Reklama

Diétna tofu "bryndza" aj šalát vás výborne zasýtia a nabijú bielkovinami!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Diétny šalát z tofu a brokolice: Nabitý bielkovinami.
    Tofu šalát s brokolicou.

    Zdroj: Shutterstock

    Tofu šalát s brokolicou.

    Tofu šalát s brokolicou

    2  porcie, príprava, varenie a pekanie 30 minút + marinovanie

     

    POTREBUJETE:

    • 1 balenie neúdeného tofu
    • 1 hlávka brokolice
    • 1 čili paprička (nemusí byť)
    • olivový olej
    • uvarený (sparený) kuskus, quinoa alebo bulgur
    • lieskové oriešky alebo sezam a petržlenová vňať na posypanie
    • soľ

    Na marinádu:

    • 1 lyžica sójovej omáčky
    • 1 lyžička javorového sirupu
    • 1 lyžička ryžového octu
    • 1 hlávka pretlačeného cesnaku alebo pol lyžičky granulovaného
    • štipka soli

     

    POSTUP:

    1. Tofu nakrájajte na kocky a nechajte aspoň 2 hodiny namočené v marináde vymiešanej z uvedených surovín.
    2. Brokolicu rozoberte na ružičky a 2 -3 minúty povarte v mierne osolenej vode. Sceďte, dajte do studenej vody a zasa sceďte.
    3. Tofu vyberte z marinády a krátko opečte na oleji. Pridajte brokolicu (prípadne ju opečte zvlášť), premiešajte s kuskusom, ak treba dosoľte a posypte nasekanými orieškami a vňaťou. 

    Zdroj: Shutterstock

    Tofu lepšie chutí ak ho pred tepelnou prípravou vložíte do marinády.

    Tofu pre zdravie

    • Sója aj tofu sú bohatým zdrojom bielkovín. Na 100 gramov suchých bôbov pripadá približne 35 gramov bielkovín. Sójové bôby varené obsahujú 15–16 g bielkovín, tofu ich obsahuje okolo 12 g.
    • Tofu je aj dobrým zdrojom vápnika a železa. Ich obsah závisí od druhu tofu a použitého koagulantu.
    • Viac vápnika obsahuje to, ktoré je vyrobené so síranom vápenatým, približne 350–500 mg vápnika na 100 g, čo je približne 35–50 % dennej odporúčanej dávky pre dospelého človeka.
    • Väčšina druhov tofu obsahuje 4–5 mg železa na 100 g, čo je asi 22–28 % dennej odporúčanej dávky pre mužov a 50 % pre ženy.
    • Obsahuje málo nasýtených mastných kyselín, no je zdrojom blahodárnych polynenasýtených omega-6 a omega 3-mastných kyselín. V sóji sa nachádzajú tiež vitamíny skupiny B.
    • V sóji a teda aj v tofu sa nachádzajú aj izoflavóny - prírodné rastlinné zlúčeniny (fytoestrogény). Majú podobnú štruktúru ako ženský hormón estrogén, vďaka čomu môžu ovplyvňovať hormonálnu rovnováhu v tele.
    • izoflavóny podporujú hormonálnu rovnováhu – môžu pomôcť pri príznakoch menopauzy (návaly tepla, osteoporóza), podporujú zdravia srdca, môžu znižovať hladinu LDL („zlého“) cholesterolu, majú antioxidačné účinky a vplývajú na prevenciu niektorých druhov rakoviny.
    • Tofu má nízky obsah kalórií a tukov.
    • Vhodné je pri alergii na mlieko, celiakii aj diétach.

    Môže tofu škodiť?

    • Niektoré štúdie naznačujú, že vysoký príjem izoflavónov v tofu môže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu, čo môže byť problematické pre osoby s hormonálne citlivými stavmi, ako je rakovina prsníka. Avšak, iné výskumy ukazujú, že konzumácia tofu môže mať práve ochranný účinok proti rakovine prsníka.
    • Izoflavóny v tofu však môžu ovplyvniť funkciu štítnej žľazy, najmä u osôb s nedostatkom jódu alebo hypotyreózou, chorobou z nedostatku hormónov štítnej žľazy. Niektoré štúdie naznačujú, že vysoký príjem sóje a sójových produktov môže znížiť absorpciu jódu, čo môže viesť k zníženiu funkcie štítnej žľazy. Pre ľudí s problémami so štítnou žľazou je preto vhodné konzultovať konzumáciu tofu s lekárom.
    • Sója je bežný alergén a môže spôsobiť alergické reakcie u citlivých jedincov. Osoby s alergiou na sóju by sa mali vyhýbať konzumácii tofu a iných sójových produktov.

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!
    Reklama