Reklama

Kvetka vytiahla recept na retro koláč od babičky. Toto vám vykúzli sladké spomienky!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Linda varí: Upečte si oblíž prst - milovaný dezert od starej mamy
    Tradičný zákusok, ktorý u Kvetky nechýba na sviatočnom stole. Ani na Veľkú noc.

    Zdroj: https://www.instagram.com/p/DH-VlMHNOp2/

    Tradičný zákusok, ktorý u Kvetky nechýba na sviatočnom stole. Ani na Veľkú noc.

    Opitý Izidor Kvetky Horváthovej

    INGREDIENCIE

    Cesto:

    • 150 g práškového cukru
    • 150 g masla
    • 4 vajcia
    • 120 g mletých vlašských orechov
    • 70 g polohrubej múky
    • 1 balenie prášku do pečiva
    • 1 PL kakaa
    • štipka soli

    Orechová plnka:

    • 250 g mletých vlašských orechov
    • 150 ml rumu (alebo pomarančovej šťavy s rumovou arómou)
    • 1 vanilkový cukor
    • 100 g práškového cukru

    Kakaový krém:

    • 300 ml mlieka 
    • 1 balenie Zlatý klas (40 g)
    • 2 PL kakaa
    • 5 PL kryštálového cukru
    • 2 žĺtky
    • 250 g masla

    Čokoládová poleva:

    • 125 g čokolády
    • 125 g šľahačkovej smotany
    • 150 g marhuľový džem

    POSTUP

    1. Žĺtky s práškovým cukrom a maslom vyšľaháme do peny, pridáme pomleté orechy, múku s práškom do pečiva a kakao. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a pridáme ho ku kakaovo orechovej zmesi.
    2. Spodok formy na pečenie (ja som použila rozmer 24x24 cm…Robievam aj na plech 25x35 cm) vystelieme papierom na pečenie a cesto dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov celzia na 25 až 30 minút.
    3. Na vychladnutý korpus natrieme marhuľový džem.
    4. Na džem rovnomerne natrieme orechovú plnku, ktorú si pripravíme zmiešaním mletých vlašských orechov (netreba ich pomlieť na veľmi jemno - aby nebola plnka veľmi riedka), rumu, vanilkového a práškového cukru. Odložíme do chladničky na približne 1 hodinu.
    5. Kakaový krém – na sporáku v mlieku roztopíme cukor, za stáleho miešania prisypeme zlatý klas, dva žĺtky a kakao. Vznikne nám veľmi hustý krém, ktorý necháme vychladnúť. Po vychladnutí postupne , za stáleho šľahania, pridáme maslo.
    6. Hladký krém nanesieme na orechovú vrstvu (môžete si trochu krému odložiť nabok, dať ho do cukrárskeho vrecúška a nakoniec dozdobiť hotový zákusok). Rovnomerne nanesieme ešte čokoládovú polevu. Zákusok dáme stuhnúť do chladničky. Najlepšie do nasledujúceho dňa.

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Nina Smiešna

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.
    Reklama