Reklama

Potraviny, ktoré podporujú zdravé vlasy: Čo jesť pri padaní vlasov na jar?

Aké potraviny jesť pri vypadávaní vlasov?

Zdroj: Shuttestock/ Volodymyr TVERDOKHLIB

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Padanie vlasov na jar trápi mnohých ľudí a často je dôsledkom sezónnych zmien aj nedostatku živín. Ak chcete podporiť rast vlasov a znížiť ich vypadávanie, zamerajte sa na správnu výživu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Farmárka Eliška je ZELENÝ ZÁZRAK namiesto mäsa: Nebýva chorá, má KRÁSNE VLASY a kopu energie!
    Zdroj: NMH

    Na jar mnohí z nás zaznamenajú zvýšené padanie vlasov. Nemusí to byť hneď dôvod na paniku – často za tým stojí prirodzená sezónna obmena. To však neznamená, že s tým nemôžeme niečo urobiť. Jedálniček zohráva pri zdraví vlasov kľúčovú rolu. Pozrite sa, ktoré potraviny vám môžu pomôcť posilniť vlasy zvnútra.

    Zdroj: Shutterstock

    Na jar sa následky zimného obdobia začnú prejavovať navonok: pokožka býva suchšia, menej žiarivá a vlasy môžu začať intenzívnejšie vypadávať.

    Prečo vlasy na jar padajú viac?

    Zimné obdobie býva pre naše telo náročné – nielen fyzicky, ale aj metabolicky. Chýba nám slnečné svetlo, klesá hladina vitamínu D, máme menej pohybu a často aj menej čerstvej zeleniny či pestrých jedál. Organizmus sa počas zimy prepne do úsporného režimu a mnohé procesy v tele sa spomalia – vrátane rastu vlasov. Práve na jar sa následky tohto obdobia začnú prejavovať navonok: pokožka býva suchšia, menej žiarivá a vlasy môžu začať intenzívnejšie vypadávať. Netreba sa však hneď zľaknúť – zvýšené vypadávanie vlasov na jar je do veľkej miery prirodzené.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Jarná zelenina vám dodá dostatok vitamínov.

    Dostatok vitamínov, minerálov a bielkovín

    Vlasový folikul prechádza rôznymi fázami – rastu, odpočinku a vypadnutia – a tieto fázy sú u mnohých ľudí ovplyvnené aj ročnými obdobiami. Jarné padanie vlasov je teda častým javom, no zároveň aj signálom, že telo potrebuje doplniť živiny a naštartovať regeneračné procesy. Ak mu poskytneme dostatok vitamínov, minerálov a bielkovín, vlasy sa postupne obnovia, spevnia a nadobudnú zdravší vzhľad.

    Správna výživa hrá pri zdraví vlasov kľúčovú úlohu. Mnohé štúdie ukazujú, že nedostatok konkrétnych látok – ako sú železo, zinok, vitamín D či bielkoviny – môže výrazne ovplyvniť kvalitu vlasov. Našťastie, jar prináša čoraz viac čerstvých sezónnych potravín, ktoré môžeme využiť ako prirodzený zdroj výživy nielen pre telo, ale aj pre vlasy.

    Zdroj: shutterstock

    Kuracie prsia sú obľúbeným zdrojom bielkovín nielen u športovcov.

    Bielkoviny – základná stavebná látka vlasov

    Ak by sme mali vybrať jednu živinu, bez ktorej sa zdravé vlasy nezaobídu, boli by to určite bielkoviny. Vlasy sú totiž tvorené najmä keratínom – vláknitou bielkovinou, ktorú telo syntetizuje len vtedy, ak má dostatok aminokyselín. Práve tie získavame z kvalitných bielkovinových zdrojov. Nedostatok bielkovín sa prejaví nielen na slabých nechtoch či ochabnutej pokožke, ale veľmi rýchlo aj na vlasoch – stanú sa tenkými, lámavými a náchylnými na vypadávanie.

    Dlhodobý nedostatok bielkovín môže spomaliť rast vlasov a spôsobiť, že sa vlasy prestanú obnovovať v bežnom cykle. V jedálničku by preto denne nemali chýbať potraviny ako vajcia, kuracie a morčacie mäso, kvalitné ryby, strukoviny, tofu, cottage cheese či grécky jogurt. Ideálne je zaradiť aspoň 1–2 bielkovinové zdroje do každého hlavného jedla.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.