Reklama

NEDEĽNÝ BRUNCH: Rodinná hostina pre lenivé dopoludnie

LIEVANCE S ORIEŠKAMI A JABLKAMI

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ

Reklama

Načo sa ponáhľať s raňajkami, keď ich môžete spojiť rovno s obedom? Odpustite si nedeľu strávenú pri hrncoch a potešte vašu rodinku stolom plným chutného jedla. A čo naň položiť? Čo chladnička dá! Inšpirujte sa našimi receptmi...

ZAPEKANÝ SENDVIČ SO ŠUNKOU A STRATENÝM VAJCOM

ZAPEKANÝ SENDVIČ SO ŠUNKOU A STRATENÝM VAJCOM

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LAURA WITTEKOVÁ

ZAPEKANÝ SENDVIČ SO ŠUNKOU A STRATENÝM VAJCOM

2 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 2 plátky tmavého celozrnného chleba
  • 80 g šunky
  • 1 zrelé avokádo
  • pol citróna
  • 2 vajcia
  • 50 ml octu
  • petržlenová vňať na ozdobu
  • soľ, mleté farebné korenie
  • olivový olej

POSTUP:

1. Tmavý chlieb opečte v hriankovači. Na malom množstve olivového oleja opečte plátky turčianskej šunky a položte ich na opečené chleby.

2. Avokádo ošúpte, vyberte kôstku a dužinu nakrájajte na tenké plátky. Pokvapkajte citrónom a na každý chlieb uložte polovicu plátkov.

3. Do hrnca s mierne vriacou vodou prilejte ocot. Vajce rozklepnite do šálky a vlejte ho do vody tak, že hrnček s vajcom ponoríte do vody, zároveň naberajte vodu aj vylievajte vajce. Voda nesmie vykypieť. Hneď vlejte aj druhé vajce. Prvé po chvíli vyberte, aby žĺtok ostal mierne tekutý. Vajcia po vybratí sformujte do batôžkov.

4. Stratené vajcia položte navrch obložených chlebov a ozdobte petržlenovou vňaťou. Nakoniec posypte čerstvo pomletým farebným korením.

VIAC RECEPTOV NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

ORECHOVÁ PAŠTÉTA

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/NATÁLIA JABLONKOVÁ

ORECHOVÁ PAŠTÉTA

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE

POTREBUJETE:

  • 1 cibuľa
  • 1 stonka zeleru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 150 g šampiňónov
  • 125 g vlašských orechov
  • 100 g kešu orechov
  • 1 lyžička tymianových lístkov
  • 50 g zmäknutého masla
  • štvrť lyžičky mletej údenej papriky
  • extra panenský olivový olej
  • chlieb a zelenina na podávanie

POSTUP:

1. Na panvici na strednom ohni rozohrejte olej. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, zeler nakrájaný na malé kocky a poduste 3-4 minúty, kým nezmäknú.

2. Pridajte prelisovaný cesnak a duste 1-2 minúty, kým nezačne voňať. Pridajte očistené a na veľmi tenké plátky nakrájané šampiňóny a opekajte 5 minút alebo do zmäknutia.

3. Panvicu dajte preč z ohňa a nechajte vychladnúť. K zelenine primiešajte veľmi jemne nasekané alebo rozmixované vlašské a kešu orechy, tymian, zmäknuté maslo a údenú papriku.

4. Dajte do misky a odložte do chladu. Paštétu podávajte s čerstvým chlebom a so zeleninou.

VIAC RECEPTOV NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

LIEVANCE S ORIEŠKAMI A JABLKAMI

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ

LIEVANCE S ORIEŠKAMI A JABLKAMI

2-3 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

POTREBUJETE:

Na lievance:

  • 1 a štvrť šálky špaldovej hladkej múky
  • 1 šálka mlieka
  • 1 vajce
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku

Na jablká:

  • 2 stredne veľké jablká
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice medu
  • za hrsť opražených lieskových orieškov
  • mletá škorica na poprášenie

     

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ

LIEVANCE S ORIEŠKAMI A JABLKAMI

POSTUP:

1. Všetky suroviny na lievance vymiešajte do hladkého cesta. Rozpáľte panvicu a jemne ju potrite maslom. Opečte na nej lievance – kým neminiete všetko cesto.

2. Zatiaľ na vedľajšej panvici roztopte lyžicu masla a pridajte očistené jablká nakrájané na menšie plátky. Nechajte ich pekne skaramelizovať a odstavte.

3. Na tanier dajte lievance, priložte dve lyžice jabĺčok, posypte nasekanými lieskovými orieškami, poprášte škoricou a polejte medom. Môžete podávať.

VIAC RECEPTOV NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

FRITATA S KELOM A SO ŠAMPIŇÓNMI

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ

FRITATA S KELOM A SO ŠAMPIŇÓNMI

2 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 2 šalotky
  • 200 g šampiňónov
  • sušený tymian
  • 200 g kučeravého kelu spareného v slanej vode
  • 4 veľké vajcia
  • 100 g gorgonzoly
  • olivový olej, maslo

POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE>>>

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ

FRITATA S KELOM A SO ŠAMPIŇÓNMI

POSTUP:

1. Rozpáľte nepriľnavú panvicu s lyžicou olivového oleja a orestujte v nej šalotky nakrájané na plátky. Potom ich vyberte na tanier. Pridajte lyžicu masla a osmažte na ňom šampiňóny. Takisto ich vyberte na tanier.

2. Kelové listy bez stredového hlúbika ponorte na 4-5 minút do vriacej osolenej vody, sceďte a prelejte ich studenou vodou. Potom ich nakrájajte na hrubšie prúžky.

3. V rúre zapnite gril. Vajcia rozšľahajte so soľou, s korením a tymianom. Na panvicu vráťte cibuľu, šampiňóny a kel. Všetko zalejte vajcami a na miernom plameni varte 3-4 minúty, kým fritata nezačne tuhnúť. Vtedy ju posypte gorgonzolou a vložte do rúry na 3-4 minúty pod gril. Fritatu vyberte z rúry, nechajte minútku-dve vychladnúť a podávajte rovno z panvice.

VIAC RECEPTOV NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

FRANCÚZKA HRIANKA S PEČENÝMI PARADAJKAMI A SO SUŠENOU ŠUNKOU

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ

FRANCÚZKA HRIANKA S PEČENÝMI PARADAJKAMI A SO SUŠENOU ŠUNKOU

2 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 2 vajcia
  • 4 krajce staršieho chleba
  • 2-4 plátky sušenej šunky
  • strapec cherry paradajok
  • bazalka
  • soľ, korenie, čili

POSTUP:

1. Vajcia rozšľahajte, osoľte, okoreňte, pridajte trochu čili. Do zmesi postupne ponorte krajce chleba.

2. Medzi dva vajíčkové krajce uložte plátky šunky a spojte ich. Potom opečte na panvici s lyžicou masla z oboch strán. Keď ich budete pretáčať, pridajte do panvice aj paradajky a tiež opečte.

3. Hrianky podávajte teplé, prekrojené na polovicu, s paradajkami a ozdobené bazalkou. Opečené paradajky môžete ešte posoliť a pokvapkať balzamovým octom.

VIAC RECEPTOV NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

ZAPEČENÁ POLENTA SO ŠPENÁTOM A S PARADAJKAMI

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ

ZAPEČENÁ POLENTA SO ŠPENÁTOM A S PARADAJKAMI

2 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 1 menšia cibuľa (nakrájaná na plátky)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 80 g špenátových listov
  • 10 cherry paradajok
  • olivový olej

Na polentu:

  • 400 ml mlieka
  • 8 lyžíc polenty
  • za hrsť syra pecorino
  • 2 vajcia
  • muškátový oriešok mletý
  • soľ, korenie
  • maslo

POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE>>>

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ

ZAPEČENÁ POLENTA SO ŠPENÁTOM A S PARADAJKAMI

POSTUP:

1. Do panvice dajte olivový olej a osmažte na ňom cibuľu nakrájanú na tenšie plátky. Pridajte cesnak nakrájaný na plátky, orestujte a odstavte. Teraz vložte listový špenát, aby sa trochu sparil.

2. Zatiaľ dajte do hrnca mlieko a priveďte do varu. Pridajte polentu, osoľte, okoreňte a varte do zhustnutia. Potom pridajte lyžicu masla, syr, vajcia, štipku muškátového orieška a dobre premiešajte. Nakoniec do polenty vmiešajte polovicu cibuľky so špenátom a rozdeľte do zapekacích misiek. Navrch poukladajte paradajky, zvyšný špenát a dajte do rúry vyhriatej na 200 °C na 10 minút. Podávajte horúce.

ČLÁNOK POKRAČUJE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobré Jedlo - Vyskúšajte nadýchanú bylinkovú omeletu

    ČLÁNOK POKRAČUJE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

    OMELETA S PEČENÝMI PARADAJKAMI A BAZALKOU

    Zdroj: foto Laura Witteková

    Na vašom brunchi nesmie chýbať lahodná omeleta!

    RECEPT TU>>>