Reklama

Recept na najlepšiu MAKOVÚ PLNKU! Máme ho od vychýrenej pestovateľky maku

Makové rožteky

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK, LAURA WITTEKOVÁ

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

V najnovšom podcaste Dobré jedlo pre Zdravie sme sa rozprávali o maku s pestovateľkou Gabrielou Čechovičovou.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:53
Remaining Time 0:53
Loaded: 22.33%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Môžeme mak mrazit? Ako ho správne skladovať, aby sa nepokazil?

    "Mak patrí medzi najzdravšie potraviny na svete," hovorí pyšne pestovateľka maku z Jarnej pri Trnave Gabriela Čechovičová. Mak obsahuje veľa vápnika, pôsobí preventívne proti osteoporóze. "Je protianemický, zásaditý a zabraňuje prekysleniu organizmu," dodáva odborníčka a upozorňuje tiež, že mak priaznivo pôsobí na imunitu a srdcovo-cievny systém.

    Anketa

    Máte radi mak?

    • Som makoholik, môžem ho hocikde, hocikedy a hocikoľko...93%
    • Nemusím ho veľmi.6%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Ktorý mak je kvalitný a ako dlho vydrží čerstvý?

    Kvalitný mak by sa mal sypať, zrniečka by nemali byť zlepené. Naopak nekvalitný mak môže zapáchať alebo mať silnú makovú arómu. Pestovateľka nás tiež vystríha pred tým, aby sme si v obchode nekupovali mletý mak. Ak máte doma mak správne uskladnený, vydrží aj celý rok bez problémov. Gabriela Čechovičová hovorí, že dokonca aj 5-6 rokov. "Ja vždy ľuďom hovorím. Kľudne si kúpte. 2-3 kilo si zoberte. Nemusíte viacej. Lebo my máme mak uskladnený, pozbieraný. A je stále v makovičkach. A vždy, ako mak minieme, znova vyťažíme čerstvý. My si dorábame mak priebežne počas roka."

    Recept na šťavnatú makovú plnku nájdete na ďalšej strane...

    Čo s zhorknutým makom? Vypočujte si náš podcast:

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:53
    Remaining Time 0:53
    Loaded: 22.33%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Môžeme mak mrazit? Ako ho správne skladovať, aby sa nepokazil?

      Aby bola maková plnka šťavnatá

      Prečo sa zalieva mak horúcim mliekom? Má to nejaký význam? "Áno. Keď robíte, pečiete koláče, mak sa akoby tak sparí. Okrem toho, veľmi dobre mliečko podporí chuť maku." odpovedá Gabriela Čechovičová.
       
      Aby bola maková plnka ešte šťavnatejšia, po sparení makovú plnku ešte aj niekoľko minút povarte. Zrnká získajú viac vlhkosti a aj keď koláč upečiete a vychladne, nezostane plnka suchá a drolivá. Navyše bude pekne kompaktná.

      Ako v obchode spoznám kvalitný mak? Dozviete sa v podcaste:

      Najlepšia maková plnka

      Recept od Gabriely Čechovičovej, pestovateľky maku z Jarnej pri Trnave.

      Ja som to mala v hlave a teraz som mu potrebovala, aby on to pomohol zrealizovať. Takže dal to, čo dobre korešponduje s makom. Pyre jablkové a slivkové a modrý mak.

      Suroviny

      • Mletý modrý mak
      • jablkové pyré
      • slivkový lekvár
      • škorica, citrónová kôra, alebo iné  koreniny na dochutenie

      Všetky ingrediencie zmiešajte do polotekutej hmoty. Takúto plnku môžete použiť do koláčov, rožtekov, na záviny, do buchiet. Rýchly je aj posúch, na kysnuté cesto natriete plnku, posypete posýpkou a parádny koláč je na stole.  Veľkí milovníci maku si môžu plnku  natrieť pokojne ako nátierku na vianočku.

      Na plnku z bieleho maku použite namiesto slivkového lekvárovu marhuľový lekvár.

      Najľahší makový koláč? No predsa štrúdľa!

      Recept na štrúdľové cesto a makovo jablkovú či višňovú plnku a celý postup si môžete vypočuť v našom podcaste alebo v našom článku.

      Autor článku

      Ema Tekelyová-Pospíšilová

      šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
      Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.