V najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie sme sa s bylinkárkou a farmaceutkou Klárou Lapinovou rozprávali o účinkoch zázvoru.

Zázvorový čaj je v zimnom období veľmi obľúbený. Je totiž nielen chutný, ale aj veľmi zdravý. Zvykneme si ho pripravovať, keď na nás niečo lezie. Aké má vlastne zázvor, po slovensky aj ďumbier, zdravotné účinky?
Účinky zázvoru
Je známy svojimi protizápalovými účinkami a schopnosťou posilniť imunitný systém. "Má antioxidačné účinky, rozťahuje priedušky a znižuje nadmernú aktivitu dýchacích ciest. Bojuje proti vírusom, baktériám a plesniam, hovorí farmaceutka Klára Lapinová a dodáva, že zázvor tiež reguluje cukry a tuky v krvi, pôsobí proti zápalu, znižuje horúčku, pôsobí proti bolesti.
Anketa
Máte radi zázvor?
Zdroj: Shutterstock
Je lepšie do čaju zázvor nakrájať alebo nastrúhať?
Zázvor nie je pre každého! Komu pomôže a kto sa mu má vyhnúť? Vypočujte si náš podcast:
Zdroj: Shutterstock
Dobrý zázvorový čaj vás dokáže svojimi účinkami postaviť na nohy počas choroby.
Uvarte si zázvorový čaj!
Príprava zázvoru: Zázvor (asi 3-5cm) ošúpte a nakrájajte na tenké plátky alebo nastrúhajte na strúhadle. Čím jemnejšie zázvor nastrúhate, tým bude čaj silnejší.
Varenie: Vodu priveďte do varu. Pridajte nakrájaný alebo nastrúhaný zázvor a varte na miernom ohni asi 15-20 minút. Keďže ide o podzemok rastliny, zázvor treba povariť a nielen zaliať horúcou vodou. Dlhšie varenie spôsobí, že čaj bude pikantnejší.
Lúhovanie: Odstavte z ohňa a nechajte čaj ešte 5-10 minút lúhovať.
Na záver: Preceďte čaj cez sitko do šálok. Podľa chuti pridajte med alebo citrónovú šťavu. Čaj pite teplý, nie studený. Ak si ho pripravíte viac, prelejte ho do termosky.