Ukrajinská okroška a mega viedenský rezeň od JARDA ŽÍDEKA: Určite vyskúšajte jeho RECEPTY!
28. 7. 2024, 8:49 (aktualizované: 28. 7. 2024, 13:08)

Zdroj: Dobré jedlo/ ROBO HUBAČ
Každý recept je z iného "súdka", no oba sú v podaní známeho šéfkuchára naozaj výborné. Studená uhorková polievka vás parádne osvieži a šniceľ zasýti do prasknutia!
Zdroj: Dobré jedlo/ROBO HUBAČ
Zdroj: Dobré jedlo/ROBO HUBAČ
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CXJ7GufrNWd/
Galéria k článku

Jardov wiener schnitzel
Jeden z našich najlepších šéfkuchárov, obdivovateľ rakúsko-uhorskej kuchyne na rezeň nedopustí, aj keby pečené holuby z neba padali... Kým doma vypráža menšie rezne z teľacieho stehna, v profesionálnej kuchyni netrochári. Z vrchného šálu odreže poriadny kus mäsa a špeciálnym tĺčikom ho vyklepe na tenký plát, že cezeň môže dovidieť až do Viedne!
Potom ho už len z oboch strán osolí, posype mletým bielym korením a obalí v klasickom trojobale: hladká múka, rozšľahané vajcia a strúhanka z rožkov, vďaka ktorej sú rezne chrumkavejšie a zlatistejšie. Rezniská po jednom vysmáža v panvici na horúcej zmesi z tretiny oleja a dvoch tretín masla. Pohybmi panvice tuk prelieva cez rezeň. Podáva s citrónom a so zemiakovým šalátom. Jarda má ako prílohu najradšej zemiakovú kašu.
Super rada Jaroslava Žídeka: „Vajcia do trojobalu vyšľahajte len zľahka vidličkou, aby sa bielok celkom nerozbil. Strúhanka sa tak pri vysmážaní krásne nafúkne.“

Recept na túto osviežujúcu studenú polievku má Jaroslav Žídek už roky odložený od ukrajinského kamaráta, ktorý tiež býva v Rajke. Okroška je najlepšia dobre odležaná a vychladená. Naozaj vyskúšajte!
Zdroj: Dobré jedlo/ROBO HUBAČ
Okroška podľa Jarda Žídeka.
Okroška Jarda Žídeka
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VYLÚHOVANIE 12 HODÍN, CHLADENIE 5 – 8 HODÍN
POTREBUJETE:
- 1 šalátová uhorka
- 1-1,5 l vody
- 2-3 zemiaky uvarené v šupke
- 3-4 vajcia na tvrdo
- 3-4 červené reďkovky
- 2 jarné cibuľky
- 100 g kvalitnej šunky
- viazanička čerstvého kôpru
- smotana na varenie (môže byť aj kefír, žinčica alebo kvalitný biely jogurt)
- ocot podľa chuti
- cukor podľa chuti (Žídekovci ho do polievky nedávajú)
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Pripravte si základ na polievku: Vodu prevarte a nechajte vychladnúť. Vložte do nej rozmixované kúsky asi z polovice uhorky a nechajte cez noc lúhovať. Potom preceďte a trocha osoľte.
- Zemiaky a 1 vajce ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Dajte do hrnca s trochou pripravenej uhorkovej vody a pridajte na drobno nakrájanú reďkovku, cibuľku, šunku a nasekaný kôpor.
- Metličkou vmiešajte smotanu, podľa potreby dolejte ešte uhorkovú vodu tak, aby polievka nebola priveľmi riedka ani hustá.
- Osoľte, okoreňte, ochuťte octom a prípadne trochou cukru. Dobre premiešajte a dajte vychladiť. Polievku podávajte ozdobenú kôprom a vajcom na tvrdo.