Galteka s kozím syrom, hruškami a orechmi

archív

HRUŠKOVÉ hody: GALETKA s kozím syrom, hruškami a orechmi, geniálne!

Poznáte príbeh českej maratónskej bežkyne Kateřiny Antošovej? Pred rokmi spadla z hrušky na konci svojej záhrady.

Čítajte viac
HRUŠKOVÝ koláč s orechovou posýpkou: Ovocie nechajte čo najväčšie

Zo zberu sa vrátila domov až po pol roku, na vozíku. Dnes je z nej najlepšia handbikerka na svete! a svojou vnútornou silou motivuje hendikepovaných po celej zemeguli. Nemáme slov. My sa bez hrušiek v kuchyni však ani nehneme.

Galetka s kozím syrom, hruškami a orechmi

Galteka s kozím syrom, hruškami a orechmi
Galteka s kozím syrom, hruškami a orechmi
Zdroj: archív

1 KUS, PRÍPRAVA 15 MINÚT PEČENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

  • 2 šálky hladkej múky (špaldovej)
  • pol lyžičky soli
  • trištvrte šálky masla nakrájaného na kocky
  • 115 g kozieho syra (plus na obloženie)
  • 1 lyžica jablkového octu
  • 2 lyžice ľadovej vody
  • 1 väčšia alebo 2 malé hrušky
  • 1 vajce
  • olivový olej
  • med, orechy a rozmarín na dokončenie

POSTUP:

  1. V mise zmiešajte múku so soľou, pridajte studené maslo a syr. Mieste, kým sa suroviny nespoja. Potom pridajte ocot, vodu a vymiešajte hladké cesto (ak treba, prilejte ešte trocha vody). Vytvarujte placku, zabaľte ju do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
  2. Cesto vyvaľkajte do kruhu, uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, obložte kúskami syra, plátkami hrušiek,vnasekanými orechmi a rozmarínom – kraje nechajte voľné. Zahnite ich a potrite vajcom. Nakoniec galetku pokvapkajte medom aj olejom, osoľte (ak chcete) a dajte piecť na 25 minút do rúry vyhriatej na 200 °C.

Dobrý tip Kataríny Brunovskej

Namiesto kozieho syra môžete na obloženie použiť aj gorgonzolu alebo fetu. S hruškami si takisto výborne rozumejú. No potom soľte menej.