Najlahodnejšie MEDOVÉ REZY: Cukrárka Tímea Strnálová rozvoňala recept na Vianoce lieskovcami!
14. 11. 2024, 8:02
Famózne medové rezy nám upiekla víťazka 3. série šou Pečie celé Slovensko Tímea Strnálová spolu s kamarátom Tomášom Kompaníkom. Neodoláte!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Medové rezy s lieskovcami upiekla víťazka 3. série šou Pečie celé Slovensko Tímea Strnálová s kamarátom Tomášom Kompaníkom, ktorý v šou tiež súťažil.
Trénerka a grafik
Vyštudovaná trénerka Tímea, ktorá po vysokej škole chcela byť vojačkou, a grafický dizajnér Tomáš, sa spoznali v cukrárskej šou kde zistili, že sú rovnaká srdcová skupina. Obaja piekli len pár rokov, no ich súťažné koláče mohli ísť na výstavu. Tímea bola dovtedy akurát majsterkou na makrónky, zákusky a koláče nerobila vôbec, torty urobila párkrát… Tomáš bol na tom podobne, akurát, že tortu neupiekol ani jednu, pretože ich nemusí. No pečú veľmi radi a výborne!
Francúzsky dizajn
Oboch oslovil moderný štýl francúzskych dezertov, ktoré s veľkou precíznosťou stále cibria. Tímea najmä vo svojej výrobni Timi Patisserie v Levoči, kde koláčikmi zásobuje aj rodinnú kaviareň, ktorú majú jej rodičia. Na vlastné počudovanie sa stala aj špecialistkou na torty, ktorých občas upečie aj dvanásť za týždeň! Tomáš robí svojimi dezertmi radosť najmä kamarátom, ktorí jeho umenie radi využívajú. Predstavte si, že vianočné koláče a koláčiky ani jeden z nich nepečie! Ak, tak len vo francúzskom dizajne.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Tímea Strnálová pri príprave vianočných medových rezov.
Moderné Vianoce
Tímea odmalička piekla najmä medovníčky, jediné vianočné koláče, ktoré dodnes pečú doma, ak stíhajú. „Na vianočnom pečive si nepotrpíme a aj štedrovečernú kapustnicu zjeme už na obed! Klasické koláče ma nebavia jesť ani piecť, vyžívam sa v pečení moderných dezertov.“ Zo zákuskov má najradšej tiramisu a medové rezy. Vôbec neobľubuje suché koláčiky, punčové či žĺtkové rezy.
Anketa
Radi si prispôsobujete tradičné recepty na modernejší spôsob?
- Klasika je klasika, nič na receptoch a dizajne nemením.67%
- Niektoré koláče mením podľa seba.32%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Lieskovcové medové rezy vo francúzskom dizajne upiekla Tímea Strnálová.
Lieskovcové medové rezy
12 porcií, príprava 60 minút + chladenie, pečenie 3x po 6 minút
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 150 g medu
- 150 g trstinového cukru
- 110 g masla
- 50 g mlieka
- 10 g sódy bikarbóny
- 120 g vajec
- 450 g pšeničnej hladkej múky
- 65 g kakaa
- 50 g mletých lieskových orechov
Na krém z kyslej smotany:
- 50 g mliečnej čokolády
- 300 g odstredenej kyslej smotany 30 %
- 75 g smotanovej nátierky
- 50 g smotany na šľahanie
- 25 g práškového cukru
- 25 g hotovej lieskovcovej pasty alebo praliné
Na lieskovcové crémeux:
- 4 plátky želatíny
- 220 g smotany na šľahanie
- 100 g mlieka
- 220 g mliečnej čokolády
- 150 g 100 % hotovej lieskovcovej pasty
POSTUP:
- Pripravte pláty: Med, cukor, maslo a mlieko pridajte do rajničky a priveďte k varu. Pridajte sódu bikarbónu a za stáleho miešania chvíľu povarte. Odstavte, prelejte do misy a nechajte 5 minút vychladnúť.
- Následne primiešajte vajíčka. Potom pridajte preosiatu múku, kakao a lieskovce. Vypracujte kompaktné, lepivé cesto. Nechajte ho hodinu odpočívať pri izbovej teplote, no môžete ho skladovať v chladničke 2 až 3 dni.
- Cesto rozdeľte na 3 rovnako veľké časti a rozvaľkajte na 1 až 2 mm hrubé pláty. Preneste na plechy vyložené papierom na pečenie a popichajte vidličkou. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C horný a dolný ohrev, 5 až 6 minút.
- Vyberte z rúry a pomocou štvorcovej alebo obdĺžnikovej formy (19 x 26 cm) z plátov vykrojte rovnaké pláty. Zo zvyšných okrajov môžete urobiť guľky.
- Pripravte krém: Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Kyslú smotanu, ktorú ste nechali najlepšie cez noc v sitku s gázou odtiecť z tekutiny, smotanovú nátierku, smotanu na šľahanie, práškový cukor a pastu spolu vyšľahajte na stredných otáčkach. Tesne pred došľahaním odoberte časť krému a vmiešajte do roztopenej čokolády. Pridajte do smotanovej hmoty a došľahajte. Krém sa tak nezrazí.
- Príprava crémeux: Želatínu nechajte napučať podľa návodu. Smotanu na šľahanie a mlieko zohrejte na 80 °C a pridajte napučanú želatínu. Premiešajte a nalejte do vyššej nádoby na nalámanú čokoládu a lieskovcovú pastu. Chvíľku počkajte a potom rozmixujte ponorným mixérom.
- Vrstvenie: Do odnímateľnej formy na plechu vložte prvý plát medového cesta. Naň naneste tretinu krému z kyslej smotany a zarovnajte. Položte druhý plát, na ktorý opäť naneste časť krému a nalejte polovicu lieskovcového crémeux. Položte tretí plát, navrstvite zvyšný krém, zarovnajte a nalejte zvyšnú polovicu crémeux. Nechajte v chladničke do druhého dňa. Pomocou noža uvoľnite formu a nakrájajte na rezy. Ľubovoľne ozdobte.