Reklama

Trojnásobná mamička Bibiána Bardy uvarila deťom takúto dobrotku: Adam je šťastný muž!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravšie PEČIVO: S našimi receptami si ho doma upečiete hravo

    Bibiána preferuje domáce, poctivé jedlá a dbá na kvalitné suroviny. Nedávno sa na svojom Instagrame pochválila, že deťom upiekla domácu žemlovku. Žemľovka je tradičný sladký pokrm slovenskej a českej kuchyne, ktorý si získal srdcia mnohých svojou jednoduchosťou a lahodnou chuťou.

    Bibiana sa pochválila krásnou žemľovkou.

    Zdroj: https://www.instagram.com/bibianabardy/

    Bibiana sa pochválila krásnou žemľovkou.

    Žemľovka je ideálnym spôsobom, ako zužitkovať staršie pečivo, ako sú rožky, žemle či vianočka. Týmto spôsobom sa minimalizuje plytvanie jedlom a zároveň vzniká chutný pokrm. Hoci tradičná žemľovka sa pripravuje s jablkami, existujú rôzne variácie s inými druhmi ovocia, ako sú hrušky, slivky či marhule. Niektoré recepty zahŕňajú aj tvaroh, hrozienka alebo orechy, čo dodáva jedlu rozmanité chute.

    Inšpirovať sa môžete aj naším receptom na tradičnú žemľovku sd jablkami od cukrárky Veroniky.

    Zdroj: Shutterstock

    Žemľovka s jablkami, tvarohom a hrozienkami.

    Jablková žemľovka

    6 AŽ 8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • 6 jabĺk K- Z lásky k tradícii

    • 50 g škoricového cukru alebo mletej škorice

    • šťava z polovice citróna

    • 500 g jemného tvarohu

    • 50 g kryštálového cukru + 4 lyžice

    • 6 vajec K- Z lásky k tradícii

    • 1 celá veľká vianočka alebo 8 rožkov

    • 700 ml mlieka K- Z lásky k tradícii

    • 125 g masla K- Z lásky k tradícii

    • 2 lyžice práškového cukru

    POSTUP:

    1. Jablká nastrúhajte, pridajte k nim škoricový cukor, citrónovú šťavu a premiešajte.

    2. Tvaroh zmiešajte so 4 lyžicami kryštálového cukru.

    3. Mlieko vlejte do misky, pridajte 50 g kryštálového cukru, 2 celé vajíčka a 4 žĺtky.

    4. Vianočku nakrájajte na približne 1 cm hrubé plátky a plech vymastite maslom. Každý kúsok vianočky dobre namočte do pripraveného mlieka a uložte prvú vrstvu na vymastený plech. Na vianočku rovnomerne rozložte jablká, ktoré pred tým postláčajte, aby ste odstránili šťavu.

    5. Teraz rozotrite tvarohovú vrstvu a nakoniec ešte vrstvu vianočky. Zalejte zvyšným mliekom a navrch poukladajte ešte plátky masla.

    6. Vložte do rúry vyhriatej na 180°C približne 50 minút.

    7. Zvyšné 4 bielka spolu práškovým cukrom vyšľahajte na pevný sneh. Ten rozotrite na žemľovku a ešte približne 10 minút pečte, aby povrch získal zlatú farbu. Potom už stačí žemľovku iba nakrájať a môžete podávať.

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Začínala na webe pre Plus JEDEN DEŇ a po ukončení vysokej školy nastúpila ako webová editorka pre Nový Čas pre ženy. Časom si okrem ženských tém vyskúšala aj prácu na hobby weboch Dobré jedlo či Lepšie bývanie a zapáčilo sa jej to. Rada píše o všetkom, čo ju zaujíma.
    Reklama