Koláče BEZ VAJEC: Super RECEPTY od cukrárky ich nepotrebujú!
13. 3. 2024, 13:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)
Ak vám vajcia nerobia dobre a vyradili ste ich z jedálnička, neznamená to, že musíte prestať maškrtiť. Je množstvo koláčikov, ktoré pre dokonalú chuť nepotrebujú ani kúsok vajíčka. Tieto od cukrárky Veroniky z Dobrého jedla budete milovať!
BROWNIES S POMARANČMI
9 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Brownies s pomarančmi.
Potrebujete:
- 180 g hladkej múky
- 10 g kypriaceho prášku
- pol lyžičky soli
- 3 lyžice kakaa holandského typu + na ozdobenie
- 120 g práškového cukru
- 200 g čokolády 54 %
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka
- 60 ml mlieka
- 5 lyžíc slnečnicového oleja
- kôra z jedného pomaranča + na ozdobenie
POSTUP:
- Zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ, kakao a cukor.
- Nad vodnou parou v žiaruvzdornej miske roztopte čokoládu. Pridajte kondenzované mlieko, obyčajné mlieko, olej, pomarančovú kôru a dobre premiešajte.
- Do čokoládovej zmesi vsypte múkovú zmes a zapracujte. Hmotu vylejte do formy 24 x 24 cm, ktorú ste vyložili papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrite po celej forme a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 30 minút.
- Nechajte vychladnúť a môžete podávať ozdobené kakaom a pomarančovou kôrou.

TVAROHOVÝ KOLÁČ
15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30 AŽ 35 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Tvarohový koláč.
Potrebujete:
Na cesto:
- 250 g hrubej múky
- 2 lyžice práškového cukru
- štipka soli
- 150 g masla
- 10 g čerstvého droždia
- 1 lyžica mlieka
Na plnku:
- 750 g jemného tučného tvarohu
- 1 a pol lyžice kukuričného škrobu
- 4 až 5 lyžíc práškového cukru
- 50 g hrozienok
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- citrónová kôra z jedného bio citróna
POSTUP:
- Do kuchynského robota vsypte múku, 1 lyžicu cukru, soľ, maslo nakrájané na kocky a vypracujte do konzistencie mrveničky.
- V miske vymiešajte mlieko s droždím a s lyžicou cukru. Zmes pridajte k múke a vypracujte hladké cesto. Nechajte prikryté 30 minút oddýchnuť. Následne cesto rozdeľte na polovicu a rozvaľkajte na veľkosť formy, približne 24 x 24 cm. Formu vyložte papierom na pečenie a uložte prvý plát cesta. Na cesto vylejte tvarohovú náplň, ktorú si pripravíte zmiešaním všetkých surovín. Náplň prikryte druhým plátom cesta, ktoré jemne popichajte.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 až 35 minút, tak aby povrch koláča bol pekne zlatý.
- Koláč nechajte úplne vychladnúť, posypte práškovým cukrom a rozkrájajte.

JABLČNÍK
10 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 AŽ 50 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Jablčník.
Potrebujete:
- 5 stredne veľkých jabĺk
- 2 až 3 lyžice citrónovej šťavy
- 160 g krupice
- 130 g hladké múky
- 180 g krupicového cukru
- 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
- 30 g masla
- 200 ml mlieka
- práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Jablka umyte, ošúpte, nastrúhajte na hrubom strúhadle a pokvapkajte citrónovou šťavou. Jablká rozdeľte na 3 časti.
- V mise zmiešajte krupicu, múku, cukor a kypriaci prášok. Túto zmes rozdeľte na 4 približne rovnaké časti.
- Dno formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie. Na dno nasypte prvú časť múkovej zmesi a posypte jednou časťou jabĺk. Pokračujte vo vrstvení, tak, že posledná vrstva bude múková.
- Do hrnca dajte maslo, mlieko a zohrievajte, kým sa maslo nerozpustí. Potom zmesou rovnomerne zalejte koláč a jemne popichajte špajdľou až na dno, aby mlieko s maslom nasiaklo do celého koláča.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 45 až 50 minút. Po upečení, nechajte koláč vychladnúť, posypte práškovým cukrom a následne nakrájajte.

SLIVKOVO-TYMIANOVÝ KOLÁČ
10 AŽ 12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Slivkovo - tymianový koláč.
Potrebujete:
Na koláč:
- 100 g mandľovej múky
- 80 g ryžovej múky
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
- 250 g hustého jogurtu
- 120 g krupicového cukru
- 120 ml slnečnicového oleja
- 1 a pol lyžičky vanilkového extraktu
- kôra z jedného citróna
- 1 lyžica citrónovej šťavy";i:10;s:29:"zavárané polovičky sliviek
Na citrónový tymianový sirup:
- kôra z jedného citróna
- 80 ml citrónovej šťavy
- 120 g krupicového cukru
- 4 vetvičky tymianu
POSTUP:
- Obe múky, sódu bikarbónu, kypriaci prášok premiešajte.
- V druhej mise zmiešajte jogurt, cukor, olej, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a šťavu. Pridajte suchú zmes a premiešajte, tak aby neboli v ceste žiadne hrudky.
- Dno formy s rozmerom 22 cm vyložte papierom na pečenie. Na dno do kruhu poukladajte polovičky sliviek a zalejte pripraveným cestom. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 180 °C a dopečte ešte 30 minút. Urobte test špajdľou.
- Kým sa koláč pečie, pripravte si tymianový sirup. Do hrnčeka dajte všetky suroviny, priveďte do varu, znížte teplotu a varte do zhustnutia na konzistenciu sirupu.
- Po upečení nechajte koláč približne 10 minút chladnúť, pomocou noža uvoľnite okraje koláča od formy a následne ho preklopte na servírovací tanier. Odstráňte papier na pečenie a ešte teplý koláč popichajte špajdľou a polejte tymianovým sirupom. Servírujte ozdobený vetvičkami tymianu.