka (podľa potreby viac)
- štvrť lyžičky horčicových semienok
- soľ, mleté čierne korenie
- maslo alebo olej
POSTUP
- Cibuľu (šalotku) očistite a nahrubo nastrúhajte. V strednej panvici na miernom plameni rozohrejte maslo a pridajte cibuľu. Za občasného miešania opekajte 5 minút. Odstavte z ohňa.
- Chlieb nakrájajte na malé kocky a dajte do veľkej misy. Pridajte opečenú cibuľu, tri štvrtiny oblanšírovanej brokolice rozobratej na ružičky, 150 g syra, nakrájanú slaninu (trochu si odložte na posypanie).
- Vajcia, mlieko, v mažiari podrvené zrniečka horčice, soľ a korenie vymiešajte do hladka. Nalejte na chlieb v mise a miešajte, aby sa kocky rovnomerne obalili. Zmes preložte do vymastených zapekacích misiek alebo pekáča, vrch posypte zvyšnou brokolicou a slaninou. Prikryte a dajte do chladničky aspoň na 6 hodín alebo na celú noc.
- Predhrejte rúru na 180° C. Zapekacie misky odkryte a posypte zvyšným syrom. Pečte do zlatista asi 20-40 minút podľa toho, či zapekáte menšie množstvo v miskách alebo väčšie v pekáči. Dobrú chuť!

Zdroj: NMH
Sviatočná sendvičová plnka
1 plech, príprava 15 minút, pečenie 50 minút
Potrebujete:
- 1 sendvič nakrájaný na kocky
- 2 lyžice masla
- 2-3 cibule
- 3 mrkvy
- stonkový zeler (podľa chuti
- zeleninový vývar (podľa potreby)
- 1-2 vajcia
- za hrsť petržlenovej vňate
- tymian
- slané maslo";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Sendvič nakrájajte na malé kocky, dajte ich do pekáčika a pri 180 °C pečte asi 10 minút. Kým sa pečú, vo veľkej panvici rozohrejte maslo a do mäkka na ňom opečte nakrájané cibule.
- Očistené, umyté a na kolieska nakrájané mrkvy (môžete ich aj nahrubo nastrúhať) a nakrájaný stonkový zeler pridajte k opečenej cibuli. Zeleninu ďalej krátko opekajte. Osoľte a okoreňte. Zalejte malým množstvom vývaru.
- K sendvičovým kockám opečeným dochrumkava primiešajte vajcia a opečenú vychladnutú zeleninu, nakrájanú petržlenovú vňať a tymian. Zalejte malým množstvom vývaru a premiešajte.
- Pekáč dajte do rúry a pečte 20 minút. Potom vyberte, premiešajte, znovu zalejte vývarom a pečte ďalších 10 minút. Vyberte a navrch nakrájajte kúsky slaného masla. Dopekajte ešte 10 minút.
V Dobrom jedle vždy nájdete chutné a overené recepty: