Reklama

Viete správne pripraviť ZÁZVOROVÝ ČAJ? Aké má účinky?

Ako sa správne pripravuje zázvorový čaj?

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

V najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie sme sa s bylinkárkou a farmaceutkou Klárou Lapinovou rozprávali o účinkoch zázvoru.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Aké sú účinky zázvoru: pomáha skutočne pri chudnutí?

    Zázvorový čaj je v zimnom období veľmi obľúbený. Je totiž nielen chutný, ale aj veľmi zdravý. Zvykneme si ho pripravovať, keď na nás niečo lezie. Aké má vlastne zázvor, po slovensky aj ďumbier, zdravotné účinky?

    Účinky zázvoru

    Je známy svojimi protizápalovými účinkami a schopnosťou posilniť imunitný systém. "Má antioxidačné účinky, rozťahuje priedušky a znižuje nadmernú aktivitu dýchacích ciest. Bojuje proti vírusom, baktériám a plesniam, hovorí farmaceutka Klára Lapinová a dodáva, že zázvor tiež reguluje cukry a tuky v krvi, pôsobí proti zápalu, znižuje horúčku, pôsobí proti bolesti.

    Anketa

    Máte radi zázvor?

    Zdroj: Shutterstock

    Je lepšie do čaju zázvor nakrájať alebo nastrúhať?

    Zázvor nie je pre každého! Komu pomôže a kto sa mu má vyhnúť? Vypočujte si náš podcast:

    Zdroj: Shutterstock

    Dobrý zázvorový čaj vás dokáže svojimi účinkami postaviť na nohy počas choroby.

    Uvarte si zázvorový čaj!

    Príprava zázvoru: Zázvor (asi 3-5cm) ošúpte a nakrájajte na tenké plátky alebo nastrúhajte na strúhadle. Čím jemnejšie zázvor nastrúhate, tým bude čaj silnejší.
    Varenie: Vodu priveďte do varu. Pridajte nakrájaný alebo nastrúhaný zázvor a varte na miernom ohni asi 15-20 minút. Keďže ide o podzemok rastliny, zázvor treba povariť a nielen zaliať horúcou vodou. Dlhšie varenie spôsobí, že čaj bude pikantnejší.

    Lúhovanie: Odstavte z ohňa a nechajte čaj ešte 5-10 minút lúhovať.
    Na záver: Preceďte čaj cez sitko do šálok. Podľa chuti pridajte med alebo citrónovú šťavu. Čaj pite teplý, nie studený. Ak si ho pripravíte viac, prelejte ho do termosky.

    Autor článku

    Ema Tekelyová-Pospíšilová

    šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
    Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.