Reklama

Petra Tóthová vás dostane: Tento želé zajac patrí na každý sviatočný stôl

Cukrárka Petra Tóthová nelení piecť ani doma.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veľká noc si zaslúži dezert, ktorý zaujme vzhľadom aj chuťou. Želé zajac od známej cukrárky Petry Tóthovej je osviežujúca novinka, ktorú si zamilujú deti aj dospelí.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Petra Tóthová piekla so synčekom tekvicové cupcakes

    Keď sa povie Veľká noc, mnohým z nás sa vybavia farebné vajíčka, košíky, jarné kvety – a samozrejme, veľkonočný zajac. Tento milý ušatý tvor je dnes neodmysliteľnou súčasťou sviatočných dekorácií, čokolád a detských tradícií. No viete, prečo práve zajac? Odpoveď vás možno prekvapí – siaha totiž hlboko do histórie a symboliky spájanej s jarou, plodnosťou a obnovou života.

    Prečo je zajac symbolom Veľkej noci?

    Zajac (alebo králik) bol už v predkresťanských kultúrach považovaný za symbol plodnosti a nového života. Rýchlo sa množí, je aktívny najmä na jar a často bol spájaný s bohyňami jari – najmä s germánskou bohyňou Ostara, od ktorej údajne pochádza aj anglické slovo „Easter“ (Veľká noc). Práve jej bol zajac zasvätený ako posol a sprievodca jarného prebúdzania prírody. Hoci Biblia zajaca nespomína v súvislosti s Veľkou nocou, postupne sa začal spájať aj s kresťanskými sviatkami ako symbol nového začiatku, vzkriesenia a nádeje. Tak ako Kristus vstal z mŕtvych, aj jar znamená návrat života po zime – a zajac, vždy živý a pohyblivý, túto premenu výborne reprezentuje.

    Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo

    Linecké zajačiky babičkin recept

    Dnes je veľkonočný zajac hlavne veselým symbolom radosti, prebudenej prírody a detskej fantázie. Objavuje sa na výzdobe, pohľadniciach, v reklamách aj v čokoládovej podobe. No za jeho milou tvárou sa skrýva bohatá tradícia, ktorá spája pohanský svet s kresťanským posolstvom a pripomína, že jar je obdobím života, nádeje a nových začiatkov. Ako ho však cukrárka Petra Tóthová dostala na tanier? Pozrite si na ďalšej strane.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.