Kajenské korenie mu dá inú chuť: Marinované pečené kura
21. 3. 2016, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:11)

Kajenské korenie mu dá inú chuť: Marinované pečené kura
- Dĺžka prípravy (min): 90
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks soľ
- 1 lyžica kajenského korenia
- 1 lyžica sušeného oregana
- 2 ks strúčiky cesnaku
- 1 ks bobkový list
- 2 ks vetvičky tymianu
- 1 lyžica celého čierneho korenia
- 100 ml jablkovej šťavy (džúsu)
- 1 ks kurča ( 1,4 kg)
- 800 g väčších zemiakov";i:10;s:42:"2 ks hlavičky cesnaku (najlepšie mladé)";i:11;s:25:"2 ks vetvičky rozmarínu";i:12;s:26:"6 lyžíc olivového oleja";i:13;s:17:"1 ks morská soľ";i:14;s:27:"1 ks mleté čierne korenie
Postup
Krok 1
Soľ, kajenské korenie, oregano, očistené strúčiky cesnaku, bobkový list, tymian a celé čierne korenie dáme do hrnca. Prilejeme liter vody, jablkovú šťavu a prevaríme. Nálev odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Dve veľké vrecúška na mrazenie (alebo nejaké pevnejšie) vložíme jedno do druhého, dovnútra dáme umyté a osušené kurča a prilejeme vychladnutý nálev. Vrecúška dobre uzavrieme. Kurča necháme v chladničke 24 hodín marinovať.
Krok 2
Zemiaky očistíme a pokrájame na mesiačiky. Vhodíme do vriacej osolenej vody a povaríme 6 až 8 minút. Scedíme a v sitku necháme odkvapkať.
Krok 3
Kurča vyberieme z marinády, necháme odkvapkať a osušíme. Pozdĺž chrbtice po dĺžke rozrežeme tak, aby sme ho mohli rozložiť na plech naplocho – narezané kura roztvoríme a rozrezanou stranou položíme na plech. Zo strany pŕs silno pritlačíme.
Krok 4
Na plech dáme hlávky cesnaku prekrojené na polovice, rozložíme predvarené zemiaky a pridáme vetvičky rozmarínu. Pokvapkáme 2 lyžicami olivového oleja, zemiaky ochutíme morskou soľou a mletým čiernym korením. Rúru vyhrejeme na 210/190 stupňov Celzia, plech vložíme do stredu a kura pečieme asi 80 minút.