Kvetka vytiahla recept na retro koláč od babičky. Toto vám vykúzli sladké spomienky!
11. 4. 2025, 8:01

Video Player is loading.
Linda varí: Upečte si oblíž prst - milovaný dezert od starej mamy
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DH-VlMHNOp2/
Tradičný zákusok, ktorý u Kvetky nechýba na sviatočnom stole. Ani na Veľkú noc.
Opitý Izidor Kvetky Horváthovej
INGREDIENCIE
Cesto:
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- 4 vajcia
- 120 g mletých vlašských orechov
- 70 g polohrubej múky
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1 PL kakaa
- štipka soli
Orechová plnka:
- 250 g mletých vlašských orechov
- 150 ml rumu (alebo pomarančovej šťavy s rumovou arómou)
- 1 vanilkový cukor
- 100 g práškového cukru
Kakaový krém:
- 300 ml mlieka
- 1 balenie Zlatý klas (40 g)
- 2 PL kakaa
- 5 PL kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- 250 g masla
Čokoládová poleva:
- 125 g čokolády
- 125 g šľahačkovej smotany
- 150 g marhuľový džem
POSTUP
- Žĺtky s práškovým cukrom a maslom vyšľaháme do peny, pridáme pomleté orechy, múku s práškom do pečiva a kakao. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a pridáme ho ku kakaovo orechovej zmesi.
- Spodok formy na pečenie (ja som použila rozmer 24x24 cm…Robievam aj na plech 25x35 cm) vystelieme papierom na pečenie a cesto dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov celzia na 25 až 30 minút.
- Na vychladnutý korpus natrieme marhuľový džem.
- Na džem rovnomerne natrieme orechovú plnku, ktorú si pripravíme zmiešaním mletých vlašských orechov (netreba ich pomlieť na veľmi jemno - aby nebola plnka veľmi riedka), rumu, vanilkového a práškového cukru. Odložíme do chladničky na približne 1 hodinu.
- Kakaový krém – na sporáku v mlieku roztopíme cukor, za stáleho miešania prisypeme zlatý klas, dva žĺtky a kakao. Vznikne nám veľmi hustý krém, ktorý necháme vychladnúť. Po vychladnutí postupne , za stáleho šľahania, pridáme maslo.
- Hladký krém nanesieme na orechovú vrstvu (môžete si trochu krému odložiť nabok, dať ho do cukrárskeho vrecúška a nakoniec dozdobiť hotový zákusok). Rovnomerne nanesieme ešte čokoládovú polevu. Zákusok dáme stuhnúť do chladničky. Najlepšie do nasledujúceho dňa.
Autor článku
Výber pre vás
Reklama