Tieto TIPY na pečenie od Paliho si odložte: Takto to robí víťaz Pečie celé Slovensko
24. 2. 2025, 20:03 (aktualizované: 24. 2. 2025, 20:32)

Zdroj: NMH
Dokonalé tartaletky
Trápia vás po upečení nevzhľadné tartaletky, ktoré vyzerajú úplne inak ako keď ste ich vkladali do rúry? Pali vám poradí aj v tomto prípade:"Pokiaľ pečiete tartaletky a máte ich vyformované, pred samotným pečením je ideálne si ich dať na pár minút poriadne zachladiť, prípadne aj zamraziť na krátky čas. Vtedy si pri pečení udržia svoj tvar." .

Zdroj: https://www.instagram.com/p/DE9isFWsZhf/?img_index=1
Na Paliho tartaletkách môžeme oči nechať!
Chladenie tartaletiek pred pečením je dôležitým krokom, ktorý zlepšuje ich štruktúru, zabraňuje deformácii cesta a pomáha dosiahnuť dokonale chrumkavé košíčky. Tento proces má niekoľko výhod, ktoré ovplyvňujú konečný výsledok.
- Zabránite zmršteniu cesta - krátke odležanie cesta v chladničke umožní, aby sa v ňom uvoľnulo napätie vzniknuté pri miesení a vaľkaní. Ak by ste cesto piekli ihneď po rozvaľkaní a vložení do formičiek, mohlo by sa počas pečenia zmrštiť alebo zdeformovať. Po vychladení si tartaletky lepšie udržia svoj tvar.
- Maslo zostane pevné, vďaka čomu bude cesto chrumkavé - tartaletkové cesto obsahuje vyšší podiel masla, ktoré pri pečení vytvára jemné vrstvy a krehkú štruktúru. Ak by ste tartaletky vložili do rúry pri izbovej teplote, maslo by sa začalo topiť príliš rýchlo a cesto by stratilo svoju štruktúru. Zachladenie cesta pred pečením pomáha maslu postupne sa rozpúšťať počas pečenia, čím vznikne krehké a jemné cesto.
- Zlepšuje chuť a textúru - chladenie cesta pred pečením umožňuje, aby sa chute jednotlivých ingrediencií lepšie prepojili. Maslo sa rovnomerne vstrebá do múky, čo dodá tartaletkám bohatšiu chuť a jemnú, drobivú konzistenciu. Ak si chcete upiecť tartaletky presne podľa technickej výzvy zo súťaže Pečie celé Slovensko, máme pre vás recept!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DESTYqzqf7-/
Pali radí, aby sme vždy piekli s láskou a vášňou.
Tajný tip od Paliho
Keď Pali prezrádzal posledný tip na pečenie, rozžiarili sa mu oči! Všetkým odporúča, aby piekli s láskou a vášňou, lebo pokiaľ to robíme z donútenia, tak to nie je ono. Musí vás to baviť a potom sa vám aj ten koláčik odvďačí! Hovorí sa, že jedlo pripravené s láskou chutí lepšie – a pri pečení to platí dvojnásobne. Keď pečiete s radosťou a nadšením, výsledok je vždy výnimočný.