Reklama

Nešpekuľujte na cestách: Urobte z CUKETY jedlo do auta

CUKETOVO-MRKVOVÉ PLACKY

Zdroj: shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Predjedlo v septembri. Varíme s cuketou na cesty.

Ľudové, prosím!

Cestujete po Slovensku v aute s večne hladnou posádkou? Podľa čoho si vyberáte miesto svojej ďalšej zastávky? Hádžete „lokalita + reštaurácia“ do Googlu či priamo do TripAdvisoru? Alebo si recenzie oveľa radšej pýtate od ochotných domácich? Stavíme sa, že nakoniec tiež zakotvíte na odporučených „poriadne bryndzových“ haluškách, baraňom guláši, „najlepšom v celom kraji“, rovnako vychválených langošoch, cigánskej, podplamenníkoch, plackách... a okúsiť prešpekulované jedlá, ktorých názvu nerozumie nik naokolo, si naplánujete zase o rok.

Cuketovo-mrkvové placky

Zdroj: shutterstock

CUKETOVO-MRKVOVÉ PLACKY

15 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT

SUROVINY

  • 3 stredné cukety
  • 2 menšie mrkvy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 vajcia
  • sušený majorán (oregano)
  • hladká špaldová múka (6-7 lyžíc, podľa šťavnatosti cukiet)
  • soľ, korenie
  • olej na vysmážanie

POSTUP:

  1. Cukety dobre umyte (nemusíte ich šúpať), nahrubo nastrúhajte, osoľte, premiešajte a nechajte 15 minút postáť. Keď pustia šťavu, poriadne ich vyžmýkajte. Potom k cukete pridajte nastrúhanú mrkvu aj cesnak, vajcia, majorán, korenie a premiešajte. Postupne podľa potreby zapracujte múku, aby ste dostali plackové cesto.
  2. Na panvici s rozohriatým olejom opekajte placky z oboch strán do zlatohneda. Papierovými obrúskami z nich odsajte tuk a podávajte so sviežim dipom, napríklad zo smotany a z mladej cibuľky.

Dobrý tip Kataríny Brunovskej

Urobte ich ako fašírky. Cuketo-mrkvovú hmotu tvarujte do guliek, tie obaľte v strúhanke a opečte na panvici s olejom alebo aj v rúre. Deťom ich ponúknite so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom. Alebo fašírky zabaľte na ďalší rodinný výlet.

Kalendár plný chutí

Smer morušový raj

„Ten prežije v zdraví leto, kto bude jesť po raňajkách čierne moruše trhané zo stromu, kým nepáli slnko.“ Rozplýval sa básnik Quintus Horatius Flaccus už pred dvomi tisíckami rokov. Viete, že v okolí Pukanca rastú výnimočné stromy plné morúš, staré aj štyristo rokov? Čo všetko s nimi smiete, aby ste boli zdraví ako rybičky? Poradia domáci na ich známom festivale, kde vám dajú zo všetkého aj ochutnať. 1. septembra, Devičany

Dobrá haruľa

Počuli ste už o metke? Túto záhadnú bylinku, nie je to mäta, Medzibrodčania pestujú len pre svoje vychýrené harule. Miešajú do nich zemiaky, cibuľu, cesnak, korenie... a svoju metku. Žiadnu múku ani vajcia. Boh, ochraňuj! Prečo, to vám radi vysvetlia a ukážu na šestnástom ročníku známej haruľovej šou. 5. septembra, Medzibrod

Sitnianska paškrta

Paškrta je maškrta, ktorá sa varí v kotlíku. Toto pravidlo platí v okolí Počúvadla už pekných pár rôčkov. Ak okrem jedla vonku milujete tajchy Štiavnických vrchov a výstupy na Sitno, určite si túto milú akciu nenechajte ujsť. 22. augusta, Banská Štiavnica

 

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.