Reklama

Koláče BEZ VAJEC: Super RECEPTY od cukrárky ich nepotrebujú!

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ak vám vajcia nerobia dobre a vyradili ste ich z jedálnička, neznamená to, že musíte prestať maškrtiť. Je množstvo koláčikov, ktoré pre dokonalú chuť nepotrebujú ani kúsok vajíčka. Tieto od cukrárky Veroniky z Dobrého jedla budete milovať!

BROWNIES S POMARANČMI

9 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Brownies s pomarančmi.

Potrebujete:

  • 180 g hladkej múky
  • 10 g kypriaceho prášku
  • pol lyžičky soli
  • 3 lyžice kakaa holandského typu + na ozdobenie
  • 120 g práškového cukru
  • 200 g čokolády 54 %
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka
  • 60 ml mlieka
  • 5 lyžíc slnečnicového oleja
  • kôra z jedného pomaranča + na ozdobenie

POSTUP:

  1. Zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ, kakao a cukor.
  2. Nad vodnou parou v žiaruvzdornej miske roztopte čokoládu. Pridajte kondenzované mlieko, obyčajné mlieko, olej, pomarančovú kôru a dobre premiešajte.
  3. Do čokoládovej zmesi vsypte múkovú zmes a zapracujte. Hmotu vylejte do formy 24 x 24 cm, ktorú ste vyložili papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrite po celej forme a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 30 minút.
  4. Nechajte vychladnúť a môžete podávať ozdobené kakaom a pomarančovou kôrou.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nebesky dobrý CHEESECAKE: Vyberte si podľa vašej chuti

    TVAROHOVÝ KOLÁČ

    15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30 AŽ 35 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Tvarohový koláč.

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 250 g hrubej múky
    • 2 lyžice práškového cukru
    • štipka soli
    • 150 g masla
    • 10 g čerstvého droždia
    • 1 lyžica mlieka

    Na plnku:

    • 750 g jemného tučného tvarohu
    • 1 a pol lyžice kukuričného škrobu
    • 4 až 5 lyžíc práškového cukru
    • 50 g hrozienok
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • citrónová kôra z jedného bio citróna

    POSTUP:

    1. Do kuchynského robota vsypte múku, 1 lyžicu cukru, soľ, maslo nakrájané na kocky a vypracujte do konzistencie mrveničky.
    2. V miske vymiešajte mlieko s droždím a s lyžicou cukru. Zmes pridajte k múke a vypracujte hladké cesto. Nechajte prikryté 30 minút oddýchnuť. Následne cesto rozdeľte na polovicu a rozvaľkajte na veľkosť formy, približne 24 x 24 cm. Formu vyložte papierom na pečenie a uložte prvý plát cesta. Na cesto vylejte tvarohovú náplň, ktorú si pripravíte zmiešaním všetkých surovín. Náplň prikryte druhým plátom cesta, ktoré jemne popichajte.
    3. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 až 35 minút, tak aby povrch koláča bol pekne zlatý.
    4. Koláč nechajte úplne vychladnúť, posypte práškovým cukrom a rozkrájajte.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      LEGENDY MEDZI TORTAMI: Dobošova, Pavlovovej, schwarzwaldská aj sacherka!

      JABLČNÍK

      10 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 AŽ 50 MINÚT

      Potrebujete:

      • 5 stredne veľkých jabĺk
      • 2 až 3 lyžice citrónovej šťavy
      • 160 g krupice
      • 130 g hladké múky
      • 180 g krupicového cukru
      • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
      • 30 g masla
      • 200 ml mlieka
      • práškový cukor na posypanie

      POSTUP:

      1. Jablka umyte, ošúpte, nastrúhajte na hrubom strúhadle a pokvapkajte citrónovou šťavou. Jablká rozdeľte na 3 časti.
      2. V mise zmiešajte krupicu, múku, cukor a kypriaci prášok. Túto zmes rozdeľte na 4 približne rovnaké časti.
      3. Dno formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie. Na dno nasypte prvú časť múkovej zmesi a posypte jednou časťou jabĺk. Pokračujte vo vrstvení, tak, že posledná vrstva bude múková.
      4. Do hrnca dajte maslo, mlieko a zohrievajte, kým sa maslo nerozpustí. Potom zmesou rovnomerne zalejte koláč a jemne popichajte špajdľou až na dno, aby mlieko s maslom nasiaklo do celého koláča.
      5. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 45 až 50 minút. Po upečení, nechajte koláč vychladnúť, posypte práškovým cukrom a následne nakrájajte.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Svieža Sladká výzva od Aďky s pistáciami a malinami

        SLIVKOVO-TYMIANOVÝ KOLÁČ

        10 AŽ 12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Slivkovo - tymianový koláč.

        Potrebujete:

        Na koláč:

        • 100 g mandľovej múky
        • 80 g ryžovej múky
        • pol lyžičky sódy bikarbóny
        • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
        • 250 g hustého jogurtu
        • 120 g krupicového cukru
        • 120 ml slnečnicového oleja
        • 1 a pol lyžičky vanilkového extraktu
        • kôra z jedného citróna
        • 1 lyžica citrónovej šťavy";i:10;s:29:"zavárané polovičky sliviek

        Na citrónový tymianový sirup:

        • kôra z jedného citróna
        • 80 ml citrónovej šťavy
        • 120 g krupicového cukru
        • 4 vetvičky tymianu

        POSTUP:

        1. Obe múky, sódu bikarbónu, kypriaci prášok premiešajte.
        2. V druhej mise zmiešajte jogurt, cukor, olej, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a šťavu. Pridajte suchú zmes a premiešajte, tak aby neboli v ceste žiadne hrudky.
        3. Dno formy s rozmerom 22 cm vyložte papierom na pečenie. Na dno do kruhu poukladajte polovičky sliviek a zalejte pripraveným cestom. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 180 °C a dopečte ešte 30 minút. Urobte test špajdľou.
        4. Kým sa koláč pečie, pripravte si tymianový sirup. Do hrnčeka dajte všetky suroviny, priveďte do varu, znížte teplotu a varte do zhustnutia na konzistenciu sirupu.
        5. Po upečení nechajte koláč približne 10 minút chladnúť, pomocou noža uvoľnite okraje koláča od formy a následne ho preklopte na servírovací tanier. Odstráňte papier na pečenie a ešte teplý koláč popichajte špajdľou a polejte tymianovým sirupom. Servírujte ozdobený vetvičkami tymianu.

        Vyskúšajte viac sladkých receptov z Dobrého jedla:

        Autor článku

        Veronika Kollárová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.