KYSLÁ KAPUSTA na chudnutie aj imunitu: 3 TOP jedlá z nej!
27. 11. 2021, 13:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: shutterstock.com
Kvasená vitamínová bomba, ktorá zaženie vírusy, naštartuje trávenie, ale pomôže aj zhodiť zbytočné kilá! Vyskúšajte naše racionálne recepty!
Chutná, osviežujúca a u Slovákov veľmi obľúbená potravina. Neobsahuje tuky, má minimálne množstvo cukrov a sto gramov obsahuje len 80 kilojoulov. 200 gramov kvasenej kapusty pokryje štyridsať percent dennej potreby vitamínu C. Ďalšia výhoda je, že vás výborne zasýti, takže nebudete hladovať. Príprava jedál z nej je jednoduchá, netreba ju veľmi dochucovať. Dosť dôvodov na to aby ste ju pridali do jedálneho lístka častejšie! Najlepšie, ak ju budete servírovať ku každému hlavnému jedlu tak ako Kórejci servírujú ich kvasenú pochúťku kimči.

Nezáleží na tom, či ju budete podávať so zemiakmi, s ryžou, chudým mäsom či ako polievku. Vždy však dbajte na to, aby mala na tanieri prevahu. Jedenkrát denne si doprajte aj pohár kvasenej kapustovej vody. Len si dajte pozor, aby ste ju neskombinovali s nevhodnými potravinami!
Môže za to táto kyselina
Za úspechom kapustovej diéty stojí kyselina mliečna, ktorá výborne naštartuje trávenie, telu dodá vitamíny C, B, A, K a minerálne látky, najmä draslík. Ten sa nachádza hlavne v kapustovej vode. Vitamín C posilní imunitu a urýchli látkovú premenu, odbúra tuk z buniek a premení ho na energiu. Béčka zase posilnia nervy a zlepšia sústredenosť. Kyslá kapusta je jediná rastlinná potravina, ktorá obsahuje vitamín B12. Ak si dáte na tanier každý deň kyslú kapustu, budete výkonnejší a určite aj šťastnejší. Tráviaci trakt ocení aj vlákninu. V 200 gramoch kvasenej kapusty sa nachádza asi 5 gramov vlákniny.

Kapustová diéta
Pred prípravou neomývajte kyslú kapustu vodou a nevarte ju dlhšie než dvadsaťpäť minút. Po tomto čase sa zníži počet výživných látok. Bez problémov si ju však môžete pripraviť ako studenú prílohu. K chudému mäsu ju môžete podávať s nastrúhanou mrkvou. Netreba ju ani dochutiť.
Ani s kapustovou diétou to však nepreháňajte. Nemeckí odborníci varujú, že tento typ stravovania by ste si mali dopriať maximálne týždeň! Kapustové stravovanie vnímajte ako štart a nie ako dlhodobé riešenie. Ak si chcete naďalej udržať získanú hmotnosť, nemali by ste zabúdať na pravidelné športovanie a racionálne stravovanie.
Na ďalších stranách nájdete recepty z kyslej kapusty v zdravšej verzii>>
Orechová kapustnica
Potrebujete:
- 500 g kvasenej kapusty
- 1 cibuľa
- olivový olej
- rasca
- mletá červená paprika
- za dve hrste klíčkov mungo
- za dve hrste namočených sušených húb
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- 3 strúčiky cesnaku
- čili vločky
- sušený majorán
- soľ
- vlašské orechy
POSTUP:
- Nakrájanú cibuľu opečte na troche oleja do sklovita. Posypte mletou rascou, paprikou a primiešajte kapustu s klíčkami a hubami. Po 5 minútach zalejte vývarom.
- Varte 20 minút, ochuťte pretlačeným cesnakom, čili, majoránom a podľa potreby soľou. Podávajte s nasucho opraženými orechmi.
Koložvárska kapusta
Jedno z najobľúbenejších jedál tento raz pripravte z mletého hovädzieho mäsa a bez klobásy. Namiesto nej nakrájajte údené tofu a kapustu premiešajte s údenou mletou paprikou.
Strapačky
Namiesto slaniny ich posypte opečenou cibuľou.