Reklama

Nízkotučné vs. plnotučné jogurty: Ktorý je pre vás lepší? Odpovedá Maroš Krivosudský

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:55
Remaining Time 0:55
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Omega 3 a 6 mastné kyseliny - ktoré pomáhajú a ktoré škodia?

    Maroš Krivosudský tvrdí, že v prvom rade by si mal každý vybrať mliečne produkty podľa svojich preferencií, pretože každý z nás má iné nároky, čo sa týka dennej potreby kalórií alebo napríklad chuti. Niekto radšej obetuje tuky z iných zdrojov, ale vychutná si plnotučné jogurty, či syry.

    Ako spomína Maroš, on preferuje práve nízkotučné jogurty, a to z jedného podstatného dôvodu: jogurty nikdy neje samé, ale používa ich na zlepšenie štruktúry ovsenej kaše, dopraje si ich ako snack v kombinácií s ovocím a podobne.

    Marošovi to išlo aj v kuchyni Dobrého jedla!

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Marošovi to išlo aj v kuchyni Dobrého jedla!

    Okrem iného však spomína aj to, že tuky sú v strave potrebné a rozhodne by sme ich nemali (rovnako ako sacharidy alebo bielkoviny) vynechávať. Jeho voľbou, čo sa týka zdroja tukov, sú však skôr ryby, olivový olej alebo rôzne semiačka, pretože tieto potraviny sú okrem iného aj zdrojom omega 3 polynasýtených mastných kyslín. Omega 3 kyseliny sú dôležité pre našu imunitu, ale aj dobrú náladu.

    Grécky jogurt: Zlatá stredná cesta?

    Grécky jogurt je vynikajúcou alternatívou pre tých, ktorí sa nevedia rozhodnúť medzi plnotučným a nízkotučným variantom. Je hustejší, má vyšší obsah bielkovín a často obsahuje menej sacharidov. Vyrába sa tradičným scedením srvátky, čím sa dosiahne krémovejšia konzistencia bez potreby pridaného tuku alebo cukru. Vďaka vyššiemu podielu bielkovín a probiotík podporuje zdravie čriev, dlhšie zasýti a je skvelou voľbou pre športovcov aj ľudí, ktorí dbajú na vyváženú stravu.

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.
    Reklama