Reklama

Kajenské korenie mu dá inú chuť: Marinované pečené kura

Reklama

Kajenské korenie mu dá inú chuť: Marinované pečené kura

  • Dĺžka prípravy (min): 90
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 1 ks soľ
  • 1 lyžica kajenského korenia
  • 1 lyžica sušeného oregana
  • 2 ks strúčiky cesnaku
  • 1 ks bobkový list
  • 2 ks vetvičky tymianu
  • 1 lyžica celého čierneho korenia
  • 100 ml jablkovej šťavy (džúsu)
  • 1 ks kurča ( 1,4 kg)
  • 800 g väčších zemiakov";i:10;s:42:"2 ks hlavičky cesnaku (najlepšie mladé)";i:11;s:25:"2 ks vetvičky rozmarínu";i:12;s:26:"6 lyžíc olivového oleja";i:13;s:17:"1 ks morská soľ";i:14;s:27:"1 ks mleté čierne korenie

Postup

Krok 1

Soľ, kajenské korenie, oregano, očistené strúčiky cesnaku, bobkový list, tymian a celé čierne korenie dáme do hrnca. Prilejeme liter vody, jablkovú šťavu a prevaríme. Nálev odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Dve veľké vrecúška na mrazenie (alebo nejaké pevnejšie) vložíme jedno do druhého, dovnútra dáme umyté a osušené kurča a prilejeme vychladnutý nálev. Vrecúška dobre uzavrieme. Kurča necháme v chladničke 24 hodín marinovať.

Krok 2

Zemiaky očistíme a pokrájame na mesiačiky. Vhodíme do vriacej osolenej vody a povaríme 6 až 8 minút. Scedíme a v sitku necháme odkvapkať.

Krok 3

Kurča vyberieme z marinády, necháme odkvapkať a osušíme. Pozdĺž chrbtice po dĺžke rozrežeme tak, aby sme ho mohli rozložiť na plech naplocho – narezané kura roztvoríme a rozrezanou stranou položíme na plech. Zo strany pŕs silno pritlačíme.

Krok 4

Na plech dáme hlávky cesnaku prekrojené na polovice, rozložíme predvarené zemiaky a pridáme vetvičky rozmarínu. Pokvapkáme 2 lyžicami olivového oleja, zemiaky ochutíme morskou soľou a mletým čiernym korením. Rúru vyhrejeme na 210/190 stupňov Celzia, plech vložíme do stredu a kura pečieme asi 80 minút.