Reklama

Starý CHLIEB A PEČIVO nevyhadzujte: Urobíte z neho tieto skvelé dobroty

Mafiny zo starej vianočky.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Priznávame, ceny pečiva nás opäť prinútili prehodnotiť postoj k zvyškom chleba, sendviča či vianočky, ktoré sme doma nestihli zjesť za čerstva. A veľmi nás teší, že ho dokážeme zužitkovať do poslednej omrvinky aj v týchto nových dobrotách.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tak tento MARHUĽOVÝ KOLÁČ zmizne z plechu raz dva! TEASER

    Brusnicové mafiny z vianočky

    12 kusov, príprava 10 minút, pečenie 35 minút

    Potrebujete:

    • 1 staršia vianočka 
    • 500 ml mlieka
    • 4 vajcia
    • 160 ml kryštálového cukru
    • 2 lyžičky vanilkového extraktu 
    • 1 lyžicu brandy (nemusí byť)
    • 125 ml rozpusteného masla
    • 60 g hladkej múky
    • 1 lyžicu kypriaceho prášku 
    • štipku soli";i:10;s:33:"štvrť lyžičky mletej škorice";i:11;s:24:"80 g sušených brusníc";i:12;s:8:"1 jablko";i:13;s:44:"práškový cukor s kakaom na posypanie

    POSTUP

    1. Rúru predhrejte na 180 °C. Papierovými košíčkami vyložte plech na mafiny.
    2. Vianočku nakrájajte na malé kocky a nasypte do veľkej misy (asi hrsť kociek odložte bokom). Pridajte mlieko a nechajte 3 minúty postáť, potom premiešajte a nechajte tekutinu vsiaknuť. Primiešajte vajcia, cukor, vanilkový extrakt, brandy a rozpustené maslo.
    3. V malej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ a škoricu a zmes pridajte k vlhkým surovinám. Prisypte brusnice, na malé kocky nakrájané jablko a dobre premiešajte. Vmiešajte aj odložené kocky vianočky.
    4. Veľkou naberačkou na zmrzlinu alebo lyžicou naplňte každý papierový košíček až po okraj. Pečte 35 minút alebo kým mafiny nie sú zlatisté. Nechajte vychladnúť 5 minút, vyberte ich z formy a poprášte ochuteným práškovým cukrom.

    Zostal vám toastový chlieb? Urobte si škoricové hranolčeky. Recept je TU >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Budete ich milovať! Vysmážané CHURROS s teplou čokoládou sú neodolateľné! TEASER

      Škoricové hranolčeky z hriankového chleba

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Škoricové hranolčeky z hriankového chleba.

      4 porcie, príprava 10 minút, pečenie 8 minút

      Potrebujete:

      • 500 g staršieho hriankového chleba
      • 8-10 lyžíc roztopeného masla
      • 4 lyžice kryštálového cukru + lyžicu na posypanie
      • 1-2 lyžičky škorice

      POSTUP

      1. Rúru predhrejte na 180 °C. Chleby nakrájajte na hranolčeky široké asi 2,5 cm. Dajte ich do misy a pokvapkajte roztopeným maslom. Druhou rukou ich súčasne premiešavajte, aby boli poliate čo najrovnomernejšie.
      2. Štyri lyžice cukru zmiešajte so škoricou. Posypte ním hriankové hranolčeky, premiešajte a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
      3. Pečte 5 až 8 minút do zlatista a do chrumkava. Ešte horúce posypte zvyšnou 1 lyžicou cukru a môžete podávať.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Vyskúšajte chutný kukuricový šalát podľa Blue Grandma

        Raňajkové misky z bieleho chleba

        4 porcie, príprava 15 minút, pečenie 45 minút

        Potrebujete:

        • 1 veľkú šalotku alebo cibuľu
        • 4-6 hrubých plátkov staršieho bieleho chleba
        • 400 g blanšírovanej brokolice
        • 200 g syra čedar
        • 150 g prerastenej slaniny
        • 4 vajcia
        • 250 ml mlieka (podľa potreby viac)
        • štvrť lyžičky horčicových semienok
        • soľ, mleté čierne korenie
        • maslo alebo olej

        POSTUP

        1. Cibuľu (šalotku) očistite a nahrubo nastrúhajte. V strednej panvici na miernom plameni rozohrejte maslo a pridajte cibuľu. Za občasného miešania opekajte 5 minút. Odstavte z ohňa.
        2. Chlieb nakrájajte na malé kocky a dajte do veľkej misy. Pridajte opečenú cibuľu, tri štvrtiny oblanšírovanej brokolice rozobratej na ružičky, 150 g syra, nakrájanú slaninu (trochu si odložte na posypanie).
        3. Vajcia, mlieko, v mažiari podrvené zrniečka horčice, soľ a korenie vymiešajte do hladka. Nalejte na chlieb v mise a miešajte, aby sa kocky rovnomerne obalili. Zmes preložte do vymastených zapekacích misiek alebo pekáča, vrch posypte zvyšnou brokolicou a slaninou. Prikryte a dajte do chladničky aspoň na 6 hodín alebo na celú noc.
        4. Predhrejte rúru na 180° C. Zapekacie misky odkryte a posypte zvyšným syrom. Pečte do zlatista asi 20-40 minút podľa toho, či zapekáte menšie množstvo v miskách alebo väčšie v pekáči. Dobrú chuť!
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Slávne LEPNÍKY Z HRUŠOVA: Dostali sme pre vás RECEPT! Teaser
          Zdroj: NMH

          Sviatočná sendvičová plnka

          1 plech, príprava 15 minút, pečenie 50 minút

          Potrebujete:

          • 1 sendvič nakrájaný na kocky
          • 2 lyžice masla
          • 2-3 cibule
          • 3 mrkvy
          • stonkový zeler (podľa chuti
          • zeleninový vývar (podľa potreby)
          • 1-2 vajcia
          • za hrsť petržlenovej vňate
          • tymian
          • slané maslo";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

          POSTUP

          1. Sendvič nakrájajte na malé kocky, dajte ich do pekáčika a pri 180 °C pečte asi 10 minút. Kým sa pečú, vo veľkej panvici rozohrejte maslo a do mäkka na ňom opečte nakrájané cibule.
          2. Očistené, umyté a na kolieska nakrájané mrkvy (môžete ich aj nahrubo nastrúhať) a nakrájaný stonkový zeler pridajte k opečenej cibuli. Zeleninu ďalej krátko opekajte. Osoľte a okoreňte. Zalejte malým množstvom vývaru.
          3. K sendvičovým kockám opečeným dochrumkava primiešajte vajcia a opečenú vychladnutú zeleninu, nakrájanú petržlenovú vňať a tymian. Zalejte malým množstvom vývaru a premiešajte.
          4. Pekáč dajte do rúry a pečte 20 minút. Potom vyberte, premiešajte, znovu zalejte vývarom a pečte ďalších 10 minút. Vyberte a navrch nakrájajte kúsky slaného masla. Dopekajte ešte 10 minút.

          V Dobrom jedle vždy nájdete chutné a overené recepty: