Reklama

Ukrajinská okroška a mega viedenský rezeň od JARDA ŽÍDEKA: Určite vyskúšajte jeho RECEPTY!

Jaroslav Židek.

Zdroj: Dobré jedlo/ ROBO HUBAČ

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Každý recept je z iného "súdka", no oba sú v podaní známeho šéfkuchára naozaj výborné. Studená uhorková polievka vás parádne osvieži a šniceľ zasýti do prasknutia!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kaša z naklíčenej červene pšenice: Varí Jaroslav Žídek

    Jardov wiener schnitzel

    Jeden z našich najlepších šéfkuchárov, obdivovateľ rakúsko-uhorskej kuchyne na rezeň nedopustí, aj keby pečené holuby z neba padali... Kým doma vypráža menšie rezne z teľacieho stehna, v profesionálnej kuchyni netrochári. Z vrchného šálu odreže poriadny kus mäsa a špeciálnym tĺčikom ho vyklepe na tenký plát, že cezeň môže dovidieť až do Viedne!

    Potom ho už len z oboch strán osolí, posype mletým bielym korením a obalí v klasickom trojobale: hladká múka, rozšľahané vajcia a strúhanka z rožkov, vďaka ktorej sú rezne chrumkavejšie a zlatistejšie. Rezniská po jednom vysmáža v panvici na horúcej zmesi z tretiny oleja a dvoch tretín masla. Pohybmi panvice tuk prelieva cez rezeň. Podáva s citrónom a so zemiakovým šalátom. Jarda má ako prílohu najradšej zemiakovú kašu.

    Super rada Jaroslava Žídeka: „Vajcia do trojobalu vyšľahajte len zľahka vidličkou, aby sa bielok celkom nerozbil. Strúhanka sa tak pri vysmážaní krásne nafúkne.“

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Svieže RECEPTY Z UHORIEK: Skúšali ste ich už takto?

      Recept na túto osviežujúcu studenú polievku má Jaroslav Žídek už roky odložený od ukrajinského kamaráta, ktorý tiež býva v Rajke. Okroška je najlepšia dobre odležaná a vychladená. Naozaj vyskúšajte!

      Zdroj: Dobré jedlo/ROBO HUBAČ

      Okroška podľa Jarda Žídeka.

      Okroška Jarda Žídeka

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VYLÚHOVANIE 12 HODÍN, CHLADENIE 5 – 8 HODÍN

       

      POTREBUJETE: 

      • 1 šalátová uhorka
      • 1-1,5 l vody
      • 2-3 zemiaky uvarené v šupke
      • 3-4 vajcia na tvrdo
      • 3-4 červené reďkovky
      • 2 jarné cibuľky
      • 100 g kvalitnej šunky
      • viazanička čerstvého kôpru
      • smotana na varenie (môže byť aj kefír, žinčica alebo kvalitný biely jogurt)
      • ocot podľa chuti
      • cukor podľa chuti (Žídekovci ho do polievky nedávajú)
      • soľ, mleté čierne korenie

       

      POSTUP: 

      1. Pripravte si základ na polievku: Vodu prevarte a nechajte vychladnúť. Vložte do nej rozmixované kúsky asi z polovice uhorky a nechajte cez noc lúhovať. Potom preceďte a trocha osoľte.
      2. Zemiaky a 1 vajce ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Dajte do hrnca s trochou pripravenej uhorkovej vody a pridajte na drobno nakrájanú reďkovku, cibuľku, šunku a nasekaný kôpor.
      3. Metličkou vmiešajte smotanu, podľa potreby dolejte ešte uhorkovú vodu tak, aby polievka nebola priveľmi riedka ani hustá.
      4. Osoľte, okoreňte, ochuťte octom a prípadne trochou cukru. Dobre premiešajte a dajte vychladiť. Polievku podávajte ozdobenú kôprom a vajcom na tvrdo.

       

      Autor článku

      Mária Abrahámová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!